Paah­det­tu myski­kur­pit­sa­keit­to kuminalla

Todennäköisesti maailman herkullisin kurpitsakeitto.

Aina välillä hullaannun jostain mausteesta (tai muusta ruoka-aineesta) niin paljon, että valkkaan usein kokeiltavaksi sellaisia reseptejä, jotka sisältävät sen hetkistä mielimaustetta. Talvella kokkailin paljon sahramiruokia, syksyllä tungin joka ruokaan kardemummaa ja nyt mieleni tekee valmistaa etenkin kuminalla maustettuja ruokia.

Aion myös viljellä kuminaa tänä kesänä viljelypalstallamme. Tiesittekö, että kumina kasvaa villinä ympäri Suomea ja ennen vanhaan sitä myös kerättiin luonnosta lisätulojen toivossa? Minä en tiennyt!

Nykyisin Suomi on yksi suurimmista kuminanviljelymaista ja pohjolassa viljelty kumina onkin aromaattisempaa (ja arvokkaampaa), koska valoisan ja pitkän viljelykauden ansiosta kuminan eteerisen öljyn määrä on huomattavasti korkeampi ja siten se myös maistuu paremmalta.

Kun kuvasin lemppari keittokirjaani aikaisempaa postausta varten, bongasin kirjasta ihanalta kuulostavan kuminalla maustetun myskikurpitsakeiton reseptin. Kokkasin keittoa tällä viikolla ja se maistui aivan ihanalta! Täydellisen simppeli ja helppo resepti arki-illalle, mutta keitto sopii erinomaisesti myös viikonlopun dinnerpartyjen alkuruoaksi.

Sosekeitothan ovat täydellistä arkiruokaa, ja vaikka kuinka tykkäänkin kasvissosekeitoista, niin usein ne valmistetaan saman juurespainotteisen kaavan mukaan. Ja näin ne maistuvat aina lähes samanlaiselta (ja alkavat maistua tylsältä). Tämä myskikurpitsakeitto onkin ihanan freesin makuinen kasvissosekeitto, jossa päätähtenä on paahdettu myskikurpitsa ja kuminalla aromatisoidut kurpitsansiemenet. Kurpitsansiemenet heitetään monesti suoraan roskikseen, vaikka ne ovat syötäviä ja herkullisia etenkin paahdettuina. Tämä kurpitsakeitto ole oudon makea, niin kuin monet kurpistasta valmistetut keitot monesti ovat.

Mielitiettyni maistoi keittoa (varmaan odotti sen maistuvan perus juuressosekeitolta) ja ensimmäisen lusikallisen maistettuaan hänen suustaan pääsikin yllättynyt “ooooh, nam, herkullista!”. Taisinpa myös kuulla sanat pehmeää & syleilevää.
Ihanaa, että joku kuvailee keittoa sanalla syleilevä.

Kirjan reseptissä käskettin käyttämään jauhettua kuminaa, mutta itse en löytänyt sitä kaupasta. Käytin kokonaisia kuminansiemeniä, joita murskasin morttelilla vähän pienemmäksi. Hyvin toimi näinkin!
Saat keitosta kokonaan kasvisversion korvaamalla kanaliemen kasvisliemellä (mutta jos olet sekasyöjä, suosittelen kanaliemen käyttämistä, koska se tuo keittoon enemmän makua).

PAAHDETTU MYSKIKURPITSAKEITTO KUMINALLA
4 annosta

Yksi iso myskikurpitsa (noin 1,3-1,5 kg)
1 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
1 tl kuminaa (jauhettua tai morttelissa mukiloituja kokonaisia siemeniä)
1 litra kanalientä (tai litra vettä + 2 kpl luomu kanaliemikuutiota. Itse käytin liemikuutioita)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl omenaviinietikkaa
½ tl sokeria
½ tl cayennepippuria
1 dl kuohukermaa

Laita uuni päälle 200 asteeseen. Levitä arkki foliota uunipellille. Leikkaa kurpitsa pituussuunnassa puoliksi. Kaiva siemenet pois lusikalla ja siirrä talteen myöhempää käyttöä varten. Hiero kurpitsan leikkuupinnalle vähän öljyä ja sirottele päälle suolaa ja pippuria. Paahda uunissa kunnes kurpitsat ovat läpikypsiä, noin 35-45 minuuttia.

Poista kurpitsansiemenistä kaikki oranssit kuidut, huuhdo kylmällä vedellä, valuta ja laita kuivumaan hetkeksi talouspaperin päälle. Sekoita kuivat siemenet öljytilkan, puolikkaan kuminateelusikallisen sekä suolan kanssa. Laita siemenseos pienen foliopalasen päälle ja paahda kurpitsan kanssa samaan aikaan, noin 10 minuuttia, välillä sekoittaen kunnes siemenet ovat saaneet kunnolla väriä.

Lusikoi kurpitsanliha kuorista pois ja laita kattilaan kanaliemen, valkosipulin, omenaviinietikan, cayennepippurin, sokerin ja jäljellä olevan ½ tl kuminan kanssa. Kiehauta ja anna olla miedolla lämmöllä ilman kantta 10 minuttia. Soseuta keitto kattilassa sauvasekoittimella (tai pienissä osissa blenderissä), lisää kerma ja sekoita. Tarkista suola ja lisää sitä tarvittaessa. Ripottele annoksen päälle paahdettuja kumina-kurpistansiemeniä. Voit halutessi koristella keiton ruohosipulilla/persiljasilpulla sekä kermalurauksella.

More to read

Metsäjuttu

Kirsikka Simberg

Muistoja metsästä

Mitä jos kaikki jännittää?

Katri Mutikainen

Paljastus: jännitän ihan kaikkea.

Miten puhut itsellesi?

Mia Frilander

#staypositive

Crème Ninon al fresco

Kirsikka Simberg

Katettiin lounas ulos ja syötiin ranskalaista hernekeittoa.