Tuok­su­kau­poil­la Istanbulissa

Kuinka fiilareissa voi olla uudesta tuoksusta?

Kävin hiljattain Istanbulissa ja löysin itselleni the tuoksun. Sellaisen tuoksun, jonka heti ensinuuskaisulla tunnistin omakseni. Tuoksun, jonka toivon ja luulen pysyvän omana vakkarituoksunani vielä usean vuoden päästä.

Kävimme egyptiläisessä maustebasaarista, jonka luontaistuote- ja parfyymikauppaa suositeltiin Mondon oppaassa. Olin käynyt liikkeessä jo aikaisemmalla Istanbulin visiitilläni ja ostin silloinkin kaksi pientä, parfyymiksi tarkoitettua 100% luonnollista öljypurkkia. Haistelin silloinkin nimien perusteella parhaimmilta kuulostavat isoissa lasipulloissa olevat parfyymiöljyt. Pelkästään erilaisia ruusuöljyjä oli monta eri sorttia: Damaskuksen ruusu, Istanbulin ruusu, englantilainen teeruusu (ostin sitä), vihreä ruusu plus lukuisia muita ruusulajikkeita.

Pullojen nimien perusteella olisin halunnut haistaa näitä kaikkia.

Tällä kertaa ostin nerolia eli pelkistä appelsiininkukista puristettua parfyymiöljyä sekä santelipuun tuoksuista öljyä. Ne tuoksuvat mausteisilta ja ihanan itämaisilta. Juuri niin voimakkailta miltä kuvittelen maustebasaarien joskus muinoin tuoksuneen (nyt siellä ei tuoksunut oikein miltään).

Santelipuun tuoksui tuntui välittömästi omalta tuoksultani. Puiselta, lämpimältä, puhtaalta, ja jopa aavistuksen makealta unisex-tuoksulta.  Parfyymiöljy on arvokasta tavaraa, sillä sitä ei ole laimennettu muilla ainesosilla kuten esimerkiksi eau de colognea. Tujakkaa parfyymiöljyä ei tarvitse laittaa iholle kuin pieni tippa ja siltikin se tuoksuu voimakkaammalta kuin monta suihkautusta normituoksua. Pienenpieni pullo parfyymiöljyä maksoi öljystä riippuen noin 20-30 euroa, joka sinänsä ei ole kallista verrattuna (liian) kalliisiin niche-hajuvesiin. Litrahinta on parfyymiöljyissä aika korkealla.

Huomasin, että eri parfyymiöljyillä on erilaiset koostumukset. Ruusutuoksu on yhtä juoksevaa kuin oliiviöljy ja santelipuu on koostumukseltaan paksua tököttiä, kuten siirappia.

Olen nuuhkinut ranteestani santelipuun tuoksua päivittäin nyt kuukauden ajan. Olen niin fiiliksissä, sillä mikään tuoksu ei ole ikinä tuntunut niin vahvasti omalta signature scentiltä.

Olen myös miettinyt kuukauden ajan, miksi sana sandalwood ei ole suomeksi sandaalipuu. Se olisi paljon hauskempi.

Vinkki kaikille tuoksufaneille Taika Mannilan hostaama Smells like…ELLE-podcast, on mielenkiintoinen tuoksuihin keskittyvä podcast, jossa mm. Maria Veitola, Sylvia Sene ja Koko Hubara kertovat tuoksumaailmoistaan.

Tähän vakkarituoksuvalintaan saattaa vaikuttaa alitajuisesti myös se, että joudun matkustamaan uudelleen Istanbuliin heti kun pieni tuoksupulloni loppuu.

More to read

Helmiä

Kirsikka Simberg

Helmikaulakorun uusi tuleminen.

Postikortti Espanjasta

Mia Frilander

Espanjan terveiset.

Ammattikeräilijän kirpparivinkit

Kirsikka Simberg

Iivari Viilomaan etsii kirppiksiltä kotimaista lasia.

Kuvia Japanista

Kirsikka Simberg

Matkustimme syksyllä 2018 Japaniin, tältä siellä näytti!