Kuuhup­su

Kuu-uutisista päivää. Asiat, jotka pitää huomioida vappuna ja huonekasvien mullan vaihdossa.

Olen jo jonkin aikaa seurannut netistä säätiedotusten tavoin kuun vaikutuksista kaikkeen. Kyllä, luit oikein. Luen kuu-uutiset usein ääneen vierustovereille ja monesti lähetän Kirsikalle tärkeimmät puutarhanhoitoon liittyvät infot (jännittää kasvaako Kisun pionit elinvoimaisesti, sillä ne istutettiin syksyllä täysin väärän kuun asennon aikana. Naurattaa.)

Osa minusta pitää kuun voimaan liittyviä uskomuksia huuhaana, mutta hei, jos kuun vetovoima pystyy liikuttamaan valtameriä, niin miksei se voisi muka vaikuttaa myös ihmisiin, eläimiin ja kasveihin, joiden koostumuksesta suurin osa on vettä?

Joku kaveri vinkkasi joskus suomalaisen Yläkuu kustannuksen Facebook-sivuihin, jonne ilmoitetaan noin kerran kuussa Kuun vaikutuksia juuri nyt-palstan päivityksestä. Yläkuun nettisivuilla ilmestyvän palstan sivuilla kerrotaan ajankohtaista ja joskus hyvinkin yksityiskohtaisesti waka wanhoihin perimätietoihin perustuvaa kuutietoa, kuten parhaimmat (ja huonoimmat!) ajankohdat taimien istutuksiin, hedelmäpuiden leikkaamiseen, hiusten- ja kynsienleikkuuseen, pyykinpesuun ja mielen käyttäytymiseen kuun eri vaiheissa.

Kuulemma esimerkiksi taimien ja siementen istuttamisella on todella suuri merkitys kasvin menestymisen kannalta, jos ne on istutettu suotuisaan kuun aikaan. Kuu = elinvoimaa.

Saattaa kuulostaa hippihäröilyltä, mutta I freaking love it!

Itseäni kiinnostaa eniten tieto kuun vaikutuksita huonekasveihin, siivoamiseen ja juhlimiseen (lol).

Nyt parhaillaan nousevan kuun eli yläkuun aikaan (joka jatkuu täysikuuhun eli vappuaattoon 30.huhtikuuta asti) luonnon kasvuvoima on todella voimakasta. Juuri nyt kannattaa vaihtaa huonekasvien mullat:

”Huonekasvien multia voi vaihtaa jälleen, kasveja jakaa, jo juurtuneita pistokkaita istuttaa. Kaikki kasvu lähtee upeasti vauhtiin. Jos joku kasvi juroo eikä jaksa kunnolla kasvaa, se uudelleenistutetaan nyt! Riittää että vähän pöyhii multaa purkissa, tai nostaa irti purkista ja takaisin purkkiin. Pieni ravistus, että hei, tänään on uusi päivä, lähdepä nyt kasvuun! ”

Sen sijaan nyt ei saa leikata pihan puita tai pensaita, sillä nyt puiden keväisen mahlan- ja lehtivihreän nousun aikaan leikkaaminen tyrehdyttää kasvun: ”Jos nyt erehtyy leikkaaman oksan poikki, se jää vuotamaan puun tai pensaan ravinteet maahan.”

Ja huomio kaikki laiskat kodinhengettäret ja kevätsiivousta välttelevät, siivotkaa vasta vapun jälkeen:

”Siivouksen voi hoitaa vähän sinne päin, ei se lika nyt oikein irtoa, eikä tule niin puhdasta. Pyykkivuorikin saa kasvaa, tahrat lähtevät huonosti nousevalla kuulla, joten vain välttämättömät koneeseen, ja voi sitä joka unohtaa paperinenäliinan taskuun, se tarttuu nyt tiukkaan kaikkien vaatteiden kaikille pinnoille. Huuhteluvesi ei vie sitä mukanaan, eikä vie kaikkea pesuainettakaan, vaan allergisen huomaavat että vaatteissa on pesuaineen jäämiä.”

Hear, hear!

Tämän vuoden vappuaatto osuu juuri voimakkaimpaan täysikuun loisteeseen. Kuuhullu-varoitus! Varovasti siellä kevätkarnevaaleissa! Danger, danger!:

”Tänä Vappuna saattaa juhlimisessa näkyä lisävauhtia täysikuun vaikutuksesta. Kuu on täysimmillään vapunaaton aamuyöllä. Poliisikin tietää täysikuun vaikutuksen, joten ei ihme että täysikuun öinä työvuorossa on enemmän vastavalmistunutta ja nuorempaa väkeä, sillä kokeneet poliisit ovat jo oppineet millaista meno on täysikuun antaessa virtaa myös päihtyneille läpi yön. Hulluista päähänpistoista puhumattakaan. Tänä Vappuna ja edeltävänä viikonloppuna kannattaa siis pitää vähän tarkemmin silmällä juhlivaa porukkaa, ja omia juhlatunnelmaisia kavereitaan, pitäen mielessä että täysikuun aika houkuttelee heittämään talviturkkia, kiipeämään kuuseen tai nosturiin laulamaan, tai saunomaan kuumemmassa kuin pää kestää. Kun tietää että kyse on yhdistelmästä kevät+täysikuu+karnevaali, on helpompi muistaa että hyvät juhlat ovat sellaiset, joista kaikki tokenevat iloisina ja positiivisin muistoin.”

Jos kuuhupsuilu kiinnostaa, kannattaa tsekata ajankohtaiset kuu-uutiset seuraamalla Yläkuuta Facebookissa, jossa ilmoitetaan kuukausittain Kuun vaikutuksia nyt-palstan päivityksistä.

More to read

Feel Good Food Plan

Enni Koistinen

10 inspiroivaa ja yllättävää arkiruokareseptiä kauppalistoineen.

Banaanista jäätelöksi

Katri Mutikainen

Tummuvat banaanit kannattaa pakastaa ja tehdä niistä näitä herkkuja.

Taideseinän muodonmuutos

Enni Koistinen

Before & after! Oli korkea aika vaihtaa lähes 15 vuotta vanha tapettiseinä rauhoittavaan maalattuun seinään.

Näitä pidän silmällä nyt

Kirsikka Simberg

Kauneimmat kodin esineet voi ostaa käytettyinä.