Kuin aavi­kol­la

Ahaa-elämys kesäpukeutumiseen aavikoilta.

En pidä kuumuudesta. Taidan olla juuri niitä suomalaisia, jotka selviävät parhaiten +14 asteessa (hmm, no ehkä sekin on hieman liian kylmä. Sanoisin, että on ihanteellinen lämpötila on +18).

Hikoilen paljon ja pari vuotta sitten koin suuren valaistuksen: jos käytän kesällä liian tiukkoja vaatteita, soijaa valuu kuin soijanakilla grillissä. Otin kesäkuteisiin oppia maailman kuumimmissa paikoissa eli aavikoilla asuvien kansojen pukeutumistavasta: mitä vaaleampi kangas ja suurempi vaate, sitä viileämpi olotila. Suuri ja hieman peittävä vaate estää kuumimman auringonpaahteen iholta sekä paljon ilmaa kankaan ja ihon välillä eristää kuumuutta tekemällä löysän vaatteen sisään varjoisan tilan, melkein kuin varjossa olevan nomaditeltan aavikolla.

Jos henkilökohtaisessa aavikkoteltassa tulee silti kuuma ja hiki, se kyllä viilenee ja kuivuu nopeammin tehokkaan läpivedon avulla. Tiukoissa topeissa ja kireissä puuvillateepaidoissa (the worst!!) hikoillessa vaatteet on ikuisuuden märkinä ja olo on tukala. Yh.

Pakkasin juuri kesälomareissulle pelkkiä löysiä vaatteita. Jättikokoisia pellavapaitoja, liehuvia viskoosipöksyjä ja poikaystävän megaisoja kauluspaitoja (hello Call Me By Your Name -tyyli!). Ainoa kireä vaate kesäkassissa oli uimapuku.

Kesävaatteiden ihanin materiaali on mielestäni unelmakevyeltä tuntuva ja hengittävä viskoosi, joka valmistetaan koivusta tai kuusesta ja on siten luonnonmateriaali. Joskus viskoosivaatteet kutistuvat, mutta onneksi ne saa venyttämällä alkuperäiseen kokoon. Kesälempparini on myös pellavavaatteet, joskin hienojen pellavavaatteiden löytyminen on usein haasteellista, ellei halua näyttää huovuttavalta kuviksenmaikalta tai keskiaika-larppaajalta.

Välttelen silkkiä ja puuvillaa kesäisin, ellei niistä tehdyt vaatteet ole megajätti-isoja. Silkki ja puuvilla imevät itseensä kaiken kosteuden ikuisiksi ajoiksi (etenkin puuvilla), eivätkä siirrä kosteutta kankaan ulkopuolelle. Tästä syystä esim. puuvillaiset alusvaatteet ovat inhottavia pyöräilyn jälkihien jälkeen.

Pyöräilyhien takia ostin kirpparilta työhuoneelleni viuhkan ja se on osoittautunut loistavaksi hankinnaksi.

Vaikka en ole helteiden fani, aion viettää kesällä aikaa tuulisilla rannoilla auringossa. Aion ottaa aavikkotelttani rannalla pois, mutta teen niistä turbaanin pääni suojaksi. Kuin aavikolla.

More to read

Tyylimuusa: Charlotte Rampling

Mia Frilander

Tämän viikonlopun tyylimuusana toimii Charlotte Rampling.

Musla kermainen lohikeitto

Lohikeitto

Kirsikka Simberg

Kalasoppa on kestosuosikkini, mutta kokonaisesta lohesta saa paljon muutakin.

Epätrendikäs viininlitkijä

Enni Koistinen

Vastareaktio liian hienoille design-viinilaseille.

Happy Holidays!

Kirsikka Simberg

Teen pieniä jouluvalmisteluja, mutta usein joulun alla kannattaa miettiä myös, mitä kaikkea voi jättää tekemättä.