Kesä­sau­nas­sa

Parasta kesäsaunomisessa on huumaava koivun tuoksu, ystävien hakkaaminen vihdalla ja heidän kanssaan tehdyt kauneusrituaalit naamioista kahvikuorintoihin.

Odotan juhannuksesta ehkä kaikista eniten saunomista ja uimista järvessä (ja isoa kannulista sangriaa).

Sovimme jo kavereiden kanssa, että teemme tänäkin vuonna saunavihdat. Miten sitä pitääkin aina joka ikinen vuosi googlettaa uudelleen hies- ja rauduskoivun erot? Koivutiedot eivät jää ikinä päähän kertauksesta huolimatta, aivan kuten informaatio kameran aukko- ja suljinasetuksista. Kerrataan koivut vielä kerran: kestävämpi saunavihta tehdään rauduskoivusta, jonka lehdet ovat kolmiomaisempia ja piikikkään sahalaitaisempia kuin pyöreälehtisempi hieskoivu. Rauduskoivun lehdet pysyvät vihtoessa paremmin kiinni oksissa, eikä koko sauna täyty irronneista lehdistä. Mutta hieskoivun pehmeämmät lehdet tuoksuvat voimakkaammilta, joten koivutuoksun fanit (here, here!) voivat sujauttaa vihdan keskelle muutaman hieskoivun oksan ihan vaan huumaavan ödöörin vuoksi.

Metsässä koivubongari tunnistaa rauduskoivun alaspäin roikkuvista oksista, kun taas hieskoivun oksat nousevat ylöspäin. Löydät täältä selkeät kuvat koivujen tunnistamista varten.

Kavereiden selkiä vihdalla hakkaamisen lisäksi juhannussaunassa on ihana tehdä muitakin rituaalisia hoitoja. Joskus laitamme kaikki hunajaa kasvoillemme löylyjen ajaksi, jolloin valuvaa hunajaa on ihana metsästää suuhun kielenkärjellä.

Aion ujuttaa vulkaaniset savinaamiot testiin myös miesten saunavuorolle.

Hunajan sijaan vien tänä vuonna mökille islantilaista luonnonkosmetiikkaa koko saunajengin käytettäväksi. Sain testiin Sóleyn SteinEY:n mineraalipitoista vulkaanista savea ja tuhkaa sekä koivu-uutetta sisältävän savinaamion, jonka tuhka ja savi on peräisin juuri siltä Eyjafjallajökull-tulivuorelta, joka aiheutti jättimäisen lentohärdellin koko Euroopan ylle purkautuessaan vuonna 2010. Erittäin herkkäihoisena atoopikkona olin hieman skeptinen savinaamiota kohtaan, mutta Joliessa hehkutettiin tuotetta ja kerrottiin, ettei se jätä ihoa inhottavan kireän pinkeäksi normaalien savinaamioiden tavoin. Testasin jauhemaista savinaamiota jo kotona, lisäsin siihen hieman vettä, levitin kasvoille ja annoin vaikuttaa. Herkkä ihoni olikin aivan mielissään mineraalikasvonaamiosta, joka lupaa normalisoida sekä tasapainottaa ihon toimintaa ja stimuloida solujen aineenvaihduntaa. Jotain stimulointia varmasti kyllä tapahtui, sillä naamio tuntui iholla hyvällä tavalla friikiltä, sellaiselta hyvältä kihelmöinniltä. Sóleyn vegaaninen kasvonaamio myös poistaa iholta kuolleita ihosoluja, kuona-aineita ja epäpuhtauksia.

Jauhemaiset, ”lisää vain vesi”-kasvonaamiot ovat käteviä etenkin mökkiolosuhteissa, sillä kuivatuotteena ne eivät pilaannu avattuna niin nopeasti, joten ne voi jättää mökille odottelemaan seuraavia saunomiskertoja vaikka kuukausiksi.

Minulle on erittäin tärkeää, että mökkeillessä kaikki shampoot ja muut pesuaineet ovat luonnonkosmetiikkaa. Etenkin meidän omalla mökillä, jossa juomavesi tulee pihalla sijaitsevasta kaivosta. Kaikki likavedet saunasta imeytyvät maahan, josta ne imeytyvät jossain vaiheessa takaisin juomaveteen. Ei kiinnosta juoda kemikaalivesiä, etenkin kun voin siihen maalla itse vaikuttaa, siksi valitsen mökille biohajoavaa luonnokosmetikkaa.

Rakastan huuhtoa saunoessa sampoot uimareissulle suoraan järviveteen, etenkin silloin on erityisen tärkeää käyttää biohajoavaa shampoota, ettei järvi/meri rehevöidy ja etteivät kalat tykkäisi huonoa. En jaksa käyttää mökillä mitään hoitoaineita, sillä silkinpehmeä luonnonvesi toimii ainakin omassa hiuslaadussa täysin hoitoaineen tavoin. Miten järvessä tai kaivovedellä huuhdellut hiukset voivatkaan tuntua niin silkinpehmeiltä?

Pakkaan juhannuskassin kaikille käytettäväksi Sóleyn birkiR koivu-uutetta sisältävän shampoon & suihkugeelin (kerrankin järkevä 2 in 1 tuote!), jonka ihana unisex koivuinen ja minttuinen tuoksu sopii koko juhannusköörin käytettäväksi. Koivua päähän, kainaloihin, vihtaan ja naamioihin! Testasin shampoo/suihkugeeliä kotona ja olin erityisen fiiliksissä siitä, ettei Sóleyn shampoo tehnyt hiuksia sellaisiksi painavan klähmäsiksi, millaiseksi joskus hiukset jäävät luonnonkosmetiikkashampoolla pestäessä. Hiuksista tuli ihanan ilmavat ja puhtaat.

Saunarituaalina koko porukka voi myös tehdä vartalokuorinnan käytetyistä kahvinpuruista, joista tulee ihanan pehmeä iho.

Myös tietty saunavihta toimii ihon kuorijana ja hellävaraisena pesijänä, sillä koivunlehdissä on saponiineja, jotka toimivat mietona saippuana ja auttavat pesemään iholta rasvaa ja likaa.

Viimeinen juhannussaunan rituaali on ylellinen kasvovesi. Höyryävän kuumalla, saunanraikkaalla iholla erityisen ihanalta kasvovesisumuttelu tuntuu silloin, kun kasvovesi on jääkylmää. Niin raikastavaa ja viilentävää, kuin ihon oma saunakalja! Kasvovesiputeli onkin hyvä muistaa laittaa kylmään saunavirvokkeiden kanssa. Olen itse kasvovesien suurkuluttaja ja viimeaikainen lempparini on ollut megaherkälle iholle suunniteltu Pain lootuksenkukka & appelsiinkukkavesi, joka kosteuttaa ja vähentää punoitusta.

Aah, melkein jo tunnen nenässäni saunavihdan tuoksun! Saunafriikki ystäväni on luvannut pitää mökkisaunaansa lämpinä aamusta iltaan. Äää en malta odottaa! Lisäksi Mia lupasi ottaa mukaan Thaimaasta roudatun jättimäisen flamingo-uimalelun, jolla aiomme lillua järvessä kylmää säätä uhkaten niin kauan, kunnes tärisemme kylmyydestä koleassa juhannussäässä.

More to read

Printattava joululauluvihko

Enni Koistinen

Lataa ja printtaa seurueellesi pieni joululauluvihko.

Taideasiantuntija kertoo mitä huutokaupassa kannattaa huutaa

Kirsikka Simberg

Jos etsit ekologisia, persoonallisia ja kestäviä kodinesineitä, suuntaa katseesi  Bukowskille.

Levoton syysenergia ja miten valjastaa se hyötykäyttöön

Kirsikka Simberg

Talvea edeltävät kuukaudet ovat vuoden parasta ja mielenkiintoisinta aikaa.

Ihana uusi vauva ja Ihana-vaatemerkki

Kirsikka Simberg

Vauvan terveiset ja uusi kotimainen vaatemerkki Oulusta.