Paras tahran­pois­ta­ja

Kerron teille nyt hyödyllisen marttavinkin liittyen tekstiileihin ja tahranpoistoon.

Maailman paras tahranpoistoaine on sappisaippua, joka tehoaa ihan käsittämättömän hyvin öljy-, rasva-, väri-, muste-, ruoho-, marja-, hedelmä- ja veritahroihin.

Sappisaippuan raaka-aineita ovat rasvat (esim. kookosrasva), naudan sappi ja klorofylli (lehtivihreä eli luonnosta löytyvä orgaaninen molekyyli). Lehmistä saadun sapen takia sappisaippua saattaa olla esimerkiksi vegaaneille tiukka nou-nou, mutta jos pitää valita biohajoavan sappisaippuan ja jonkun synteettisen, luontoon päätyvän kemikaalipommi-tahranpoistajan välillä, niin itse ainakin valitsen eläinperäisen, mutta luontoystävällisen sappisaippuan. Syönhän muutenkin lihaa.

Kuvassa meidän vuosikausia vanha sappisaippuapakkaus ja jäljellä oleva pieni palanen megariittoisaa sappisaippuaa. En tiedä saako kyseisen valmistajan saippuaa enää mistään, mutta ekokaupoissa (ja ehkä normikaupoissa?) myydään myös muiden valmistajien sappisaippuoita.

Olen putsannut sappisaippualla muun muassa kuvassa näkyvän Saint Jamesin raitaiseen seiloripaitaan jämähtäneen rasvatahran, joka oli todistusaineistoa jonkun kännisen illan rasvaisesta burgerista. Hinkkasin saippuaa kostutettuun tahrakohtaan viiden minuutin ajan ja tahra lähti käsinpesulla kokonaan pois. Välillä sappisaippualla putsatut tahrat kannattaa heittää käsinpesun jälkeen vielä pesukoneeseen.

Olen putsannut sappisaippualla myös polkupyörästä irronneet mustat öljytahrat, vaatteiden meikkivoidetahrat, ällöt keltaiset hikiläikät valkoisista paidoista sekä puhdistanut pinttyneet likaiset kengät. Kaverini sai putsattua sappisaippualla valkoisesta collegepaidasta ison keltaisen rasvatahran.

Poikaystäväni kertoi myös valkoisesta takistaan, jonka putsaamisesta useat pesulatkin kieltäytyivät, koska takki oli epäonnisen skeitti-äksidentin jäljiltä kauttaaltaan kuivuneessa veressä. Noh, sappisaippualla veret lähti veke ja takista tuli kuin uusi.

Ainiin ja kerran sain poistettua sappisaippualla ja rapsuttamalla remonttihousuihin kuivahtaneet maalitahrat, se oli jo vähän liian mindblowing.

Löysin netistä hyödyllisiä lisävinkkejä sappisaippuan käyttöön:
– Jos tahrat ovat pinttyneet, toista toimenpide ja anna vaikuttaa kauemmin.
– Aseta betakaroteenitahroja (esim. porkkanasta, paprikasta, kirsikoista, aprikooseista) sisältävät tekstiilit päivänvaloon. Päivänvalon UV-säteily saa nämä jäljet haihtumaan.

Itse olen ainakin sellainen sottapytty, jolla kaikki safka ja juoma tippuu rinnuksille. Sappisaippuasta on sen takia tullut tärkeä must have-tuotteeni, josta olisin halunnut kuulla jo vuosia sitten, ennen kun heitin lukuisia “ikipinttyneitä” vaatteita menemään. Sappisaippualla nekin olisi saletisti saatu pelastettua.

Tsekkaa myös kirjoittamani vaatehuoltoon liittyvä postaus, aiheesta kutistuneet (viskoosi)vaatteet ja niiden elvytys takaisin entisiin mittoihin.

More to read

Ingmanin vegaaniset jäätelöt

Kirsikka Simberg

Testissä: Ingmanin uudet vegaanijäätelöt.

Pariisissa tuijotettua

Enni Koistinen

Tuijotuksen kohteena: muotiväki, kahvilatuolit ja leipomotuotteet.

Aineettomat joululahjat

Enni Koistinen

Joululahjojen miettiminen on hyvä aloittaa ajoissa, jotta välttyy ahdistavalta viime hetken lahjapaniikilta.

Huomioita asumisesta ja Iittala 140-vuotta

Kirsikka Simberg

Iittalan juhlavuosi + lapsiperheen asumisjärjestelyt = tämä postaus