Tove Jansson on idolimme

Kesän radio-ohjelmamme parhaimman jakson teemana oli Tove Jansson. Pääsimme utelemaan Sophia Janssonilta tarinoita taiteilijan elämästä.

Tove Jansson on idolimme. Siksi halusimme pitää kesällä Radio Helsingin ohjelmassamme Tove Janssonille pyhitetyn teematunnin ja pyytää vieraaksemme Toven veljentyttären ja Moomin Charactersin taiteellisen johtajan, Sophia Janssonin.

On jännä juttu, miten jossain vaiheessa joidenkin kuuluisuuksien persoona alkaa kiinnostamaan niin paljon, että heistä haluaa saada selville tarkkoja yksityiskohtia, luonteenpiirteitä ja lempiruokia. Ehkä tämä vaihe tulee silloin, kun henkilöiden työt ja ura ovat tulleet niin tutuksi ja halu päästä pintaa syvemmälle kasvaa.

Millainen ihminen Tove oikeasti oli? Mikä oli Toven lempiravintola Helsingissä? Onko totta, ettei Tove oikein harrastanut syömistä? Onko totta, että Klovharun saarella käytiin vessassa ulkohuussin sijaan jyrkällä kalliolla kakkaketjun avulla? Menikö Toven ja Tuulikin asuntojen välillä oikeasti salakäytävä?

Sophia Jansson jos kukaan on oikea henkilö vastamaan lukuisiin Tove- kysymyksiimme.

Tove ja Tuulikki Klovharulla.

Haastattelun aikana kuuntelimme myös musiikkia, jota Tove ja Tuulikki Pietilä kuuntelivat kotonaan ja Klovharun saarella järjestämissään juhlissa.

”Tytöt eli Tove ja Tooti (Tuulikki Pietilä) tekivät maailmanympärysmatkan vuonna 1970, jolloin he kävivät muun muassa Jenkeissä. Heidän lempiharrastuksia oli länkkärileffat ja villi länsi, jossa he silloin myös kävivät. Silloin tämä biisi soi Jenkeissä ja sen jälkeen, kun he tulivat kotiin, niin Tooti pisti aina tämän kappaleen soimaan. Se oli kolahtanut heille jotenkin erityisellä tavalla.”

Ihmettelivätkö sukulaiset Toven ja Tuulikin suhdetta? 
”Itse en muista, että kukaan olisi sitä ikinä ihmetellyt tai mitenkään kyseenalaistanut. Kaikki tykkäsivät Tovesta ja Tuulikista ja heitä kutsuttiin ”tytöiksi”, vaikka silloin kun minä olin lapsi he olivat jo yli viisikymppisiä. He kulkivat aina nimellä tytöt ja se oli ihan itsestäänselvää, että he asuivat yhdessä mökissä saaressa. Luulen, että ylipäänsä ilmapiiri heidän ympärillään on ollut hyvin suvaitsevainen kaikin puolin. Ei sitä ikinä nostettu miksikään aiheeksi. He vaan olivat ja kaikki tykkäsivät heistä.”

Tove ateljeessaan Ullanlinnankadulla.

Tove Jansson -jaksosta tuli mielestämme koko kesän radio-ohjelmamme paras jakso.

Voit kuunnella haastattelun kokonaisuudessaan Radio Helsingin nettisivuilta (jakso esitettiin 11.8.) Lähetyksen Tove -teematunti alkaa kohdassa 0:44.

Suosittelen myös Toven elämästä kertovaa ”Tee työtä ja rakasta” -kirjaa, joka ilmestyi muutama vuosi sitten. Kirja on aivan ihana ja palaan siihen aina uudelleen.

Kuvat Tovesta ja mustavalkoinen kuva Klovharulta ©Per Olov Jansson, loput kuvat ovat vierailultamme Klovharun saarelle.

More to read

Musla Bloody Mary -drinkkiohje

Bloody Mary

Kirsikka Simberg

Kuka ei rakastaisi tuliseen tomaattikeittoon tehtyä Bloody Mary -drinkkiä?!

Elisa K:n kotona ja vaatekaapilla

Kirsikka Simberg

Täällä asuu suosikki Instagram-tilini ylläpitäjä.

Joululahjoja nukkumateille

Kirsikka Simberg

Pehmeitä paketteja jouluun ja kirjailukokeiluja.

Spa-loma Tallinnassa

Enni Koistinen

Harva asia on yhtä rentouttavaa, kuin vedessä lilluminen ja muhkeaan frotee-kylpytakkiin kietoutuminen.