Taide­sei­nän muodonmuutos

Kaupallinen yhteistyö: Värisilmä

Before & after! Oli korkea aika vaihtaa lähes 15 vuotta vanha tapettiseinä rauhoittavaan maalattuun seinään.

Olen halunnut tehdä muodonmuutoksen olohuoneemme tapettiseinälle jo vuosikausien ajan.

Asensin mustavalkoisen tapetin yhteen vuokrakämppäni seinään muuttaessani tähän vuokrakämppään 18-vuotiaana. Kyllä, olen asunut jo 14 vuotta samassa asunnossa, mikä on niin hullua. Ei ole vaan ollut tarvetta muuttaa muualle. Retrohenkinen tapetti oli tosi hot vuonna 2007, mutta vuosien liian psykedeelisen kukkatapetin tuijottelun jälkeen olin todella valmis vaihtamaan tapetin rauhallisempaan maalattuun seinään (siksi ilahduin todella tästä yhteistyöstä). Kukkatapettini ei sovi funkkistaloon, eikä 18-vuotias minä osannut ajatella ollenkaan talon henkeä ja sen mukaista visuaalisuutta.

Before-tilanne. Vilisevä retrotapetti värikkäiden taulujen kanssa ei varsinaisesti rauhoittanut tilaa.

Meillä on kyseisellä seinällä paljon värikästä taidetta. En kuitenkaan halunnut maalata seinää liian neutraalilla tai tylsällä perusvärillä, sillä museoissa näyttelyitä kiertäessä olen pistänyt merkille, että taulut näyttävät usein parhaimmilta värikkäillä pinnoilla valkoisen sijaan. 

Tilasin kotiin usean erivärisen näytepalan postitse Värisilmän kätevästä näytepalvelusta. Maalien värilastujen tilaaminen ja toimitus on ilmaista. Tapettien, laattojen ja lattiapintojen näytteet maksaa max. 1,90 €, ja näiden toimitus on toistaiseksi aina ilmainen.

Valitsin mallipalat Värisilmän Unelmien värit-sävykokoelmasta. Minusta on ihanaa, että maalisävyjä myyvällä talolla on tarjota kuratoitu ja sopivan tiivis kokoelma värisävyjä. En halua valita oikeaa värisävyä kaikista maailman väreistä ja olla niiden edessä pää pyörällä. Haluan, että joku ammattilainen on mietitinyt parhaimmat värisävyt etukäteen, jonka joukosta voin valita mieleiseni. Parhaimmat ravintolatkin ovat niitä, jossa menu on tarpeeksi suppea ja loppuun asti täysin mietitty, mutta omalla valinnanvaralla on tilaa.

Unelmien värit-sävyillä on niin hyvät nimet. Merisuola! Vaahtokylpy! Olkihattu! Kuutamouinti!

Teippasin postiluukusta kilahtaneet mallipalat seinään ja tuijottelin sävyjä eri kellonaikaan, pimeällä ja auringonpaisteessa. Pientä taidekokoelmaamme ja sen sävyjä tutkaillessani päätin, että olohuoneen seinäämme tulisi vaaleansininen sävy. Lisäksi asuntomme funkkiskerrostalon rappukäytävästä löytyy myös kylmiä, vaaleita sinisen sävyjä. Päädyin valitsemaan seinään jännän raikkaan ja violettiin taittavan vaaleansinisen sävyn Vaahtokylpy. Lisäksi sävyn fantastinen nimi sinetöi päätöksen. Unelmien väreissä on teemana neljä vuodenaikaa, joista Kylpyvaahto sattui olemaan kevään teemavärejä.

Saimme Espoon Värisilmän myymälässä loistavaa palvelua oikean maalin valintaan, tapetinpoistoon, maalaustekniikoihin ja tarvittaviin välineisiin. Värisilmä tarjoaa myös maksutonta Tunnetila-sisustuspalvelua pieniin ja isompiin sisustusprojekteihin. Jos on liikenteessä pelkän maalausprojektin kanssa, neuvoa kannattaa kysyä maksuttomasta Maaliasiantuntija-palvelusta, josta voi varata ajan myös etänä.

Opin, että maalattavan seinän katonrajaan kannattaa jättää pieni, noin puolensentin alue maalaamatta, jolloin maalausjälki näyttää ammattimaisemmalta. Tämä tehdään käyttämällä ohuempaa maalarinteippiä.

Päädyin valitsemaan maaliksi Tikkurilan Harmony Care-maalin, joka on osittain biopohjainen ja huomattavasti vähemmän fossilisia aineita (=huonoja juttuja) sisältävä täyshimmeä sisustusmaali. 

Yöllinen maalaaminen oli yllättävän meditoivaa (ja sitä oli ihanaa tehdä yksin).

Värisilmästä löytyi kaikki mahdollikset tarvikkeet ja suojavälineet maalausprojektia varten. Sain puolisoltani hieman apua tapetinpoistoon ja vanhan liisterin irrottamiseen, mutta muuten hoidin koko urakan yksin alle vuorokauden aikana. Tai siis yöllä. En malttanut odottaa, miltä Vaahtokylpy-sävy näyttäisi seinässä. Lisäksi pääsin todelliseen flow-tilaan ja kuuntelin koko puuhastelun ajan Jorma Uotisen elämänkertaa äänikirjana. Lempivaiheitani oli tilkitä seinän vanhoja reikiä ja epätasaisuuksia (ja kuunnella samalla Jorman nuoruusvuosista Pariisissa) sekä itse maalaaminen.

Aloitin hommat illalla kuuden aikaan ja olin saanut kaiken tehtyä yöllä klo 2:30. Tosin vanhan liisterin raaputtamiseen meni enemmän aikaa mitä ajattelin, koska 18-vuotias Enni oli annostellut liisteriä seinään varsin jättimäisin annoksin. Aamulla revin innoissani maalarinteipit pois kuivuneesta seinästä ja siivosin jäljet. Valmis!

Kaikki taulut pääsee esille niin paljon paremmin, ah!

Tiesittekö, että sana maalarimestari on islannin kielellä myös maalarimestari? En minäkään.

Ihastelimme pienen huoneen lisääntynyttä tilantuntua ja sinisen värisävyn raikkautta. Sitä sanotaan, että sininen rauhoittaa ja siltä se todellakin tuntuu nyt retrotapetin jälkeen. Kaikki taulut, sohva ja sohvatyynyt näyttää niiiiiiiiiiiiiiiin kivalta uutta seinää vasten. Ihanaa. Miksi en maalannut seinää jo aikaisemmin, vaan kärsin psykedeelisen kukkatapetin rauhattomuudesta? Sanotaan, että sininen rauhoittaa ja siltä minusta (ja puolisostani) todella tuntuu.

Jätimme uudelle seinälle hieman tyhjää tilaa uudelle taidehankinnalle sekä pienelle peilille.

Nyt tekisi mieli maalata jokin huonekalu, ehkä ruokapöytä samalla sävyllä. It’s my blue period!

More to read

Ratkaisuja vaateteollisuuden ongelmiin

Mia Frilander

Pyrin ostamaan vain Euroopassa valmistettuja vaatteita, vältän pikamuotiketjuja ja haluaisin ostaa vielä enemmän vaatteita käytettynä.

Sophisticated leather

Mia Frilander

Löysin superpaksut ja narskuvat nahkahousut keväällä UFF:ista ja kokeilin niitä huvikseni, koska niistä tuli mieleen muotisuunnittelija Isabel Marant.

Kiusattuna

Katri Mutikainen

Minua koulukiusattiin yhdeksän vuotta. Sain joka päivä kuulla olevani lihava, läski ja ruma.

Vappuna tarjoilin jämiä jääkaapista

Kirsikka Simberg

Vappu oli keskeneräinen ja sponttaani, mutta jätti tilaa kaikelle hyvälle.