Q&A: Tara ja Wia, kahvila Kuuman perustajat

Siskokset, jotka perustivat yhden Helsingin suosituimmista kahviloista ilman mitään kokemusta yrittäjyydestä ja löysivät myös rakkauden ollessaan töissä.

Albertinkadun Kahvila Kuuman pyörittäjät Tara ja Wia Nyman ovat ihailtavan rohkeasti perustaneet yhden Helsingin suosituimmista kahviloista ilman aikaisempaa kokemusta yrittäjyydestä. Siskokset ottivat itse selvää perustamiseen liittyvistä asioista ja molemmat löysivät myös rakkauden ollessaan töissä.

Joskus super trendikkäisiin kahviloihin meneminen voi tuntua vaivaannuttavalta jos huomaa, että kaikki tuntevat toisensa ja ei ikään kuin kuulu joukkoon uutena asiakkaana. Kuumassa on todella rento tunnelma ja hyvä palvelu, eikä sisään astuessa tunnu yhtään uudelta kummajaiselta, vaikka kahvilaa pyörittävät omistajat tuntevatkin suurimman osan asiakkaista. Hyvää tunnelmaa kuvaa hyvin se, että kun lähdin kahvilasta, tuli vanhempi nainen kanssani ulos samalla ovenavauksella ja huokaisi: “Tämä paikka on niin ihana. Täällä on hyvä energia ja hyvä olla; jopa meidän vanhempienkin.”

Halusin haastatella perustajia, sillä paikka on tehnyt minuun vaikutuksen ja halusin tietää, millaista on perustaa yritys nuorella iällä ja millä tavoin kahvilan pyörittäminen on yllättänyt. Oli todella inspiroivaa kuulla kahden nuoren lahjakkaan naisen kertomuksia yrittäjyydestä ja  heidän intohimoisesta tavoitteistaan perustaa imperiumi! Syömäni super hyvän All day breakfastin jälkeen toivon vielä enemmän, että tämä tavoite toteutuu.

Kahvila Kuuma perustettiin aluksi kolme vuotta sitten Pursimiehenkadulle Helsingin Punavuoreen. Tara Nyman oli kahvilaa perustaessaan 25-vuotias ja hänen pikkusiskonsa Wia 19. Viime elokuussa Kuuma avattiin uusiin tiloihin ja nykyinen osoite on Albertinkatu 6.

Miten idea Kuumasta syntyi?

Tara: Idea syntyi oikeastaan mahdollisuudesta. Mulla oli juuri loppumassa pidempiaikainen teatteriproggis, eikä seuraavia isoja duuneja ollut tiedossa. Olin tehnyt tanssijan töiden ohella baristan hommia, ja juuri sopivalla hetkellä mulle tarjottiin tutun kautta tyhjää tilaa johon voisi perustaa pienen kahvilan. Ajattelin että se olisi hauskaa, lainasin silloiselta poikaystävältä muutaman tonnin, ja pari kuukautta myöhemmin pidettiin Kuuman avajaiset. Viime vuoden elokuussa avattua uutta Kuumaa oli suunniteltu pitkään, ja se perustettiin heti kun meidän väijymä tila vapautui vanhan kahvilan naapurista.

Wia: Menin alunperin mukaan siskon bisneksiin. Aika pian jäin kuitenkin yksin pyörittämään kahvilaa kun Tara aloitti koulun, mutta koko ajan ajatuksena oli yhteisen isomman kiskan avaaminen. Meillähän on vaatimaton suunnitelma perustaa imperiumi!

Mistä saitte motivaation toteuttaa idean? Oliko perustaminen pelottavaa?

Tara: Olin tosi innostunut. Kun vuokrasoppari oli tehty, niin ei ollut paljon muita vaihtoehtoja kun pistää asioita tapahtumaan! Yllättävän vähän pelotti, kun ottaa huomioon miten vähillä tiedoilla ja rahoilla lähdin alunperin liikenteeseen. Sain hirveästi apua vanhemmilta, ystäviltä ja silloisilta vuokranantajilta Isalta ja Henkalta. Oli tavallaan hyvä etten oikein tajunnut mistään mitään, vaan ajattelin esimerkiksi että yrityksen logon voi ihan hyvin askarrella valotauluista ja kontaktimuovista!
Wia: Motivaatio uuden Kuuman perustamiseen lähti ihan rakkaudesta lajiin. Pelotti kyllä hitosti, koska otettiin iso riski.
Millaista on työskennellä siskon kanssa?

Tara: Parasta! En tekisi tätä kenenkään muun kanssa. Meillä on sääntö että jos alkaa riidellä töissä eikä lopeta vartin kuluessa, saa potkut.

Wia: Tara on maailman paras työkaveri vaikka kiukutteleekin koko maailmalle aamuisin. 12 tunnin työpäivän jälkeen mietitään aina, että mitäs sit tehtäisiin yhdessä. Kuuden vuoden ikäerosta huolimatta epäilen että ollaan siamilaiset kaksoset.

Millaista oli ryhtyä yrittäjäksi nuorena? Olitteko opiskelleet jotain siihen liittyvää aikaisemmin vai saitteko apua jostain?

Tara: Olin 25 vuotias eli nuori joo, mutta en ihan teini. Olin opiskellut tanssijaksi, eikä yrittäjyydestä ollut mitään hajua. Siinä sai googlailla ja kysellä aika paljon. Sain kullan arvoisia neuvoja muilta yrittäjiltä, esimerkiksi mun senseiltä kahvila Kokon Pasilta jolla olin ollut töissä aikaisemmin. Kuuman perustamisen jälkeen olen opiskellut tuottamista ja käynyt koulussa paljon kursseja joista on bisneksen pyörittämisessä hyötyä: yrittäjyyttä, viestintää, markkinointia ja taloushallintoa. Nyt vasta tajuan miten clueless olin kun alunperin perustin kahvilan!
Wia: Tosi jännittävää. Olin ollut aikaisemmin töissä mainostoimistossa, eikä baristan hommista ollut mitään kokemusta – saatika yrittäjyydestä. Tätä kahvilaa ei olisi olemassa ilman koko meidän perheen työpanosta –  nuorena on helppo aloittaa, kun ei ole vielä niin paljon vastuuta ja vanhemmille voi soittaa aina kun tulee hermoromahdus. Meidän äitihän on Kuuman virallinen office manageri ja iskä johtaa kuljetusosastoa.
Mikä on ollut mieleenpainuvin hetki urallanne?
Tara: No mieleen on painunut ainakin kaikki alun kauhunhetket. Esimerkiksi kun tehtiin uutta tilaa varten määräaikainen vuokrasopimus, vaikka meillä ei ollut vielä penniäkään rahaa.

Wia:
Voitin 2016 Helsingin ruokakulttuuripalkinnon tulevaisuuden toivo -sarjassa. Siitä tuli tosi hyvä mieli!

Kahvilan perustaminen kuulostaa unelmatyöltä; saa suunnitella kaiken itse ruokalistasta sisustukseen ja työskennellä päivittäin ihanassa ympäristössä. Millaista työ on todellisuudessa?

Se on oikeestikkin kaikkea tota, mutta arkeen kuuluu myös monia vähemmän seksikkäitä juttuja, kuten paperihommia, vaatteille läikkyneitä kahveja, stressiä, kiirettä ja tietty ollaan jatkuvasti vakuuttuneita siitä että joudutaan vankilaan, kun ollaan unohdettu täyttää joku lomake…
Onko joku asia yllättänyt teidät kahvilan pyörittäjinä?

Se että tää on tosi kivaa ja meidän unelma ammatti – kahvilayrittäjäksi ryhtyminen ei kuulunut alunperin kummankaan suunnitelmiin.

Mieleenpainuvin asiakaskohtaamisenne?

Tara: Tää on helppo: tapasin töissä mun nykyisen poikaystävän, joka kulutti epäilyttävän paljon kahvia ja pyysi lopulta treffeille.

Wia: Sama juttu.
Kuka hoitaa instagram-tiliänne?

Me hoidetaan yhdessä.

Jos menisitte asiakkaana Kuumaan, mitä tilaisitte ja missä pöydässä istuisitte?

Tara: Menisin istumaan Nest Factory putiikin puolelle sohvalle chia bowlin ja aeropressin kanssa.

Wia: Tilaisin all day brekun avocado toastilla, luomu scramblella, viher smoothiella ja kaura cappuccinolla. Istuisin tiskille että voisin kertoa Taralle kaikki mun parhaat vitsit.

Mistä saitte inspiraation sisustukseen ja resepteihin?

Onneksi meillä oli aika yhteinen sävel sisustuksen ja menun suhteen. Selattiin pinterestiä, blogeja ja lehtiä, ja läheteltiin toisillemme kuvia kivoista paikoista. Tarjoillaan kaikkea mistä itsekin pidetään.

Kumpaa tuhlaatte mielummin: aikaa vai rahaa?

Tara: Aikaa jos se tarkoittaa sängyssä lorvailua, mutta toisaalta eniten ärsyttää jos aikaa tuhlaantuu johonkin typerään. Rahan tuhlaaminen on kyllä ihanaa!

Wia: Aikaa. Vapaapäivät on niin harvinaista herkkua, että niistä haluaa ottaa kaiken irti.

Milloin pyysitte viimeksi anteeksi?

Tara: Tänään asiakkaalta että anteeks kun unohdin sen kahvin. Ja viikonloppuna poikaystävältä kun kiukuttelin.

Wia: Eilen. Anteeks Simo <3

Viimeisin ostoksenne?

Tara: Vaateostoksista R/H:n ihanat housut ja toppi. Eilen ostin liput Rivieraan katsomaan Nocturnal Animals leffaa.

Wia: Ostin just neljä jakkaraa kotiin Fasaanista, seuraavaksi haaveilen Acnen nahkarotsista.

Mitä sanoisitte muille jotka unelmoivat kahvilan perustamisesta?

Sanoisimme että mieti tarkkaan, koska kahvilan perustaminen on ihan eri asia kuin kahvilan pyörittäminen. Me tehdään ainakin tosi pitkiä päiviä ja päivittäinen duuni on aika rutiininomaista ja myös super sosiaalista, mikä ei välttämättä sovi kaikille. Toisaalta yrittäjänä saa käyttää luovuutta ja olla boss lady. Me ei vaihdettais päivääkään pois. Tai no vaihdettais me pari. Eli oikeesti sanoisimme että go for it!

More to read

Tyylihavaintoja Japanista

Mia Frilander

Inspiroiduin Japanissa mummeleiden ja teinien tyylistä.

All the mistakes I’ve made: The Garden

Kirsikka Simberg

Puutarhassa tehtyjä virheitä ei lasketa.

Sairaalakassi

Mia Frilander

Oma muistilistani ja vinkkejä minua kokeneemmilta.

Musla New York matkavinkit

New York: Kolme ja puoli päivää

Kirsikka Simberg

Viikonloppuvierailija New York:issa tarvitsee hyvän suunnitelman, sillä aikaa on rajoitetusti ja mahdollisuuksia rajattomasti.