Suomen elegan­tein mies

I <3 Jorma

Voidaanko puhua hetki Jorma Uotisesta?

Sosiaalisen median perusteella monet muutkin hullaantuivat Jorma Uotisen valloittavaan persoonaan Maria Veitolan Yökylässä -ohjelman toisen kauden avausjakson nähtyään. Yökylässä on yksi lemppariohjelmiani ja olin niin innoissani, että vihdoinkin päästiin kylään toisen lempparini, Jorma Uotisen luokse. Jos et ole vielä nähnyt kyseistä Yökylässä -jaksoa, niin tee itsellesi palvelus ja tsekkaa se täältä. Jakso on ihana.

Mikä tyyppi! Mikä sisustus! Mustaa, punaista, valkoista, maskuliinista 80-luvun estetiikkaa, möhkäletaideteoksia ja nämä tanskalaiset Panton-muovituolit. Fantastista. Jorman ensimmäinen asunto oli sisustettu täysin samalla estetiikalla. Ei ne trendit, vaan tyyli.

Jorma Uotinen on erikoistyyppi, joka vetää puoleensa ja viehättää. Uotinen asuu Helsingissä todella lähellä minua, ja olenkin sattunut hänen kanssaan samaan ratikkaan ja mennyt tilanteessa salaa vähän sekaisin (”ouumaigaad Jormaaauotineeeeen on tossaaah”).

Kuuntelin jo pari vuotta sitten Yle Puheen haastattelun Jorma Uotisesta, jonka jouduin kuuntelemaan tällä viikolla uudelleen (suuri suositus myös tällekin pätkälle). Haastattelu jäi mieleeni tietenkin Jorman persoonasta, hänen kertomista tarinoista ja siitä, että taisin hymyillä koko 57 minuuttisen haastattelun ajan.

Jormassa on jotain todella viehätttävän epäsuomalaista – hän puhuu omista hienoista saavutuksistaan ylpeästi, muttei koppavasti.

Vaivun jonkinlaiseen miellyttävään transsiin Jorma Uotisen puheääntä kuullessani. Jotenkin Uotisen puhetavassa on siinäkin jotain hyvin epäsuomalaista. Hänen puheäänensä kuulostaa samalla hienostuneen ulkomaalaiselta, muttei siinä tarkastellessa ole kuitenkaan häivähdystäkään ulkomailla vietetyistä muiden kielien aksenteista. Mitä nyt välillä Jorma käyttää tehosteena ranskalaisia ilmaisuja voilà ja mon dieu. Hän käyttää suomen kieltäkin aivan omanlaisella, vanhahtavalla tyylillään: ”Ei herra paratkoon” ja ”Ei totisesti!”, kun Maria Veitola kysyy löydyykö Jorman keittiöstä muumimukeja.

Jorman möreä puheääni kuulostaa dramatisoidulta, mutta lempeältä radiokuunnelmalta. Se on miellyttävää kuunneltavaa, koska puhetapa on niin persoonallinen ja epätavallinen. Erikoistyyppi.

Ylen haastattelussa Uotisen ystävä Sami Sykkö kertoo ystävysten yhteisistä shoppailuretkistä:

“Jorma on tosi kivaa shopppailuseuraa, koska Hän kannustaa aina ostamaan sitä kalleinta. En ole ikinä tuhlannut elämässäni yhtä paljon kun hänen seurassaan. — Vain Jorman seurassa olen lähtenyt Pradan liikkeestä kahdet kengät mukanani.”

Jännitin Yökylässä-jaksoa katsoessa Veitolan ja Uotisen aamupalahetkeä. Jännitin, meinaako he syödä sitä. Uotinen on syönyt joka aamu samaa aamupalaa ties kuinka kauan, varmaankin Pariisissa vietetyistä vuosista lähtien. Aamupala á la Uotinen on yksi croissant halkaistuna kahtia, toiselle puolikkaalle laitetaan lakkahilloa ja toiselle puolikkaalle siipale jotain tiettyä ranskalaista juustoa. Harmittaa etten enää muista mikä juustolaatu oli kyseessä, joskus kuulin sen jossain haastattelussa.

Ylen haastattelussa puhutaan myös Uotisen perinteisistä uudenvuodenjuhlista, joita on vietetty hänen kotonaan jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Näissä juhlissa juodaan tarkoin valittuja juomia ja syödään isännän itsetekemää tuorehernekeittoa. Näin Instagramista, että tämän vuoden bileissä oli Sami Sykön lisäksi muun muassa Aira Samulin. Kunnon FOMO-bileet. Bileissä viimeiset vieraat lähtevät kotiin aamukuudelta ja vieraat voivat tulla vaikka aamuneljältä jos eivät pääse paikalle aikaisemmin.

“Ovi on auki koko yön, saa tulla sillä hetkellä kun kaikille sopii. Ovikoodi on Veuve Cliquot, elikkä se tarkoittaa sitä, että pitää tulla Veuve Cliqout Brut -pullon kanssa. Mitään muuta juotavaa ei tarjoilla, paitsi espressoa. — Samppanjahernekeitto on kuin samettia, siihen pannaan samppanjaa ja kuohukermaa. Mä teen sen itse. Mitään muuta mä en sit vuoden aikana teekkään, paitsi kaks kananmunaa voin joskus paistaa.”

Oi Jorma! ❤️

Kuva: MTV3

More to read

No logo

Mia Frilander

Mikä merkki pääsee lähelle sydäntäsi?

Kauneuslomalla

Mia Frilander

Helpon kauneusviikonlopun resepti.

Shoppailumantrani: Kuka tämän ompeli?

Mia Frilander

Vaadin vaatteisiin samanlaista varoituskuvaa kuin tupakka-askeissa on.

Musla Saarenmaa mökkityyli

Mökki-style, osa 1

Kirsikka Simberg

Samujin pääsuunnittelija Samu sanoo aina, että suljettu kirjekuori on avonaista kiinnostavampi. Sanonnalla ei viitata kirjesalaisuuteen, vaan vaatteisiin.