Boque­ro­nes en vinagre

Tätä reseptiä olen joutunut jakamaan eteenpäin ystäville kaikista eniten.

Vien usein illanistujaisiin ja mökkireissuille mukanani espanjalaisia boqueroneseja. Kaverini osaavat jo toivoa niitä minulta etukäteen. Joka ikisellä kerralla olen joutunut jakamaan niiden reseptin muutamalle ystävälle, sillä ne ovat överihyviä. Joka ikisellä kerralla syöjät ovat huudelleet ”vitsi nää on hyviä”-hehkutuksia kerta toisensa jälkeen.

Boquerones en vinaigre eli viinietikassa, valkosipulissa ja oliiviöljyssä marinoidut kalat on espanjalainen tapas ja ihan heittämällä lemppari kaikista tapaksista. Espanjassa ne tehdään tuoreista anjoviksista, mutta Suomessa boqueronesit voi hyvin tehdä silakoista – niistä tulee superhyviä. Sanoinko jo, kuinka hyvä tämä resepti on?

Etsin pitkään täydellistä boquerones-reseptiä netistä google translaten avulla espanjankielisiltä sivustoilta. Yhdistin eri reseptejä ja olen lopputuloksesta ylpeä – nämä maistuvat ihan samalta kuin barcelonalaisen tapasbaarin fisut.

Espanjassa tarjoillaan boqueroneseja lähes kaikissa tapasbaareissa. Näitä etikkaisia ja valkosipulisia kaloja syödään erityisesti kesän kuumimpina kuukausina joko sellaisenaan tai vaalean leivän kera. Ne pärjäävät joko yksin pöydän päätähtenä, mutta niiden kanssa voi tarjota myös muita tapaksia. Kyytipojaksi olutta tai valkoviiniä.

Boqueronesit on erittäin helppo valmistaa. Erityisiä kokkaustaitoja tässä ei tarvitse hallita, mutta valmistus täytyy aloittaa kaksi-kolme päivää ennen tarjoilua. Ensiksi silakkafileistä otetaan nahka pois (se on paljon helpompaa mitä luulisi), jonka jälkeen kaloja marinoidaan ja kypsytetään etikka-suolaseoksessa yön yli. Seuraavana päivänä etikkaliemi kaadetaan pois, ja kaloihin lisätään valkosipulia, lehtipersiljaa ja oliiviöljyä. Sitten kalaset vain marinoituvat valkosipuliöljyssä vähintään päivän, jonka jälkeen niistä tulee vastustamattomia.

Espanjalaiset tekevät boqueronesit yleensä valkoviinietikkaan tai sherryviinietikkaan. Kreikkalaiset tekee oman versionsa punaviinietikkaan. Minä olen marinoinut kalat yleensä valkoviini- tai samppanjaviinietikassa ja kummastakin on aina tullut erittäin hyviä. Käytännössä kaikki muut viinietikat käy, kunhan se ei ole väkiviinaetikkaa (se on liian tujua).

Boquerones
(6-8:lle alkupalaksi)

– 500g tuoreita silakkafileitä
– 5dl valkoviinietikkaa (tai sherry-, punaviini- tai shamppanjaviinietikkaa)
– 5dl oliiviöljyä
– 2-3 valkospulin kynttä
– sileälehtistä persiljaa
– suolaa ja pippuria
Päivä 1:
Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja poista silakkafileistä nahat. Fileet irtoavat nahasta helposti sormilla. Asettele fileet kerroksittain laakeaan astiaan, ripottele vähän suolaa kerrosten väliin. Kaada etikkaa kalojen päälle niin paljon, että kaikki fileet peittyvät. Kalat alkavat kypsyä samantien etikkaliemessä ja kalojen liha muuttuu vähitellen valkoiseksi. Anna kalojen marinoitua kylmässä kannen alla noin vuorokausi, vähintään yön yli.
Päivä 2:
Seuraavana päivänä valuta etikkaliemi pois astiasta. Asettele kalat uudelleen kerroksittain ja ripottele kerrosten väliin pieneksi silputtua valkosipulia, paljon silputtua lehtipersiljaa sekä hieman suolaa ja pippuria. Kaada kalojen päälle oliiviöljyä niin paljon, että kaikki fileet peittyvät. Marinoi kaloja valkosipuliöjyssä vähintään vuorokausi, mieluiten kaksi. Tarjoile kalat sellaisenaan tai vaalean leivän kanssa. Kalat säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa reilun viikon.
Ah, niin hyvää. Syödessä voi kuunnella samalla tätä.

More to read

Joulun TOP3

Kirsikka Simberg

Joulun parhaat juomat, lahjaunelmat, kattausvinkit ja elokuvat.

Kuultoa iholle

Kirsikka Simberg

Kjær Weis on lanseerannut ensimmäisen ihonhoitotuotteensa.

A.S Helsingö

Kirsikka Simberg

Uus vaatekaappi! Vihdoin!

Kiusaako kuiva sisäilma?

Kirsikka Simberg

Pakkasten kiristyessä, myös kasvojen ihoa saattaa kiristää. Sisäilman kostutin pelastaa.