Tofu Bahn Mi

Kolonialismin lahja ruokamaailmalle.

Jos jossain vaiheessa päätän vaihtaa ammattiani graafisesta suunnittelijasta johonkin muuhun, vaihtoehtoni ovat jo selvillä; minusta tulee joko A) kylpyläyrittäjä (lol) tai B) ruokahistorijoitsija. Vähän liiankin usein huomaan jumahtaneeni tunniksi interwebzin syövereihin tutkimaan kaalikääryleiden historiaa – jotka muuten ovat tulleet jonkun ikivanhan Ruotsin kuninkaan mukana pohjoismaihin, kun hän ihastui Turkissa semi-vankeudessaan ollessaan paikallisiin viininlehtikääryleihin ja käski hovikokkinsa tekemään samanlaisia kääryleitä. Viininlehtien sijaan kokki käytti aineksena perinteistä kaalia, jonka jälkeen kaalikääryleet syntyivät! Intressant!

Monet tunnetut ruoat ovat syntyneet, tai levinneet laajalle, etenkin kolonialismin takia. Kahden eri kulttuurin törmäyksessä syntyneet ruoat ovat usein erinomainen esimerkki “best of both worlds” –sanonnasta. Yksi mainio esimerkki kolonialismin myötä syntyneistä ruoista on vietnamilainen Bahn mi-leipä. Indokiina (nykyiset Vietnamin, Kambodzan, ja Laosin alueet) oli lähes 70 vuotta Ranskan siirtomaavallan alaisena, jonka aikana lé frenchmanit toivat alueelle rakastamansa patongin – kärsivät varmaankin koti-ikävästä.

Baguette juurtui etenkin vietnamilaiseen kulttuuriin, josta kehittyi etenkin ihana – ja erittäin trendikäs – Bahn Mi-leipä. Leivän täyte on sekin kunnollista fuusioruokaa; ranskalaisuutta edustavat patongin ohella majoneesi sekä usein erilaiset patéet. Vietnamilainen lisä leivässä on srirachan, korianterin, kurkun, sekä pikkelöityjen vihannesten käyttö.

Päätäytteenä käytetään usein erilaisia lihoja (tai niitä patéita), mutta itse halusin tehdä Bahn Mi:sta vegeversion tofulla. Ja voi pojat – siitähän tuli superhyvää!

Bahn Min kokkaamista voi helpottaa monella tapaa, säästääkseen aikaa ja hermoja. Patongin voi todellakin ostaa kaupasta valmiina. Oman patongin leipominen – ain’t nobody got time for that.

Tofun voi marinoida itse – kuten minä tein – tai voit vaihtoehtoisesti ostaa tofun marinoitunakin. Veikkaan, että kummallakin vaihtoehdolla saat ihan yhtä herkullisen lopputuloksen.

Pitkää ainesluetteloa ei pidä pelästyä. Bahn Min kokkaaminen on loppujen lopuksi tosi nopsaa ja kätevää – setit marinoitumaan, tofut pannulle vaan ja menoks!

TOFU BAHN MI
kahdelle tai kolmelle

Yksi ranskalaistyylinen patonki
1 pkt tofua (itse käytin jalotofua, joka toimi mainiosti)
kurkkua
tuoretta korianteria
Sriracha majoneesia
pikkelöityjä vihanneksia

Paista viipaloitu tofu rapeaksi. Leikkaa ja halkaise patonki kolmeen-neljään osaan. Voitele puolikkaat Sriracha-majoneesilla, täytä leivät tuoreilla kurkkuviipaleilla, tofuviipaleilla, pikkelöidyillä vihanneksilla sekä tuoreella korianterilla. Enjoy!


SRIRACHA-MAJONEESI

1 dl majoneesia (esim. Hellmans)
3-4 tl srirachaa
(puolikkaan limen mehu)

Sekoita ainekset tasaiseksi soosiksi.


PIKKELÖIDYT VIHANNEKSET

1 porkkana
n. 100 g daikonia / retikkaa
1 dl riisiviinaetikkaa
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria

Leikkaa vihannekset julienneksi. Laita kattilaan vesi ja sokeri, lämmitä vain sen verran että sokeri liukenee veteen. Ota pois liedeltä ja lisää riisiviinaetikka. Sekoita liemi ja vihannekset, anna marinoitua vähintään tunnin ajan tai vaikka yön yli.


MARINOITU TOFU

paketti tofua
3/4 dl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä
1rkl seesamöljyä
peukalon kokoinen pala tuoretta inkivääriä

Raasta valkosipuli ja inkivääri. Sekoita kaikki ainekset ja laita setti esimerkiksi minigrip-pussiin marinoitumaan (purista ilmat pussista pois). Anna marinoitua vähintään tunnin ajan tai vaikka yön yli.

More to read

Musla-lookbook syksy 2018

Musla

Esittelyssä Kirsikan, Mian ja Ennin tämän hetken lempilookit ja tyylioivallukset.

Testi: bailaavat arkkityypit

Kirsikka Simberg

Unohda horoskoopit. Tämä testi paljastaa syvimmän olemuksesi: bailupersoonasi.

Hulluna trikoohaalareihin

Mia Frilander

Miten minusta tuli suuri unitard-fani.

Talvi on ihmisen parasta aikaa

Mia Frilander

Tätä en ikinä uskonut sanovani ääneen: rakastan talvea – ja vieläpä erityisesti tammikuuta!