Bibim­bap

Tulinen, täyttävä ja himoittava Bibimbap.

Korealainen Bibimbap on yksi parhaimmista lohturuuista mitä tiedän. Tulista, täyttävää, himoittavaa ja ennen kaikkea helppoa. Jo pelkästään ruoan nimi on ihana lausua; bi-bim-bap. Aaah.

Viime keväänä olin ihan totaalisessa bibimbap-koukussa; tein sitä parin kuukauden aikana about kakskytseitsemän kertaa. Keitin aina ison satsin riisiä, niin jääkaapissa oli aina riisiä ei-niin-yllättävään-bibimbap-himoa varten.

Sana bibimbap tarkoittaa “mixed rice”, ja se onkin eräänlaista korealaista pyttipannua. Sen tekemisesssä ei ole mitään sääntöjä, ja siksi siitä saakin tehtyä monia variaatioita. Itse teen siitä usein kasvisversiota, ja heitän joukkoon erilaisia vihanneksia – mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään. Päälle paistettu (tai raaka) kananmuna, kastike ja kokosetti sekaisin. Bibimbapin paras kaveri on tietysti kimchi. Useimmiten kimchit on jääkaapistani loppu, vakavan kimchi-addiktioni takia – mutta se onkin jo toinen tarina.

Bibimbapin tärkein juttu on siihen lisättävä kastike. Tulista fermentoitua Gochujang-chilitahnaa saa ostettua ainakin Vii-Voanista Hakaniemestä (Samasta paikasta saa myös tosi hyvää kimchiä!). Gochujang, seesamöljy, seesaminsiemenet, viinietikka ja sokeri sekoitetaan tulisenmakeaksi soosiksi. Teen usein tripla-annoksen kastiketta, ja säilytän sitä hillopurkissa jääkaapissa.

Koska bibimbapin tekemiseen ei tosiaankaan ole sääntöjä, tässä pari helpottavaa vinkkiä kokkailuun:

-Parasta riisiä bimbimbapiin on sushiriiisi. Mutta tavallinen puuroriisi, lisäketyyliin keitettynä, kelpaa riisiksi myös. Tänään käytin japanilaista täysjyväriisiä.

-Visuaalisuuden vuoksi vihannekset asetellaan riisin päälle erikseen. Se näyttää ihanalta, mutta jos teen bibimbappia vain itsellleni, en todellakaan jaksa paistaa kasviksia erikseen. Kaikki vaan samaan pannuun ja menoks. Nehän sekoitetaan kulhossa kuitenkin sekaisin?

-Parhaita vihanneksia bibimbapiin ovat porkkana, kesäkurpitsa, pinaatti, daikon/retikka, avokado, erilaiset kaalit, siitakesienet, kurpitsa, idut, parsakaali, pavut jne… Viisi-kuusi erilaista kasvista on normimäärä, mutta olen monesti tehnyt bibimbappia vain kahdellakin vegellä.

-Extraherkullisuuden vuoksi kannattaa paistaa ainakin osa kasviksista pienessä määrässä valkosipulia. Pinaatti etenkin!

KASVIS-BIBIMBAP

Sushiriisiä (tai puuroriisiä). Noin 2dl keitettyä riisiä per annos.
Vihanneksia, esim. porkkanaa, kesäkurpitsaa, pinaattia, myskikurpitsaa, daikonia/retikkaa, valkokaalia, siitakesieniä, ituja, parsakaalia, tai pensaspapuja.
Kananmunia paistettuna. 1 muna per annos.
Valkosipulia
Bibimbap-kastiketta

Keitä riisi ohjeen mukaan. (Jos käytät sushiriisiä, älä kuitenkaan mausta riisiä sushin tapaan).

Suikaloi kasvikset ja paista ne pannulla erikseen. Lisää kasviksiin suolaa makusi mukaan. Paista tuore pinaatti valkosipulin, seesaminsiementen ja seesamöljytilkan-kanssa. Voit paistaa myös muita vihanneksia valkosipulin kanssa. Lisää kasvikset riisipedille, ja laita päälle paistettu kananmuna. Voit laittaa koristeeksi myös seesaminsiemeniä ja silputtua merilevää.

Jokainen ruokalija saa itse lisätä n.1-2rkl bibimbap-kastiketta annokseen makunsa mukaan. Paistettu kananmuna rikotaan, ja koko annos sekoitetaan lusikalla sekaisin.

BIBIMBAP-KASTIKE

3 tl Gochujang-chilitahnaa
1 tl seesamöljyä
1 tl seesaminsiemeniä
1 tl riisiviini- tai omenaviinietikkaa. (Omenaviinietikasta tulee ehkä jopa parempi soosi)
1tl sokeria tai hunajaa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi kastikkeeksi. Säilyy jääkaapissa useita päiviä.

More to read

Päiväni drag queenina

Enni Koistinen

Vuorokausi dragissa oli ehdottomasti elämäni yksi upeimmista päivistä.

Syntisiä juhlia ja hedonismia Pariisissa

Enni Koistinen

Les Bains Douches oli "Pariisin Studio 54" ja kaupungin kuumin yökerho ja näyttäytymispaikka.

Note to self: en tarvitse mitään

Mia Frilander

Tavoitteeni vuodelle 2018 on ostaa vähemmän ja harkitusti.

7 x kirpparivinkki

Mia Frilander

Älä osta näitä uutena.