Taide­ko­ti Kirpilä

Töölöstä löytyy parikin hurmaavaa kotimuseota sekä kaupungin ihanin terassi.

Sain vasta tänä vuonna tietää Etu-Töölössä sijaitsevasta pienestä kotimuseosta. Onko paikasta muka tiennyt moni muukin?

Taidekoti Kirpilä on reumalääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) entinen koti, jonka taidekeräilijä Kirpilä lahjoitti Suomen kulttuurirahastolle taideteoksineen nimenomaan museokäyttöön. Avara töölöläiskoti sijaitsee Hesperiankadun puistobulevardin varrella ja museon lukuisista ikkunoista avautuu upea näköala hevoskastanjapuilla koristeltuun puistoon.

Juhani Kirpilä pitikin asunnossaan vuotuiset Kastanjankukkajuhlat. Kesän alussa hevoskastanjoiden kukkiessa koko jättimäinen asunto oli täynnä kukkaloistoa ihailevia ja cocktaileja siemailevia juhlavieraita. Miten ihana idea!

Tänä vuonna hevoskastanjat kukkivat ihan muutaman päivän päästä (asun lähellä ja olen seurannut kukkien tilannetta). Paras aika museovierailuun onkin kesäkuun ensimmäinen viikko.

Yritin hillitä itseni ja olla laittamatta Taidekoti Kirpilästä liikaa spoilerikuvia. Parhaat palat löytyvät paikan päältä.

Museo on ihana! Ja ilmainen!

Lämminhenkisessä kotimuseossa tuntuu ihan siltä, kuin olisi jonkun luona kylässä. Kenkiä ei saa pitää jalassa, mikä lisää kyläilytunnelmaa. On myös ihanaa päästä tirkistelemään kahdesta huoneistosta yhdistettyä hulppeaa 340 neliömetristä töölöläistä kulttuurikotia.

Juhani Kirpilä keräsi kotimaista taidetta ja kokoelmiin kuuluu taideteoksia mm. Helene Schjerfbeckiltä, Pekka Haloselta, Akseli Gallen Kallelta, Rut Brykiltä yms.

Taidekoti Kirpilä on avoinna aina sunnuntaisin ja keskiviikkoisin, jolloin museossa on myös opastukset. Ensi sunnuntaina eli 4. kesäkuuta järjestetään myös mielenkiintoinen queer-aiheinen taideopastus, jossa perehdytään Kirpilän taidekokoelmaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista.

Kesän ajan museossa on myös esillä taiteilija Jenna Sutelan kuratoima näyttely Kohtauksia pöydällä, jossa ympäri asuntoa löytyy merkkejä pidetyistä Kastanjakukkajuhlista nykytaideteosten muodossa.

Tarkempaa tietoa Taidekoti Kirpilästä löydät täältä.

Taidekoti Kirpilän vierailun voi laajentaa myös laajempaan töölöläiseen kulttuurikokemukseen. Käveymatkan päässä puiston toisella puolella sijaitsee myös toinen samankaltainen museo. Lauri ja Lasse Reitzin museo on myös töölöläinen kotimuseo, jossa esitellään kahden merkittävän Töölön rakennuttajaveljesten keräämää taidetta.

Reitzin museo sijaitsee samassa talossa Ravintola Eliten kanssa, joka on toiminut töölöläisten taiteiljoiden kohtaamispaikkana jo kahdeksankymmenenviiden vuoden ajan.

Kahden töölöläismuseon vierailujen välissä voi nollata (tai lisätä!) kulttuuriähkyä syömällä lounasta tai nauttimalla drinkit legendaarisessa Elitessä.

Uskallan väittää, että Eliten terassi on Helsingin ihanin ja tunnelmallisin terassi. Tosin mielipiteeni on hieman puolueellinen, sillä Elite on yksi lempiravintoloistani.

Vierailu toisessa tai kummassakin kotimuseossa ja Elitessä on ihana tapa viettää sunnuntai-iltapäivä. Eikä sitä kulttuuriähkyä edes tule helposti, sillä museot ovat juuri sopivan laajuisia.

Kippis kastanjankukille ja Töölölle!

Veikkaan, että Juhani Kirpiläkin arvosti näitä Eliten terassin lyhtyjä. Attention to detail ja sitä rataa.

More to read

Kesäsaunassa

Enni Koistinen

Parasta kesäsaunomisessa on huumaava koivun tuoksu, ystävien hakkaaminen vihdalla ja heidän kanssaan tehdyt kauneusrituaalit naamioista kahvikuorintoihin.

Bataattisosekeitto

Katri Mutikainen

Sosekeittojen kuningatar: bataattikeitto suolaisilla lisukkeilla.

Testissä: kuivaava pesukone

Kirsikka Simberg

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Kaupunkiasujan pesutornissa on vain yksi kerros.

Materiaalivalinnoilla kohti ekologisempaa vaatekaappia

Vieraskynä

Ympäristöystävällisiä materiaaleja ei ole olemassakaan, parempia valintoja onneksi on.