Feel Good Food Plan

10 inspiroivaa ja yllättävää arkiruokareseptiä kauppalistoineen.

Voi vitsit miten hauska kokkailuviikko minulla on takana! Olen kokkaillut inspiroivia reseptejä valmiin ruokapläänin avulla.

Fanitan amerikkalaista Bon Appetit– ruokalehteä/sivustoa (tilasin itselleni joululahjaksi heidän fyysisen lehden kotiinkannettuna). Bon Appetitin reseptit ovat aina todella hyviä, ruokakuvat ovat herkullisia ja lehden design on todella hiottua väreistä fontteihin ja kuvituksiin. Graafikko arvostaa.

Bon Appetitin alla toimii heidän astetta terveellisimpiin resepteihin keskittynyt Healthyish-sivustonsa. Vuoden alussa saitilla julkaistiin jo toistamiseen todella inspiroiva ja hauska ruokakonsepti Feel Good Food Plan, joka sisältää kymmenen todella freesiä arki-illan reseptiä. Reseptit ovat koottu ilmaiseksi ladattavaan PDF:ään, joissa on listattuna myös kummankin viikon ostoslistat todella näppärästi. Tämä on siis niiiiiin hauska ja inspiroiva reseptikimara, joka poisti arjesta ainakin itselleni jokapäiväisen ”en jaksa miettiä mitä tänään syötäisiin”-ajattelun. Ihanaa, että joku on tehnyt ajattelutyön puolestani. Kävin itse kaupassa ja hankin kotiin valmiiksi usean ruokalajin ainesosat.

Feel Good Food Plan ei ole mikään dietti, vaan joukko freesejä hyvän olon reseptejä, joista ei tule ähky olo. Ruokaplääni julkaistiin heti tammikuun alussa ja sen tarkoitus oli käynnistää uusi vuosi terveellisesti ja maukkaasti. Mutta mikään ei tietenkään estä kokkaamasta Feel Good Food Planin ruokia muulloinkin – kokata voi myös pelkästään yhden viikon reseptit. Reseptit ovat kasvis-kalapainotteisia (vain yhdessä keitossa on kanaa, jonka senkin voi korvata vaikka pavuilla). Reseptit ovat englanniksi – vieraat mittayksiköt saa nopeasti googlettamalla selville, esim. googlettamalla ”300 oz in grams”. Reseptit ovat mitoitettu kahdelle-kolmelle henkilölle.

Sesame Noodles with Crispy Tofu
Warm Chickpea Bowls with Lemony Yogurt
Salmon and Broccolini with Citrus-Chile Sauce

Jutun pääkuvassa näkyvät sitruksilla, beluga-linsseillä ja fetalla täytetyt uunibataatit olivat niin hyviä! Mielitiettyni piti erityisesti pannulla paistettujen ”jogurttirieskojen” kanssa tarjoillusta kukkakaali-tofucurrystä. Itseasiassa kaikki tähän asti tekemäni ruoat ovat olleet todella maukkaita ja innostavia. Aloitin kokkaamisen kakkosviikon ruoista, niin pääsin kokkaamaan ruokia yhteisöllisesti Healthyishin Instagram-seuraajien kanssa samaan tahtiin tammikuun toisella viikolla. Kokkasin myös viime Feel Good Food Planin, jossa silloin oli eri reseptit. Moni ruokalaji jäi vakituiseen ruokarepertuaariin ja niin myös varmasti käy tämänkin vuoden pläänin reseptien kanssa (huom, en kokannut lounaita ollenkaan).

Parasta Feel Good Food Planissa on yllätyksellisyys. En normaalisti tarttuisi moneenkaan annettuun reseptiin, mutta koska ainekset olivat jo ostettuna kotona, oli ihana tulla yllätetyksi ja huomata ”jännältä” kuulostavan reseptin maistuvan ihanalta. On hienoa tulla todistetuksi vastoin omia ennakkoluuloja. Toiseksi parasta on tulla kotiin töiden jälkeen ja alkaa samantien kokkailemaan reseptien ruokia ilman sitä ärsyttävää ”mitä tänään syötäisiin”-ruokapohdintaa.

Jos haluat tehdä arkikokkailusta hauskaa ja kokeilla freesejä uusia reseptejä, tee näin:
– Lataa ilmainen Feel Good Food Plan täältä. PDF:ää voi katsoa puhelimesta tai sen voi myös tulostaa.
– Ota screenshotti ensimmäisen viikon kauppalistasta ja osta ainekset hyvinvarustellusta kaupasta. Kaupassa käydään kaksi kertaa kahden viikon aikana. Monilta kotikokeilta löytyy varmasti osa aineksista jo valmiiksi kotoa. Osassa aineksista voi soveltaa reippaasti, tavallinen parsakaali korvaa hyvin broccolinin, paahdetut maapähkinät voi korvata suolapähkinöillä, voi korvaa gheen, turskan korvaa esimerkiksi kuha jne… Meillä yhden viikon eli viiden illallisen kauppalaskuksi tuli noin 90 euroa.
– Kokkaa ruoat ja nauti!
– Käy ensimmäisen viikon jälkeen kaupassa uudelleen toisen viikon kauppalistan kanssa.
– Ole ihan wowzaa ja wihuu kaikkien uusien, itsekokkaamasi makukokemusten jälkeen.

 

Kuvat: Alex Lau

More to read

Miksi tanssin

Enni Koistinen

En ole himoliikkuja. Tykkään tietenkin urheilun jälkeen tulevasta endorfiinipaukusta, mutta monet urheilulajit ovat mielestäni joko aivan liian vakavia tai yksitoikkoisia.

Parhaat meikkivoiteet

Mia Frilander

Kirsikka kysyi, minä vastasin.

Time to Flow

Enni Koistinen

Flow Festivaali on täällä taas (Iiiik vähän jännittää jo etukäteen).

Vierassängyt mökillä

Kirsikka Simberg

Vieraspatjoista saa päällekkäin kasaamalla kevyet hengailusängyt.