Kun viskoo­si­vaa­te kutistui

Älkää vaipuko epätoivoon ja heittäkö vaatetta menemään – there’s hope!

Mielestäni viskoosista valmistetut kesävaatteet on kaikista ihanimpia. Viskoosi on erittäin vilpoisaa ja hengittävää kangasta, joka tuntuu miellyttävältä ihoa vasten.

Mutta voihan viskoosi sentään, kun se on niin ärsyttävän kutistuvaa materiaalia. En tiedä kuinka monta viskoosivaatetta olen kutistanut pesemällä ne liian kuumalla pesuohjelmalla. Viskoosi vetää herneet nenään yli 30 asteen pesusta tai kuivausrummusta.

Ostin viime kesänä vilpoisan viskoosihaalarin kesähelteitä varten. Haalari ja minä vietimme yhdessä muutaman ihanan kesähetken…kunnes heitin haalarin tietämättömänä pesukoneeseen ja kuivausrumpuun. Ei, ei, ei! Se kutistui, tosi yllättäen. Puin haalarin kiroillen päälle ja erittäin epämiellyttävässä haalari-cameltoessa päätin marssia kauppaan ja ostaa uuden haalarin (tosi ekologista ajattelua). En kylläkään lähtenyt kaupungille kamelinvarpaan kanssa, vaan vaihdoin vaatteet – tiedoksi.

Ostin uuden haalarin, jonka pesin vahingossa taas liian kuumassa vedessä. Kiroilin vielä entistä enemmän katsoessani kahta kutistunutta haalaria. Sitten google kertoi ohjeet “how to unshrink viscose/rayon”. Liottamalla ja venyttämällä, ahaaa! Nyt omistan siis kaksi hellehaalaria, joihin kumpaankin mahdun ilman kiroiluja ja kamelinvarpaita.


KUTISTUNEEN VISKOOSIVAATTEEN PELASTUSKEINOT:

Lisää litraan haaleaa vettä 1-2rkl hiusten hoitoainetta (hoitoaine saa kankaan kuidut veltostumaan). Liota vaatetta vedessä muutama minuutti, purista liiat vedet pois. Venytä kangasta, kunnes vaate on taas alkuperäisissä mitoissa. Kuivaa vaate tasaisella alustalla pyhkeen päällä ja tarvittaessa venytä kangasta myös kuivumisen aikana.

Viskoosi valmistetaan puusta, useimmiten koivusta tai kuusesta, ja se voisi olla super-ekologinen materiaali, koska vesisyöppöihin puuvillaan ja pellavaan verrattuna puu on erittäin ekologinen vaatteiden valmistusmateriaali. Puita ei tarvitse kastella, eikä se tarvitse viljelymaata. Nykyään viskoosin valmistusprosessissa syntyy jotain myrkyllistä kemikaalia (älä kysy mitä), mutta tiedemiehet kuulemma kehittävät viskoosin valmistusprosessia entistä ympäristöystävällisemmäksi. Tavoitteena on, että pian viskoosin valmistuksesta ei syntyisi myrkkyä ollenkaan. Hei tiedemiehet, olkaapa nopeampia!

More to read

Eggnog eli munatoti

Kirsikka Simberg

Lasillinen Amerikkalaista joulutunnelmaa.

Woodnotes

Mia Frilander

Lempeää minimalismia vuodesta 1987.

Aprikoosikompotti

Mia Frilander

Uusi lempiaamiaiseni, josta tulee mieleen Etelä-Ranska.

Musla Sylvia Sene

Tyylimuusa Sylvia Senen kotona

Kirsikka Simberg

Täällä sisustetaan eettisesti ja rakastetaan second hand -löytöjä.