Aineet­to­mat joululahjat

Joululahjojen miettiminen on hyvä aloittaa ajoissa, jotta välttyy ahdistavalta viime hetken lahjapaniikilta.

Olemme antaneet poikaystäväni kanssa toisillemme aineettomia joululahjoja jo vuosia. Ehkä suurin syy siihen on minikokoinen kämppämme, jonka krääsästä pyrimme vain pääsemään eroon. Lisäksi yhdessäolon ja ihanien muistojen antaminen sekä vastaanottaminen on mielestäni paaaaaljon kivempaa kuin jonkun tavaran – usein myös edullisempaa. Toisaalta kannatan myös katoavia joululahjoja, esimerkiksi ruokalahjoja. Myös koko lähipiirissämme aineettomat lahjat ovat suositumpi vaihtoehto tavaraähkyn sijaan. Aineettomat joululahjat ovat täydellinen lahja etenkin vanhemmille, joiden lahjatoive on vuodesta toiseen sama “emmä tarvii mitään”.

Aineettoman lahjan avainsana on yhdessäolo (eiks se ole koko joulun avainsana?). Lisäksi kaikki mikä on poispäin joulun materiahysteriasta (ja hikisistä joulushoppailuista ahdistavissa kaupoissa) on erittäin jees.

Tässä muutamia lahjaidiksiä:

Työväenopiston kurssit
Annoin poikaystävälleni kerran lahjaksi työväenopiston makkarantekokurssin. Ruoanlaittokurssit ovat ihan mahtavia lahjoja. Makkakurssilla oli niiiin hauskaa – myös lahjan saajan mielestä. Kokkikurssit ovat melkein aina yhden illan kursseja, jotka maksavat vain noin 25 euroa, sisältäen siis kokkauksen ja kattavan dinnerin. Pääkaupunkiseudun työväenopistojen kotitalouskurssien kevään ilmoittautuminen alkaa tiistaina 8. joulukuuta, jolloin kannattaa olla tietokoneella tai puhelimessa kärppänä varaamassa paikkaansa kursseille, sillä kurssit varataan täyteen aika nopeasti. Kotitalouskurssien vaihtoehdot ovat ihan mielettömiä: vaihtoehdoista löytyy esimerkiksi arabialaista kasviruokaa, korealaista ruokaa, ruisleipäkurssi, samppanjakurssi, hapankaalin tekoa ja kalankäsittelykurssia. Kannattaa tsekata myös kaikille avoimet Marttaliiton järkkäämät kotitalouskurssit, jonne ei ole niin kova tunku. Hinnat on hieman työväenopistoja kalliimmat, mutta silti edullisia. Martatkin järjestävät talvella ja keväällä esimerkiksi useita makkarantekokursseja, jonne voi ilmoittautua jo nyt. Työväenopisto järjestää tietty myös muitakin hauskoja kursseja kuvataiteesta keramiikkaan, tsekidi tsek!

Keikkaliput
Vuosia sitten kuunneltiin siskon kanssa Cheekkiä semiläpällä Meksikon reppureissullamme, joten siskoni osti meille silloin joululahjaksi liput Cheekin keikalle Vantaan Tulisuudelmaan. Keikkakokemus oli aivan totaalisen kamala sekä “vantaalaisen ruotsinlaivan” että Cheekin yhteisvaikutuksesta (oltiin paikalla ehkä max viiden biisin ajan), mutta ainakin kokemus oli ikimuistoinen. Anyway, keikkaliput ovat oivallinen aineeton joululahja. Ainakin itselläni tulee käytyä keikoilla aivan liian harvoin. Kannattaa tsekata esim Livenationin, Lippu.fi ja Lippupalvelun keikkatarjonnat.

Spessuelokuvat
Elokuvateatteri Orionissa näytetään mahtavia vanhoja leffoja ja leffalippujen antaminen esimerkiksi legendaariseen kasariklassikkoon tai lapsuuden Disney-leffoihin on ihana (ja edullinen!) idea. Kevään ohjelmisto julkaistaan maanantaina 7.12. Ainiin, Orionissa järkätään usein myös sing-along -leffailtoja, missä hoilataan yhdessä legendaaristen leffojen musikaalinumeroita. Olin juuri Pienen Merenneidon sing-along-näytöksessä (jonka lipun sain lahjana) ja se oli superhauskaa. Kevään hoilausleffoja ovat ainakin Mouling Rouge ja Frozenin suomiversio. Sing-along -lippujen suhteen kannattaa toimia nopeasti, sillä näytökset myydään loppuun nopsaa.

Leffalahjaan voi hyvin yhdistää jonkun teemaan sopivan dinnerin tai jonkun muun hauskan aktiviteetin. Annoin viime vuonna äidilleni ja siskolleni lahjaksi Maija Poppanen-kokonaisuuden, jolloin mentiin eka äidin luokse yöksi pyjamapartyihin ja katsottiin siellä Maija Poppanen-elokuvan teosta kertova Saving Mr.Banks-elokuva. Seuraavana päivänä mentiin Orioniin katsomaan itse Maija Poppasta.

Spoonful of sugar ja muuta Maija Poppasen rekvisiitaa viime vuoden korteissa.

Taidehetki
Lahjaksi voi järjestää taiteiluhetken kotonaan, museossa, kasvitieteellisessä puutarhassa tai ihan missä vaan. Piirustuskamat mukaan vaan ja kynät ja pensselit heilumaan – ihan sama vaikka ei muka osaisikaan. Taiteilun lomassa on mukava höpötellä ja siemailla punaviiniä. Olen kirjoittanut erääseen syntymäpäiväkorttiin näin: “Tervetuloa meille taideiltaan joulukuussa. Illan aikana piirrämme erilaisia asetelmia käyttäen japanilaisia väriliituja”. Taidelahjaan voi yhdistää myös illallisen. Toinen hauska idea on järjestää hiilipiirustus- croquis-ilta, jossa jokainen piirtäjä saa olla vuorollaan mallina. Haluaisin mennä myös piirtämään kasveja Talvipuutarhaan. Ja piirtämään veistoksia Ateneumin taidenäyttelyyn.

Lasinpuhallusta
Sain itse kerran lahjaksi yhden päivän lasinpuhalluskurssin Fiskarsin ruukkissa. Kuuman lasimassan käsittely oli niiiiiin siistiä – haluaisin mennä jo jollekin jatkokurssille. Tekeleeni näyttivät tältä.

Jotain muuta?
Aineettomien joululahjoja voi ideoita loputtomiin. Parasta on tietty kustomoida lahja sen saajan intressien mukaan. Lahjaksi voi antaa vaikka hemmotteluhetken, talviurheilupäivän joka päättyy iki-ihanan Kulttuurisaunan löylyihin, luontoretken luksus-eväsleipien kera, teemadinnerin, kokkaamista jostain tietystä keittokirjasta (tähän on ihan hyväksyttävää antaa myös kyseinen keittokirja lahjaksi), lautapeli-illan, kaupunkisuunnistusta itse tehdyillä rasteilla, hotelliyöpymisen, matkan, teatteriliput jne.. Mitä originaalimpi ja personoitu lahjaidis, sen parempi. “Päivämäärätöntä” lahjaa antaessa on myös hyvä antaa samantien tietty päivämäärä, niin ne myös toteutuvat (Emma teidän häälahja on tulossa, soriii!)

Onko kellään jotain muita hyviä aineettomia joululahjaidiksiä?
Tarttisin vielä uusia hyviä ideoita tämän vuoden joululahjoihin! Help!

More to read

Musla Old Fashioned -drinkki

Old Fashioned

Kirsikka Simberg

Pikkulauantai! Eli keskiviikko. Eli erinomainen aika unelmoida cocktaileista.

New Musla

Kirsikka Simberg

"Jos tää uusi Musla olis Disney-elokuva, niin millainen elokuva se olis?"

Elegantti talvityyli: Kauluri

Mia Frilander

Kaulasi paras kaveri.

Sairaalakassi

Mia Frilander

Oma muistilistani ja vinkkejä minua kokeneemmilta.