Melon­ta­ret­ki Siuntionjoella

Upea puolen pävän melontareitti "Suomen Amatsonilla".

Bongasin Siuntionjoen kajakkireitin eräästä eräkirjasta. Jokea kuvailtiin kirjassa sanoilla “Suomen Amatsoni” ja vaikka naurahdin kuvaukselle, olin silti ihan myyty yhden kuvan ja reittikuvauksen perusteella. Pakko päästä Amazonille – sijaitsi se sitten Siuntiossa tai Braziliassa.

Koko päivän kestänyt melontareissu oli U-P-E-A! Meillä oli niin hauskaa. Meloimme etenkin alkumatkan erittäin hitaasti ja fiilistellen, koska maisemat olivat niin kauniita. Veteen kaartuneet puut, kukkivat tuomet ja pajut näyttivät oikeasti ihan tropiikin mangrovepuilta. Niin iso suositus tälle kesäiselle isohupipäivälle. Tai miksei vaikka syksyiselle seikkailulle.

Tuomet kukkivat ja tuoksuvat joen varrella alkukesästä.

Siuntionjoen 14 kilometrin vesireitti kulkee erittäin rauhallisen joen lisäksi kahden pienen järven läpi. Reitti soveltuu hyvin aloittelevalle melojille. Järviosuuksilla tuuli ja aaltoili hieman enemmän, muttei pelottavan paljon. Reitin varrella tulee vastaan myös 1600-luvun vanha linna, jonka kohdalla kajakkeja joutuu kantamaan tien yli muutaman metrin.

Kajakkivuokrausfirma kertoi jokireitin melomiseen kestävän noin 4-5 tuntia, mutta meillä kesti noin 6 tuntia, koska olimme hitaita fiilistelijöitä ja pidimme kaksi eväs- ja lepotaukoa matkan varrella. Pidemmällä tauolla makasimme toisen järven kallioilla auringossa, söimme synttärikakkua ja kävimme uimassa.

Jokireitti päättyy lopulta mereen ja jos virtaa vielä löytyy, melontaretkeä voi halutessaan jatkaa saaristoon. Me ei jaksettu, vaikka oltais ehkä haluttu. Jokireittiä varten kajakit pitää vuokrata koko päiväksi, joka kustansi tätä juttua kirjoittaessa 42€ per hlö + kuljetus aloituspaikkaan 5€ per menopeli.

Siuntionjoen melontareitille voi vuokrata kajakit, inkkarikanootin ja pelastusliiveineen paikalliselta perheyritykseltä SE-Actionilta. Varasin meille kajakit muutamaa päivää aikaisemmin puhelimitse (varaukset pitää tehdä viimeistään retkeä edeltävänä päivänä klo 14 mennessä). SE-Action kuljetti neljä kajakkia Siuntionjoen lähtöpisteeseen vanhan pappilan lähelle (Pappilantie 109. Pappila on yksityisomistuksessa, eikä sen alueelle saa jättää autoa. Auton voi jättää Pappilantien varteen samalle puolelle siltaa, jossa laituri on). Saimme aamulla nopean perehdytyksen kajakkiin sujahtamiseen ja melomistekniikkaan. Palvelu pelasi tosi hyvin, ja saimme mukaamme kartan ja selostuksen reitistä. Kajakit palautettiin joen loppupäähän, jossa SE-Actionin Siuntion melontakeskus sijaitsee. Lisätietoja löydät täältä.

Meidän neljän hengen porukka ajoi Siuntioon Helsingistä kahdella autolla (reilu 30min matka), koska jätimme toisen auton reitin lähtöpisteeseen ja toisen loppupisteeseen (Störsvikintie 138 sijaitsevalle isolle parkkipaikalle). Ehkä etukäteen kysyessä saa kuljetukset autolle, jos käytössä on vain yksi auto (tämä on arvaus, varmasti tiedusteltaessa selviää).

Suosittelen jokiseikkailua kaikille – meillä oli niin kiva päivä.

Taukopaikka reitin toisen järven eli Vikträskin rantakallioilla.

Juttelimme tovin SE-Actionin omistajan kanssa, joka harmitteli koronakevään takia peruuntuneita yritystilaisuuksia, joita järjestetään normaalisti usein. Melontaretket onnistuu isommillekkin porukoille myös cateringingillä.

Mitä mukaan melontareissulle? Aurinkorasvaa, joku auringolta suojaava hattu, vettä, kunnon eväät, uimapuku ja pyyhe. Meillä oli kenkinä neopreenitossut, mutta kevyillä lenkkareilla/tennareilla pärjää myös hyvin.

Hot tip nro 1: Kannattaa ottaa mukaan myös pieni kylmälaukku/termokassi kylmäkalleineen, sillä jääkylmä limu maistui niin hyvältä lepotauolla lämpimänä päivänä.

Hot tip nro 2: Kajakit on helpointa kantaa kuivalla maalla siten, että kaksi ihmistä kantaa kaksi kajakkia yhtä aikaa. Tästä videosta voi tsekata mallia ja myös maisemia Siuntionjoelta.

Hot tip nro 3: Melonnan jälkeen kannattaa käydä syömässä tai kahvilla Kirkkonummen maatilapuodissa, jossa myydään myös paljon lähialueen maatiloiden tuotteita. Sekosin siellä hieman ja ostin vihanneksia, leipää, myllytuotteita, hilloa ja mehua. Söimme siellä myös todella hyvät paistetut muikut.

Siuntiojoen Amazonilla oli niin hauskaa meloa, että meitä taisi puraista joku kajakkikärpänen. Ollaan menossa pian Savossa sijaitsevalle, nimenomaan kajakeille ja kanooteille suunnitellulle Oravareitille, joka on 57 kilometrin melontareitti. Oravareitti melotaan 2-3 päivässä ja matkalla yövytään teltassa.

Kanootin kapean vesille laskin, seuraan nyt majavaa vaeltavaaaaaaaaaa!

More to read

Abu Dhabi & Saadiyat Beach

Kirsikka Simberg

Treat yo' self: Yksityinen luksusranta.

Ahvenanmaalla pyöräillen

Enni Koistinen

Ahvenanmaa on idyllinen pyöräilylomakohde, jonka saaristomaisemissa polkeminen on leppoisaa ja ihanaa.

Uudellevuodelle

Kirsikka Simberg

Tammikuun ensimmäiset päivät tuntuvat keväisiltä pakkasesta huolimatta.

Töissä: Enni

Enni Koistinen

Mietteitä töistäni, urastani ja paras musavinkki tehokkaaseen työntekoon.