Rans­ka­lai­nen tomaat­ti-dijon­pii­rak­ka

Tomaattien sesonkiaikaan kannattaa kokeilla tätä herkullista piirakkareseptiä.

Tomaatit ovat parhaimmillaan juuri nyt! Teen aika harvoin samoja reseptejä uudelleen, mutta tomaattien sesonkiaikaan teen aina monta kertaa tätä samaa ranskalaista tomaatti-dijon-vuohenjuustopiirakkaa, koska se on aivan törkeän hyvää.

Ohje on peräisin lemppari ruokabloggaajaltani David Lebovitzilta. Lebovitz on ranskalaistunut Pariisissa asuva jenkki, joka aloitti uransa kondiittorina ennen menestyksekästä blogia ja keittokirjoja. Blogi on ihanaa ranskalaisen ruokakulttuurin fiilistelyä, josta muuten löytyy hyviä Pariisin ravintolavinkkejä.

Koska piirakan päätäyte on tuore tomaatti, niin se ei ole raskas muna-kerma-juusto-ähkytorttu – vaikka siihen tulee reippaasti vuohenjuustoa. Reseptin herkullisuus perustuu siis sesongissa oleviin kypsiin tomaatteihin, mutta piirakan todellinen salaisuus on sen pohjalle sivelty dijon-sinappi. Eipä hunajavalelusta ja tuoreista yrteistäkään ole mitään muuta kuin plussaa.

Välihuomio: yksi unelmani on päästä Ranskaan Dijonin kaupunkiin valelemaan itseni dijon-sinapilla maistelemaan erilaisia dijonsinappeja.

Useimmiten teen piirakan pohjan itse, koska se on niin helppoa ja silloin pohjan koostumuksesta tulee paras. Välillä käytän valmispohjaa, mutta silloin on hyvä pitää pohja ohuena ja jättää osa valmiista piirakkataikinasta käyttämättä.

Olen huomannut, että tomaattien nestepitoisuus vaikuttaa piirakan lopputulokseen. Välillä mehukkaita tomaatteja käyttäessä tomaattien kirkas neste jää lillumaan piirakan pintaan, mutta silloin otan tomaattivettä lusikalla pois, avot!

Piirakka on niin hyvää, että vedettiin eilen poikaystävän kanssa yksi piirakka puoliksi, kröhöm ja burp.

Taivaallisen tomaatti-dijon-vuohejuustopiirakan ohje löytyy David Lebovitzin nettisivuilta.

More to read

Saunassa

Kirsikka Simberg

Saunahunaja on ihoa pehmentävä ja helposti valmistettava saunaherkku.

Ranskalainen tomaatti-dijonpiirakka

Enni Koistinen

Tomaattien sesonkiaikaan kannattaa kokeilla tätä herkullista piirakkareseptiä.

Minibaari

Kirsikka Simberg

Elin pitkään siinä (harha)uskossa, ettei hotellin minibaarista kannata syödä tai juoda mitään.

Kun viskoosivaate kutistui

Enni Koistinen

Älkää vaipuko epätoivoon ja heittäkö vaatetta menemään – there’s hope!