
Boquerones en vinagre
Tätä reseptiä olen joutunut jakamaan eteenpäin ystäville kaikista eniten.
Vien usein illanistujaisiin ja mökkireissuille mukanani espanjalaisia boqueroneseja. Kaverini osaavat jo toivoa niitä minulta etukäteen. Joka ikisellä kerralla olen joutunut jakamaan niiden reseptin muutamalle ystävälle, sillä ne ovat överihyviä. Joka ikisellä kerralla syöjät ovat huudelleet ”vitsi nää on hyviä”-hehkutuksia kerta toisensa jälkeen.
Boquerones en vinaigre eli viinietikassa, valkosipulissa ja oliiviöljyssä marinoidut kalat on espanjalainen tapas ja ihan heittämällä lemppari kaikista tapaksista. Espanjassa ne tehdään tuoreista anjoviksista, mutta Suomessa boqueronesit voi hyvin tehdä silakoista – niistä tulee superhyviä. Sanoinko jo, kuinka hyvä tämä resepti on?
Etsin pitkään täydellistä boquerones-reseptiä netistä google translaten avulla espanjankielisiltä sivustoilta. Yhdistin eri reseptejä ja olen lopputuloksesta ylpeä – nämä maistuvat ihan samalta kuin barcelonalaisen tapasbaarin fisut.
Espanjassa tarjoillaan boqueroneseja lähes kaikissa tapasbaareissa. Näitä etikkaisia ja valkosipulisia kaloja syödään erityisesti kesän kuumimpina kuukausina joko sellaisenaan tai vaalean leivän kera. Ne pärjäävät joko yksin pöydän päätähtenä, mutta niiden kanssa voi tarjota myös muita tapaksia. Kyytipojaksi olutta tai valkoviiniä.

Boqueronesit on erittäin helppo valmistaa. Erityisiä kokkaustaitoja tässä ei tarvitse hallita, mutta valmistus täytyy aloittaa kaksi-kolme päivää ennen tarjoilua. Ensiksi silakkafileistä otetaan nahka pois (se on paljon helpompaa mitä luulisi), jonka jälkeen kaloja marinoidaan ja kypsytetään etikka-suolaseoksessa yön yli. Seuraavana päivänä etikkaliemi kaadetaan pois, ja kaloihin lisätään valkosipulia, lehtipersiljaa ja oliiviöljyä. Sitten kalaset vain marinoituvat valkosipuliöljyssä vähintään päivän, jonka jälkeen niistä tulee vastustamattomia.
Espanjalaiset tekevät boqueronesit yleensä valkoviinietikkaan tai sherryviinietikkaan. Kreikkalaiset tekee oman versionsa punaviinietikkaan. Minä olen marinoinut kalat yleensä valkoviini- tai samppanjaviinietikassa ja kummastakin on aina tullut erittäin hyviä. Käytännössä kaikki muut viinietikat käy, kunhan se ei ole väkiviinaetikkaa (se on liian tujua).












(6-8:lle alkupalaksi)
– 500g tuoreita silakkafileitä
– 5dl valkoviinietikkaa (tai sherry-, punaviini- tai shamppanjaviinietikkaa)
– sileälehtistä persiljaa
– suolaa ja pippuria
Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja poista silakkafileistä nahat. Fileet irtoavat nahasta helposti sormilla. Asettele fileet kerroksittain laakeaan astiaan, ripottele vähän suolaa kerrosten väliin. Kaada etikkaa kalojen päälle niin paljon, että kaikki fileet peittyvät. Kalat alkavat kypsyä samantien etikkaliemessä ja kalojen liha muuttuu vähitellen valkoiseksi. Anna kalojen marinoitua kylmässä kannen alla noin vuorokausi, vähintään yön yli.
Seuraavana päivänä valuta etikkaliemi pois astiasta. Asettele kalat uudelleen kerroksittain ja ripottele kerrosten väliin pieneksi silputtua valkosipulia, paljon silputtua lehtipersiljaa sekä hieman suolaa ja pippuria. Kaada kalojen päälle oliiviöljyä niin paljon, että kaikki fileet peittyvät. Marinoi kaloja valkosipuliöjyssä vähintään vuorokausi, mieluiten kaksi. Tarjoile kalat sellaisenaan tai vaalean leivän kanssa. Kalat säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa reilun viikon.
-
-
Enni Koistinen
Ei ole pakko repiä pois, mutta kalat jää tähän ruokalajiin vähän turhan isoiksi kun kaksi fileetä on yhdessä. Ellei sitten leikkaa silakkaa kahtia ja jättää nahan paikoilleen? Toisaalta siinä menee luultavasti enemmän aikaa kuin nahkojen poistamisessa. Perinteisesti boqueroneseissa ei ole enää nahkaa jäljellä. Mun mielestä nahattomia fileitä on myös kivempi syödä, jotenkin siitä ei tule niin ”raaka” fiilis.
-
-
Johanna
Kiitos, tätä täytyy testata. Boqueronesit ovat mun herkkua, aina niitä pitäö Espanjassa saada, aina!
-
Katja
Kiitos reseptistä! Tehtiin näitä mutta etikan maku hyökkäsi kaiken muun yli jostsin syystä. Käytettiin ihan perus valkoviinietikkaa ohjeen mukaan. Etikkahappoprosentti oli 6, ootko käyttänyt itse miedompaa kamaa? Halutaan kyllä kokeilla uudestaan näitä:)
-
Enni Koistinen
Moikka! Boqueronesit kuuluu olla voimakkaan etikkaisia, muttei vältsyy hyökkäävä etikkaisia. Mäkin käytin 6% valkoviinietikkaa viimeksi näitä tehdessä ja hyviä tuli. Kauanko te piditte niitä öljyssä? Mä pidän aina kaksi päivää. Onkohan yksi öljymarinointipäivä liian vähän (vaikka monissa resepteissä neuvotaan siihen vaiheeseen 1pv)?
-
Katja
Jes tänään oli jo ihan huippuja, eli maku parani huomattavasti yhdessä jääkaapin lisäpäivässä! nam!
-
-
Toni
Mahtava resepti! Mitä pippuria suosittelet käytettävän?
-
Terhi
Näistä tulee ihan mahtavia myös muikusta!!eikä tarvitse poistaa nahkaa,ainostaan kaikki evöt irti.
-
Arttu
Muikuista nimenomaan 🙂
-
-
Selena
Silakat ovat herkullisia, mutta oliiviöljy hyytyy kylmässä ikävän näköiseksi. Ensi kerralla kokeilen tavallista rypsiöljyä.

More to read

Kiusaako kuiva sisäilma?
Kirsikka Simberg
Pakkasten kiristyessä, myös kasvojen ihoa saattaa kiristää. Sisäilman kostutin pelastaa.
Herranjestas! Kuulostaa niin hyvältä silakkafanille! Onkohan tota nahkaa pakko repiä pois? Aattelen vaan ku teen suutarinlohtakin (siis köyhän miehen lohta eli silakkaa) nahan kanssa ja sehän kypsyy samalla tavalla etikkaliemen kanssa.