Helsinki-päivän meno­vink­ki­tär­pit

Helsinki-päivä järjestetään su-ma eli 11-12.kesäkuuta, jolloin koko kaupunki pursuaa mielenkiintoista tekemistä.

Tulevana sunnuntaina ja maanantaina vietetään Helsinki-päivää, jota on juhlittu perinteisesti aina kesäkuun 12. päivä jo vuodesta 1959 lähtien. Tänä vuonna Suomi100-bileiden kunniaksi Helsinki-päivä on kaksipäiväinen tapahtuma, jolloin kaupunki on täynnä kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, joiden järjestämiseen osallistuvat yhdistykset, yritykset, seurat, organisaatiot ja aktiiviset kaupunkilaiset.

Helsinki-päivän tarjontaan mahtuu suuria ja pieniä tapahtumia, musiikkia, esittäviä taiteita, opastuskierroksia, näyttelyitä, avoimia ovia ja ohjelmaa vauvoista vaariin.

Helsinki-päivänä järjestetään vaikka mitä mielenkiintoisia ilmaistapahtumia, joista monet ovat jo loppuunvarattu. Kävin läpi ohjelman ja bongasin mielenkiintoisimmat tärpit kaikille meille mattimyöhäsille. Itse aion mennä ehkä humppamaan kansanmusiikin tahtiin (yes, really) ja tsekkaamaan Antti Tuiskun keikkaa Töölönlahdelle. Lisäksi myös Harakan saaren kaikki lintuaiheiset työpajat ja retket kuulostaa ihanilta.

Koko ohjelman löydät täältä.

 

TÄHYSTÄJÄLLE
Korkealla Kallion kukkuloilla pönöttävä maamerkki, Kallion kirkko, avaa torninsa maanantaina kaikille ei-korkeanpaikankammoisille. Nouse 300 askelta kohti huippua ja tsiigaa Stadii uudesta perspektiivistä ja tähyile merelle. Lisäinfoa täältä.

KATUBILEET
Pienellä Roobertinkadulla järkätään sunnuntainta Pikku Roba, Isot bileet-katujuhla. Pikkurobalaiset pistävät pystyyn kunnon korttelijuhlat kaupunkilaisille ja naapurustolle, jolloin Radio Helsinki järjestää skideille radiotyöpajan, jossa voi kokeilla oman radiolähetyksen tekemistä ja G-Live Lab pistää pystyyn eturivin muusikoiden vetämät sunnuntaijamit, joihin kaikki ovat tervetulleita musisoimaan. Gloriassa nautitaan lasten lempparileffoja isolta screeniltä. Ohjelmasta löytyy vaikka mitä!

LINTUBONGARILLE JA SAARISTOFANILLE
Kaivopuistoa vastapäätä olevaan mystiselle Harakan saarelle pääsee tutustumaan maanantaina ilmatteeksi. Saari toimi ennen Puolustusvoimien laboratoriona ja nykyään semi-creepyssä talossa työskentelee taiteilijoita. Helsinki-päivänä Harakan saaressa on lintuaiheinen leijatyöpaja ja taidetuokio, opastettuja linturetkiä ja esitelmiä saaristolinnuista. Kraaaa! Lisäinfoa täältä.

ANA TUDE JA LATEN MUSTAT HÖYHENET
Perinteinen Radio SuomiPopin järkkäämä Helsinki-päivän ilmainen konsertti pidetään tällä kertaa Töölönlahdella. Maanantaisessa konsertissa esiintyy mm. Antti Tuisku, The Rasmus, Chisu ja Kaija Koo. Lisätietoa täältä.

LAPSET TUHLAAMAAN ENERGIAA
Suvilahdessa järkätään maanantaina Sirkusta, skedee ja soundei-tapahtuma lapsille. Tapahtumassa pääset kokeilemaan eri sirkuslajeja, keinuttamaan lannetta vannetanssijameissa ja opettelemaan skeittausta. Lisätietoa löydät täältä.

UIMAAN AURINKOON
Stadikalle pääsee uimaan ilmatteeksi sekä sunnuntaina että maanantaina, lisäksi myös Kumpulan maauimalassa pääsee pulikoimaan ilmatteeksi maanantaina.

HUMPPAA TAIKKA KUOLE
Seurasaaressa järjestetään sunnuntaina tantsut, jolloin pääsee itse tanssimaan pelimannien tahtiin sekä nauttimaan tanhuesityksistä. Päivän ohjelma päättyy Suomen suurimman pelimanniorkesterin soittoon ja lavatansseihin. Ihanaa!

100 VUOTTA HELSINKILÄISIÄ MUISTOJA
Sunnuntaina pääset kuulemaan tarinoita entisajan Helsingistä vanhoilta ja viisaammilta. Palvelukeskus Syystien asiakkaat kertovat muistojaan kuvien ja tarinoiden kautta Postikortti– työpajassa, jossa sukupolvet kohtaavat.

PRINTTIHIRMULLE
Mielenkiintoisia indie-taidekirjoja löydät takuuvarmasti Art Book-nique Helsingistä, joka on itsenäisten tekijöiden taidekirjojen, pienlehtien ja sarjakuvien matalan kynnyksen ulkoilmamessut.

KERAMIIKKATAIDETTA
Arabian Taideosaston opastetuilla kiertokäynneillä pääsee tutustumaan Arabian taiteilijoihin, heidän työhuoneisiinsa sekä juuri avautuneeseen käytävänäyttelyyn. Lisäki Arabian museoon on ilmainen sisäänpääsy. Lisää infoa kierroksistä löytyy täältä.

KUUHULLUILLE
Helsingin Tähtitorninmäellä sijaitsevaan Observatorioon on ilmainen pääsy maanantaina, lisäksi järkätään opastuksia Helsingin tähtitaivaaseen. Näyttelyissä pääset kurkistamaan talon vaiheikkaaseen historiaan ja maailmankaikkeuden saloihin. C.L. Engelin suunnittelema rakennus on upea – kannattaa mennä piipahtamaan paikalle ihan vain sen takia.

70-luvun valokuvat Helsingistä: Helsingin Kaupunginmuseo / Pekka Punkari, Constantin Grünberg, SKY-FOTO Möller

More to read

Musla kengät

Neule + Kengät

Kirsikka Simberg

Tein viimeviikolla pitkästä aikaa hyvän second hand -löyön.

Melontaretki Siuntionjoella

Enni Koistinen

Upea puolen pävän melontareitti "Suomen Amatsonilla".

Rakastan: R-Collection

Kirsikka Simberg

Eettisyys, kotimaisuus ja unisex-vibat. 70-luvulla perustettu yritys on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Kylppärissä nyt

Mia Frilander

Tervetuloa kylpyhuoneeseeni!