Onnen­kek­sit

Anna keksit lahjaksi ja varaudu “uuuhhh, vaude, siis ittekö sä nää teit?”-huudahduksiin.

Olin jo pitkään halunnut leipoa itse onnenkeksejä, johon sain loistavan tilaisuuden ystävän syntymäpäiväjuhlien lähestyessä. Pyysin päivänsankarin ystäviä ja perheenjäseniä kirjoittamaan lyhyet, pienelle onnenkeksipaperille mahtuvat ihanat onnentoivotukset ja mietteet. Teksteistä tuli ihania, osa teksteistä oli niin liikkiksiä että meinasi leipurillakin tirahtaa kyyneleet keksitaikinaan. Lopuksi kirjotin pensselillä tekstit papereille ja sujautin onnenpaperit keksien väliin.

Lahjan saaja oli todella otettu onnenkeksilahjasta, ja avasi yhden keksin päivässä. Näin hän sai kuulemma onnen kestämään kauemmin.

Onnenkeksejä ei ole ollenkaan vaikea tehdä – taikina on ihan perussettiä. Onnenkeksien juju onkin niiden taitteleminen keksien ollessa vielä kuumia. Esimerkiksi joulupiparithan on uunista tulleina vääntyileviä ja ne “kuivahtavat” rapsakoiksi vasta jäähtyessään. Samaa väänteilyä käytetään hyödyksi onnenkeksejä tehdessä.

Teollisesti valmistetut onnenkeksithän maistuvat vaan sokeriselta pahvilta, joten halusin maustaa taikinan ihanilla mausteilla. Jaoin valmiin taikinan kolmeen osaan, jotka maustoin kardemummalla, sahramilla sekä sitruunankuorella ja vaniljalla.

ONNENKEKSIT
n.20 kpl

2 munanvalkuaista
4 rkl sulatettua voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
+ mausteita valintasi mukaan. Esimerkiksi jauhettua kardemummaa/vaniljaa/sitruunankuorta/sahramia. 

Vatkaa valkuaisia kunnes ne ovat kuohkeita ja ilmavia. Sekoita eri kulhossa sulatettu voi ja sokeri, kunnes seos on tasaista. Lisää voi-sokeriseokseen jauhot ja sekoita. Lisää joukkoon valkuaisvaahto ja sekoita taikina tasaiseksi.

 

Jos haluat tehdä eri makuisia onnenkeksejä, niin jaa seos tässä vaiheessa kolmeen osaan. Lisää yhteen taikinaosaan esimerkiksi teelusikallinen jauhettua kardemummaa, aitoa vaniljaa, tai sitruunankuorta. Jos käytät sahramia, liota veitsenkärjellinen sahramia pieneen vesitilkkaan ennen taikinaan lisäämistä-

Paista kaksi onnenkeksiä kerrallaan, niin saat taiteltua keksit kuumina. Jos keksi jäähtyy liikaa, se repeytyy taittaessa. Tee taikinasta lusikalla noin kämmenen kokoisia ympyröitä uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 7-8 minuuttia.

Kuuman keksin keskelle laitetaan onnenpaperi, jonka jälkeen keksi taitetaan kahtia puolikuun muotoon. Sitten puolikuu väännetään mukin tai kulhon reunaa vasten lopulliseen onnenkeksin näköiseksi.

Keksien taittelua varten kannattaa katsoa tämä amerikkalaisen rouvan video.

Taittelun jäljeen keksit laitetaan jäähtymään muffinssivuokaan tai kahvikuppeihin, jotta onnenkeksit jähmettyvät muotoonsa. Jos kuumat keksit polttavat sormenpäitä liikaa, voit taitella keksit puhtaat nukkaamattomat sormikkaat kädessäsi.

 

ONNENKEKSIT
n.20 kpl

2 munanvalkuaista
4 rkl sulatettua voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja

+ mausteita valintasi mukaan. Esimerkiksi jauhettua kardemummaa/vaniljaa/sitruunankuorta/sahramia. 

Vatkaa valkuaisia kunnes ne ovat kuohkeita ja ilmavia. Sekoita eri kulhossa sulatettu voi ja sokeri, kunnes seos on tasaista. Lisää voi-sokeriseokseen jauhot ja sekoita. Lisää joukkoon valkuaisvaahto ja sekoita taikina tasaiseksi.

Jos haluat tehdä eri makuisia onnenkeksejä, niin jaa seos tässä vaiheessa kolmeen osaan. Lisää yhteen taikinaosaan esimerkiksi teelusikallinen jauhettua kardemummaa, aitoa vaniljaa, tai sitruunankuorta. Jos käytät sahramia, liota veitsenkärjellinen sahramia pieneen vesitilkkaan ennen taikinaan lisäämistä-

Paista kaksi onnenkeksiä kerrallaan, niin saat taiteltua keksit kuumina. Jos keksi jäähtyy liikaa, se repeytyy taittaessa. Tee taikinasta lusikalla noin kämmenen kokoisia ympyröitä uunipellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 7-8 minuuttia.

Kuuman keksin keskelle laitetaan onnenpaperi, jonka jälkeen keksi taitetaan kahtia puolikuun muotoon. Sitten puolikuu väännetään mukin tai kulhon reunaa vasten lopulliseen onnenkeksin näköiseksi.

Keksien taittelua varten kannattaa katsoa tämä amerikkalaisen rouvan video.

Taittelun jäljeen keksit laitetaan jäähtymään muffinssivuokaan tai kahvikuppeihin, jotta onnenkeksit jähmettyvät muotoonsa. Jos kuumat keksit polttavat sormenpäitä liikaa, voit taitella keksit puhtaat nukkaamattomat sormikkaat kädessäsi.

Anna keksit lahjaksi, tai tarjoile niitä vaikka uudenvuoden bileissä.
Varaudu moneen “uuuhhh, vaude, siis ittekö sä nää teit?”-huudahduksiin.

More to read

Musla ranskalainen hiusklipsi

Nice: ranskalainen hiusklipsi

Kirsikka Simberg

Sivu Ranskamummojen hiustyylin oppikirjasta.

Mökillä

Mia Frilander

Ensimmäistä kertaa mökillä talven jälkeen.

Kohti minimalistisempaa elämää

Mia Frilander

Aion tietoisesti pyrkiä kohti yksinkertaisempaa, selkeämpää ja rauhallisempaa elämää. Omani ja maapallon hyvinvoinnin vuoksi.

Vaatepaasto-muistiinpanoja: shoppailu stressinhallinnan välineenä

Kirsikka Simberg

Vaatepaasto-oivalluksia.