Herkän ihon raivarit

...ja kuinka ne kesytetään.

En tule toimeen ihoni kanssa. Erittäin herkkä atooppinen ihoni reagoi voimakkaasti vääriin kosmetiikkatuotteisiin, eri vuodenaikoihin, stressiin ja unenpuutteeseen. Ongelma on pahin kasvojeni kanssa ja punaisimpien ja hilseilevien iholehahdusten aikana ärsyttää, etten voi kulkea kaupungilla paperipussi päässä.

Olen monesti väitellyt kavereiden kanssa siitä, tarvitseeko kaikille ihoille käyttää rasvaista kosteusvoidetta. Varmasti siitä saa suuren hyödyn, jos oma iho on terve ja sen kunto paranee paksujen voiteiden käytöstä. Mutta ainakin oma atooppinen ihoni vetää etenkin talvisin raivarit liian paksujen kosteusvoiteiden ja öljyjen käytöstä. Jos ihoni on kuiva ja hilseilee, silloin tilanne vain pahenee liiallisen rasvojen lutrausten takia. Tajusin tämän kuusi vuotta sitten vähän vahingossa, kun ihoni oli ihan kaameassa, extrakuivassa ja hilseilevässä kunnossa ja etsin virheellisesti aina vaan paksumpaa tököttiä naamalleni. Silloin joku kosmetiikkabrändin edustaja käski olla laittamatta kosteusvoidetta naamalle iltaisin, sillä kuulemma silloin ihosolut uudistuvat öisin paremmin. En tiedä onko väite totta, mutta heti kun jätin rasvaamisen vähemmälle, huomasin ihoni voivan paremmin. Lopulta jätin paksut kosteusvoiteet kokonaan pois myös aamurutiinistani, koska ihoni vain yksinkertaisesti voi paremmin ilman niitä. Siirryin hoitamaan talvi-ihoani lähestulkoon pelkillä kasvovesillä, mutta joskus sen voidessa extrahyvin pystyn käyttämään myös kevyitä kosteusvoiteita.

Kasvovesien runsaan käytön jälkeen ihoni voi niin paljon paremmin. En olisi ikinä uskonut, että herkkä atooppinen ihoni ei enää tuntuisi ollenkaan kireältä pesun jälkeen. Silloin kuusi vuotta sitten tuntui, että ihoni oli vähän addiktoitunut kosteusvoiteista, sillä se oli megakireä jokaisen pesun jälkeen. Tuntui, että ihoni omat rasvantuotannot meni aivan sekaisin liiallisesta kosteutuksesta. Silloin olisin vain naureskellut kosteusvoiteen skippaamiselle, koska kiristävä iho tuntui niin inhottavalta ja se suorastaan huusi kosteusvoidetta.

Koska olen väitellyt kosteusvoide-asioista niin useasti ystävieni kanssa ja ollut vähän vailla tukijoukkoja oman havaintoni kanssa, olin niin iloinen kun kauneusguru Katja Kokko vahvisti kokemukseni ja väitteeni: ”Jos ihosta puuttuu kosteutta, se on kuiva ja karhea. Tällöin täyteläinen voide tai öljy eivät auta asiaa tai parantavat tilannetta vain hetkellisesti ja iho jää silti kiristävän kuivaksi, jopa kutiavaksi ja hilseileväksi. Ihon entsyymitoimintakin häiriintyy, joka puolestaan häiritsee ihon uusiutumisprosessia.” – JESSSSS! Juuri näin atooppiselle iholleni kävi. Kannattaa muuten tsekata Katjan kattava postaus talvi-ihon kosteuttamisesta.

Kosteuttamistakin on kahta erilaista: hydrating ja moisturising (vaikka Suomen kielessä sille on olemassa vain yksi sana).

Olen käynyt läpi monia eri luonnonkosmetiikkabrändejä ja erityisesti eri merkkien kasvovesiä. Lempparini on erittäin herkälle ja helposti reagoivalle iholle kehitetty brittiläinen Pai Skincare luonnonkosmetiikkasarja, jota Suomessa myy Jolie. Merkin Lotus & Orange Blossom Tonic –kasvovesi on ihana – minulla on jo sitä toinen purkki käytössä. Pain kasvovesi rauhoittaa ihoa ja auttaa vähentämään punoitusta ja ärsyyntyneellä iholla se tuntuu erityisen ihanalta, kun kasvovesi on viileää (säilytän sitä vetoisalla ikkunalaudalla, jolloin se on lähes jääkaappikylmää).

Pain muutkin tuotteet sopivat atooppiselle iholleni täydellisesti: Pain hellävarainen camelliaa ja ruusua sisältävä puhdistusvoide putsaa pois jämptimmät drag-meikit, mutta jättää ihon todella pehmeäksi. Monien luonnonkosmetiikkamerkkienkin putsarit on iholleni aivan liikaa – joidenkin ihanimpien brändienkin puhdistusvoiteet ovat jättäneet ihon pinnan tosi epämiellyttävän ja ”liian pestyn” tuntuiseksi. Mutta onneksi Pain putsari on superhellä.

Kesäisin, kun ihoni voi todella hyvin, käytän päivittäin pari tippaa jo kulttimaineeseen noussutta Pain ruusunmarja kasvo-öljyä. Kesällä ihoni rakasti ruusunmarjaöljyä ja teki siitä megahehkuvan, mutta heti syksyn kylmien ilmojen saapuessa lokakuussa jouduin lopettamaan öljyn käytön, sillä se sai ihoni hilseilemään. Loppukeväästä pystyn taas jatkamaan lemppariöljyn käyttöä.

Tämän vuoden uusi kosmetiikkalempparini on korealaisen luonnonkosmetiikkabrändin Whamisan kasvovedet. Whamisan erikoisuus on fermentoitujen raaka-aineiden ja maitohappojen käyttö uudenlaisissa tuotteissaan. Myös Whamisan tuotteita saa Joliesta. Olen käyttänyt muutaman kuukauden ajan Whamisan kahta erilaista kasvovettä: lähes seerumimaisen koostumuksen omaavaa Deep Rich Toner -kasvovettä sekä Damask Rose -kasvosuihketta. Aluksi tuotteet hieman kirvelivät ihollani, mutta olen ollut aivan ällikällä lyöty haastavan talvi-ihoni kunnosta: tuijotan joka vessakäynnillä ihoani peilistä vähän epäuskoisena, sillä se näyttää yhtä hyvinvoivalta ja kimmoisalta kuin kesäisin. Se jopa KIILTÄÄ!

Katja Kokko teki Whamisan tuotteista kattavan postauksen, jonka kommenttikenttään kävin raportoimassa havannoistani:

”Mulla on tosi kinkkinen atooppinen iho, joka yleensä raivostuu about kaikista tuotteista. Otin siitä huolimatta Whamisan Deep Rich Tonerin ja sit sen ruusun terälehtiä sisältävän kasvoveden käyttöön, käytin niitä vähän ristiin ja miten sattuu, mutta siis herranjestas, että mulle tuli niistä mieletön iho! En edes käyttänyt mitään muita kosteuttavia tuotteita (koska paksuista kosteuttavista voiteista saan aina aikaiseksi vaan ison hilseilevää punanaaman). Tuntu että kasvojen oma iho alko tuottamaan rasvaa enemmän – mun naama jopa kiiltää ja se on ihanaa!”

Katja vastasi:
”Voi vitsit Enni olen aivan mielettömän iloinen sun puolesta, koska tiedän miten hankala iho sulla on! Onpa ihana kuulla! Ja todennäköisesti tuo maitohappo on auttanut sua ja pistänyt ihon oman talineritykseen vipinää <3 Atooppisesta ihosta puuttuu kosteuden lisäksi rasvaa ja talineritys on alentunut. Mun mielestä atooppinen iho tarvitsee ensi sijaisesti kosteutta paksujen voiteiden sijaan, koska ne usein vain johtaa ihon kutisemiseen ja kiristämiseen, jos alta puuttuu kosteus. Hieno juttu kyllä!”

Edelleen ihoni vetää silloin tällöin sellaiset ärsytys-punoitus-hilseily-raivarit, joista toipuminen kestää noin viikon, mutta enää se ei johdu vääristä tuotteista, vaan aina stressistä ja unenpuutteesta. Oon niin fiilareissa, että olen löytänyt oikeat tuotteet raivari-iholleni, jolloin ihon lehahduksen jälkeinen toipuminen on nopeaa, eikä enää tee mieli vetää joka aamu paperipussia päähän koko talven ajaksi.

More to read

Remonttibudjetit ja lastenhuoneen sisustus

Kirsikka Simberg

Kokoelma aiheita, jotka liittyvät remontointiin ja kodin sisustukseen. Suurin osa aiheista tuli suoraan teiltä, instagramin kysymyslaatikosta.

Musla Iittala

Jouluvalmisteluja

Kirsikka Simberg

Lista jouluisia asioita, jotka ilahduttavat juuri nyt.

Vaatepaasto: ensimmäinen kuukausi

Kirsikka Simberg

Ensimmäinen kuukausi vaatepaastoa on sujunut vaivattomasti.

Curated Second Hand inspiroituu pikamuodin ideologiasta kestävin keinoin

Kirsikka Simberg

Pikamuodin parissa työskennellyt Curatedin perustaja, vastaa kysymyksiimme koskien uutta vintage-nettikauppaa, josta emme saa tarpeeksemme.