2 x samet­ti­nen keitto

Yhteistyössä: KitchenAid

New Yorkin Ritz-Carlton hotellissa kehitetty Vichyssoise-keitto ja savuinen paprika-tomaattikeitto ovat kaukana tylsästä sosekeitosta.

Aina syksyisin ilmojen viilennettyä saan hullut ruoanlaittohimot. Kaivan esiin lempireseptini ja janoan uusien ruokalajien kokeilua. Keittohimot tulee viimeistään silloin, kun kotona pitää laittaa villasukat jalkaan.

Pidän sosekeitoista ja joskus vuosia sitten sosekeitot toivat mieleeni lähinnä pelkistä juureksista tehdyt tylsät sosekeitot, jotka maistuvat lähinnä pula-ajan pirtissä väkisin syödyltä litkusopalta kaappikellon raksuttaessa taustalla.

Mutta sosekeitot voivat olla niin paljon muutakin! Parhaimmillaan sosekeitot ovat yksinkertaisista raaka-aineista tehtyjä makupommeja, jotka lämmittää mieltä ja vatsaa, kuten savuinen paprika-tomaattikeitto sekä Vichysoisse-klassikkokeitto. Sain testiin KitchenAidin Power Plus-blenderin, jonka avulla kokkasin nämä extrasamettiset syksyiset keitot.

Lempparillani Crème Vichyssoise –keitolla on aivan liian hienosteleva nimi verrattuna siihen mitä se oikeasti on: purjo-perunakeitto. Toisaalta fancy nimi antaa lisää uskottavuutta tälle vaatimattomalle, mutta uskomattoman maukkaalle ruoalle. Tarinan mukaan Vichyssoise-sopan kehitti New Yorkin legendaarisen Ritz-Carlton -hotellin kokki vuonna 1917, jolloin ranskalaiskokki oli muistellut isoäitinsä tekemiä keittoja lapsuudestaan ja päätynyt tarjoilemaan purjo-perunasoppaa Manhattanin hienostoväelle, jotka rakastuivat keittoon.

Yksi vichyssoisen jujuista (runsaan voin määrän lisäksi) on extrasamettinen koostumus. Tässä sopassa ei saa olla sattumia! KitchenAidin Power Plus -tehosekottimella keitosta sai muutamankymmenen sekunnin aikana uskomattoman samettisen lopputuloksen, jonka olen itse saanut aikaisemmin aikaan vain survomalla sauvasekoitetun pyreen tiheäreikäisen siivilän läpi.

Simppeli mutta vivahteikas vichysoisse-keitto on ihan mielettömän hyvää! Miten niin simppeli soppa voikaan maistua niin hyvältä? Maku on jotakuinkin samankaltainen kuin uudet perunat voi-sipulikastikeessa. Keitto sopii hyvin alkuruoaksi tai pääruoaksi hyvän leivän kera. Resepti löytyy tämän postauksen lopusta.

Surrrur! Megatehokkaaksi blenderiksi PowePlus-tehosekotin on yllättävän hiljainen.
Täysin erilainen savuinen paprika-tomaattikeitto hurmaa sosekeitto-angstailijat.

Tomaattikeitto on hyvää, mutta sen voi viedä seuraavalle (ja paljon jännittävämmälle) tasolle lisäämällä keittoon paahdettua paprikaa. Tomaattipohjaista keittoa ei kannata tehdä suomalaisista ruokakaupoista saatavilla ankeilla nimeämilläni ”Närpiön kalma”-tomaattilajikkeilla, vaan niiden sijasta kannattaa käyttää laadukkaita italialaisia tomaattisäilykkeitä, joissa oikeasti maistuu kypsät tomaatit ja kesän aurinko (Mutti is best!). Lisäksi siinä säästää aikaa ja keitosta tulee huomattavasti paremman makuinen.

Paprika-tomaattikeitto saa savuista makua savustetusta paprikajauheesta. Tämä keitto on niin hyvä makupommi, että haaveilin tästä kokonaisen työpäivän tietäessäni edellispäivien keittojämien löytyvän jääkaapista. Keiton voi koristella joko kuivatulla/tuoreella tillillä kuten minä tein, jolloin makumaailma menee slaavilaiseksi. Keiton päälle voi ripotella myös basilikaa tai timjamia, jolloin sopasta tulee välimerellinen. Lautasen keskelle lisättävä ranskankerma tai kaura-ranskankerma tekee keitosta ihanan kermaista.

KitchenAidin Power Plus-tehosekoittimessa on erittäin voimakas 3,5 hevosvoiman moottori, joka vastaa siis mopoauton moottorin tehoja. Ensimmäisellä kerralla hieman pelotti käyttää niin tehokasta blenderiä, mutta tukevan rakenteen ansiosta Power Plussaa on helppoa ja turvallista käyttää. Konepestävän tehosekoittimen moottori on niin tehokas, että se lämmittää huonenlämpöisistä raaka-aineista tehdyt sosekeitot muutamassa minuutissa, jolloin erillistä kattilakeittämistä ei tarvitse ja keiton vitamiinit sekä ravintoarvot säilyvät paremmin. Kreisiä!

Pidän myös Power Plussan muotoilusta ja ulkonäöstä, sillä muut erittäin tehokkaat blenderit näyttävät yleensä liian futuristisilta tai jonkun laboratorion tutkimusvälineeltä. Tehosekoittimen mukana tulee myös erilaisten tahnojen teossa auttava survin.

Créme Vichyssoise
4 annosta

400 g purjoa (vain valkoinen osa)
4-5 (400 g) kpl jauhoista perunaa
1 keskikokoinen sipuli
50 g voita
1 litra kana- tai kasvislientä (tai 1l vettä ja 2 liemikuutiota. Kanaliemestä tulee enemmän makua!)
1 dl kuohukermaa
suolaa
ruohosipulia koristeluun

Kuori ja paloittele sipuli. Kuori perunat ja huuhdo purjo, käytä pelkästään sen valkeaa osaa. Pilko perunat ja purko.

Sulata voi kattilassa. Kuullota kattilassa sipuli ja purjo pehmeäksi ilman että ne ruskistuvat liikaa. Lisää perunat, suolaa ja paista vielä muutama minuutti. Lisää puolet liemestä ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia.

Kaada pyree takaisin kattilaan. Lisää loput liemestä ja kerma. Kuumenna keitto hitaasti kiehumispisteeseen. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla ja tarjoile hyvän leivän kanssa.

 

Savuinen paprika-tomaattikeitto
6 annosta

4 suippopaprikaa (tai 500g tavallista punaista paprikaa)
1 iso tai 2 pientä sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 tlk tomaattimurskaa tai kokonaisina säilöttyjä tomaatteja (Mutti on best!)
4-5 dl kana- tai kasvislientä
2 tl savustettua paprikajauhetta
suolaa
öljy
ranskankermaa tai kaura-ranskankermaa
koristeluun tuoretta basilikaa tai kuivattua/tuoretta tilliä (Basilika vie keittoa Välimerellisiin tunnelmiin, tilli Itä-Eurooppalaisiin makuihin. Kummatkin toimii!)

Halkaise paprikat ja poista siemenet sisältä. Lurauta paprikoiden päälle oliiviöljyä ja anna paahtua uunissa 200 asteessa noin 30min tai kunnes paprikat ovat saaneet vähän väriä.

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuli öljyssä kattilassa läpikuultavaksi. Lisää valkosipuli ja kuullota sipuliseosta vielä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska, puolet liemestä ja paprikajauhe. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia.

Kaada blendattu sose takaisin kattilaan ja lisää loput liemestä. Tarkkaile keiton koostumusta, ettei keitosta tule liian juoksevaa (käytä vähemmän lientä jos käytät tomaattimurskaa ja enemmän jos käytät kokonaisina säilöttyjä tomaatteja). Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Lisää kuuman keiton keskelle ranskankermaa tai kauraranskankermaa ja yrttejä. Tarjoile leivän kanssa.

More to read

Kaikki se, mitä en ostanut

Mia Frilander

Instagramissa myydään elämäntyyliä, johon vain harvoilla on varaa.

Taidekoti Kirpilä

Enni Koistinen

Töölöstä löytyy parikin hurmaavaa kotimuseota sekä kaupungin ihanin terassi.

Musla paistetut muikut resepti

Paistetut muikut

Kirsikka Simberg

Eettinen, rapeaksi voissa paistettu muikku on yhtä aikaa hienostunut ravintola klassikko ja Suomen toreilla myytävä kotimainen street food -herkku.

Kuultoa iholle

Kirsikka Simberg

Kjær Weis on lanseerannut ensimmäisen ihonhoitotuotteensa.