Veri­ko­kei­den tulok­set – ne pelot­ti­vat ennen

Kaupallinen yhteistyö: SYNLAB

Verikokeiden tulokset tiskiin! Miltä veriarvoni kertovat? Mitä voisi parantaa & missä menee hyvin.

Rakastan terveysdataa. Kesällä alkaneen elämänmuutoksen jälkeen mikään ulkonäköön liittyvä asia, mittanauhan tai vaa’an lukema ei ole motivoinut minua yhtä paljon kuin verikokeiden tulokset. On niin paljon terveyteen liittyviä (oireettomia) asioita, joista on hyvä olla tietoinen, vaikka oma olo olisikin täysin terve ja upea. Haluan olla perillä vartalossani tapahtuvista asioista, niin positiivisista kuin negatiivisistakin. 

Oonko aina ollut perillä kropassani tapahtuvista asioista? No en todellakaan. Olen ollut yksityisyrittäjä lähes koko aikuiselämäni, joten en ole koskaan käynyt esimerkiksi työterveystarkastuksessa. Asia ei ole rehellisesti sanoen käynyt edes mielessä.

Ennen tämän vuoden verikokeita olen käynyt kattavissa verikokeissa luultavasti 17-vuotiaana. 

"Mikäköhän D-vitaminilukuni olisi jos en söisi D-vitamiinilisää talvisin?"

Koska en ollut käynyt verikokeissa ziljoonaan vuoteen, Olet mitä syöt -ohjelman kuvausten “lähtötilannemittaukset” kuumotti ja hermostutti aivan törkeästi. Varsinkin kun tulokset käytiin läpi TV-kameroiden kuvatessa. Entä jos sieltä tulee joku pommi? Yhtä isoa pommia sieltä ei selvinnyt, mutta monta pientä harmittavaa mittaustulosta, jotka eivät todellakaan olleet viitearvojen ihannepuolella. Annoin itselleni luvan harmitella huonoja lukuja yhden päivän ajan, jonka jälkeen mietin tuloksia vain lisämotivaattorina.

Olen käynyt nyt tasaisin väliajoin verikokeissa ja tuloksia on niiiiiiin mielenkiintoista tutkia! Otin SYNLABin Terveystarkastus-labrapaketin ilman lääkärin lähetettä. Kävin Kampin labrassa ja tulokset tulivat alle vuorokaudessa. BRING ON THE DATA!

FERRITIINI
Vereni ferritiiniarvo eli varastoituneen raudan arvo veressä oli 56.7 (µg/l) viitearvo olisi hyvä olla 10.0-150.0 väliltä. Asia kunnossa siis! Ennen tätä mittausta en edes tiennyt mikä ferritiini on. Tämä luku kiinnostaa kyllä, koska raudanpuute ja anemia ovat todella yleisiä ongelmia.

D-VITAMIINI
Tämä on hämmentävää ja tärkeää tietoa etenkin näin säkkipimeällä! Olen syönyt D-vitamiinipillerin päivittäin kesäkuusta asti ja nyt joulukuussa vereni D-vitamiinipitoisuus oli 54.4 nmol/n – se olisi hyvä olla vähintään 75 (D-vitamiinin puutostila on alle 50). Heinäkuussa OMS-kuvausten alussa se oli 36 (oho olipa se alhainen, silloin en syöny D-vitamiinia) ja elokuussa OMS-sarjan kuvausten päätyttyä lukuni oli 68. Tietty auringonvalon puute vaikuttaa näin talvella tosi paljon, mutta korotanpas silti päivittäistä D-vitamiiniannosta ja alan syömään enemmän kalaa. Mikäköhän D-vitaminilukuni olisi jos en söisi D-vitamiinilisää talvisin, jos kerta heinäkuun auringonkin aikaan luvut olivat niin huonot? Varmaan joku keripukin D-versio.

KOLESTEROLI
Tämä veren osa-alue on ollut minulle se kaikista haastavin ja luvut olivat kesän alussa huomattavasti suurempia. Kokonaiskolesterolini on vih-doin-kin alle 5! Nyt se on 4.8 eli alle viitearvorajan. BOOM! Haitallinen LDL kolesterolilukuni on 3.1, eli vielä pitäisi päästä alle kolmosen. Melkein siellä! Tekee mieli juhlia näitä lukuja syömällä paljon juustoja ja voita! Eläinrasvabileet! Tai sit ei. 

Yllämainitut otannat olivat verikoetulokseni haasteellisimpia lukuja tai mielenkiintoisempia sellaisia. Muutakin sieltä löytyi, esim aavistuksen koholla oleva tyreotropiiniarvo, joka saattaa kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Asia pitää tsekata tarkemmin lääkärin kanssa. Lisäksi tiettyjen valkosolutyyppien arvo oli koholla, joka saattaa johtua atooppisesta ihottumastani.

Terveystarkastuspaketti antoi täydellisen verenkuvan tulokset. SYNLABilta löytyy erilaisia tutkimuspaketteja, kuten kasvissyöjän paketti, liikkujan paketti, lapsen paketti tai myös anemia- tai laktoosi-intoleranssipaketteja. SYNLABin paketit ovat tarjouksessa vuoden 2020 loppuun asti. Löydät kaikki tarjouspaketit täältä. Otin terveystarkastuspaketin, joka maksoi 71€ plus 13,50€ palvelumaksu. Yhdellä kertaa voi ottaa useammankin tutkimuksen.

SYNLABin toimipisteitä löytyy 30 kpl ympäri Suomea. Ajanvaraus käy helposti nettisivujen kautta tai myös puhelimitse. SYNLABiin voi mennä ilman lääkärin lähetettä. Tulokset saa verkkopalveluun ja niistä pystyy katsomaan osuvatko ne viitearvojen puitteisiin. Tarvittaessa tai jonkin tutkimustuloksen huolettaessa kannattaa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

 

More to read

Ranskalainen tomaatti-dijonpiirakka

Enni Koistinen

Tomaattien sesonkiaikaan kannattaa kokeilla tätä herkullista piirakkareseptiä.

Puutarhurin maailma

Kirsikka Simberg

Puutarhaharrastus on niin paljon muutakin kuin kitkemistä ja haravointia.

Viiniä!

Kirsikka Simberg

10+1 ajatusta viinistä.

Piristysohjelma

Katri Mutikainen

Joskus pienetkin teot oman hyvinvoinnin edistämiseksi voivat laskea stressitasoa kiireen keskellä.