Äitien­päi­vä toiveita

Kaupallinen yhteistyö: Kirkon Ulkomaanapu

Äitienpäivälahjaksi toivon mehiläispesän ja huussin ja lapselle sydämen sivistystä.

Minä toivon äitienpäivälahjaksi paljon! Tämä on ensimmäinen äitienpäiväni ja toivon yhteistä aamupalaa, aikaa yhdessä ja lapselle järkeä päähän ja sydämeen (sitten kun se kasvaa). Lisäksi toivon siemeniä, hedelmäpuita ja mehiläispesän.

Kirkon Ulkomaanavun Toisenlaiset Lahjat -verkkosivulta voi hankkia aineettoman lahjan, jolla tuetaan kaikista vaikeimmissa olosuhteissa elävien ihmisten toimeentuloa ja koulutusta. Siemenlajitelmien, hedelmäpuiden ja mehiläispesien lisäksi verkkosivujen kautta voi lahjoittaa mm. vuohia, porsaita, huusseja, hygieniapaketteja tytöille, työkaluja ja ompelukoneita.

Lista on pitkä: tekee aidosti mieli selata valikoimaa ja valita jotain, joka puhuttelee sekä lahjan saajaa että sen antajaa, vaikka tietysti ensisijainen tarkoitus on tehdä hyväntekeväisyyttä. Niin hienoa, että hyväntekeväisyys on osattu tehdä näin lähestyttäväksi. Ei ihme, että Toisenlainen Lahja on ollut menestystarina. Vuonna 2019 tulos oli 1,2 miljoonaa euroa.

Toisaalta osa lahjoista riipaisee. Vähän päälle kolmellakympillä voi lahjoittaa lapselle syntymätodistuksen. Meille syntymätodistus on itsestäänselvyys, jokainen lapsi rekisteröidään heti syntymän jälkeen sairaalassa. Syntymätodistus on pohja ihmisoikeuksien toteutumiselle. Ilman syntymätodistusta lasta ei ole virallisesti olemassa, eikä hänellä näin ollen ole oikeuksia sosiaali-, koulutus- tai terveyspalveluihin. Kehitysmaissa jää vuosittain rekisteröimättä noin 50 miljoonaa lasta. YK:n tilastojen mukaan yli 50 prosenttia kehitysmaiden alle 5-vuotiasta lapsista ei siis ole virallisesti olemassa. Nämä lapset ovat vailla perusoikeuksiaan. Koulunkäynnin ja terveydenhuollon puuttumisen lisäksi he ovat alttiimpia hyväksikäytölle, lapsityövoimalle ja lapsikaupalle.

Kirkon ulkomaanapu tekee työtä kaikkein köyhimpien ihmisten kanssa uskontoon, etniseen taustaan tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta. Minulle siemenet ja hedelmäpuut ovat harrastus, mutta kehitysmaissa asuville perheille lahja voi muuttaa elämän suuntaa radikaalisti.

Nepalissa istutettiin Kirkon Ulkomaanauvun toimesta viime vuonna yhteensä 3355 hedelmäpuuta, jotka tuovat ravintoa köyhille perheille ja toimivat tehokkaina hiilinieluina.

Nyt ensimmäisen oman äitienpäivän kynnyksellä olen reflektoinut viimeistä yhdeksää kuukautta. Aluksi elin vahvasti kiinni vauvassa, kaikki oli jotenkin ruumiillista, oli mahdoton elää missään muualla kuin hetkessä. Sitä kai tarkoitetaan vauvakuplalla.  Nyt vauva alkaa muuttumaan lapseksi, se on kohta taapero ja huomaan kokoajan ajattelevani enemmän vanhemmuutta, meidän tulevaisuutta perheenä ja ihmisyyttä ylipäätään.

Ajattelen paljon sitä, millainen ihminen hänestä tulee, millainen ihminen pärjää tällaisessa maailmassa.

Toivon hänelle rohkeutta ja luovuutta, empatiaa. Toivon, etä meistä tulee läheisiä. Joku elokuvaohjaaja tai käsikirjoittaja – en enää muista kuka – sanoi, että hänelle menestys on sitä, että nuoret ihmiset haluavat puhua hänen kanssa nyt vielä, kun hän on vanha. Mielenkiintoinen ajatus. Ajattelen, että menestys vanhemmuudessa on osin sitä samaa, että lapset haluavat puhua vanhemmilleen sittenkin, kun ei enää tarvitse.

Ajattelen myös, että tulevaisuudessa heikommista huolehtimisen tärkeys korostuu. Elämme maailmassa, jossa toisilla on liikaa ja toisilla ihan liian vähän. Liian vähän perustarpeita, mahdollisuuksia, turvaa, oikeuksia. Minun lapseni näyttäisi syntyneen yltäkylläisyyteen. Hän on valkoinen poika, joka on syntynyt Suomeen. Meillä on riittävästi kaikkea ja sitä suuremmalla syyllä ajattelen, että meidän perheessä on harjoiteltava muiden huomioon ottamista ja tasa-arvoa, arjessa ja juhlapäivinä.

Morris on vielä niin pieni, ettei tietenkään osaa itse valita hyväntekeväisyyskohteita, mutta haaveilen jo siitä, että isä ja poika voivat tehdä niin yhdessä. Ajattelen, että hyväntekeväisyyslahjan valinta yhdessä lapsen kanssa on hyvä harjoitus ja tilaisuus pohtia sitä, miten hyvässä asemassa itse on, harjoittaa kiitollisuutta sitä kohtaan, että pystyy auttamaan muita. Omalle äidille aion antaa saman lahjan ja äitienpäiväkirjeen.

Rakastan kaikenlaisista perinteitä ja ehkä äitienpäiväkirje voisi olla uusi sellainen. Minusta olisi itsestä ihanaa saada sellainen ja säästää ne. Kirjeessä voisi olla kivat asiat joita teimme yhdessä viime vuoden aikana ja toiveita seuraavalla vuodelle.

Verkkosivuilta voi tilata myös symbolisia lahjoja ja sähköisen kortin.
Toisenlaiset Lahjat verkkosivuilta löytyy lahjoja aina viidestä eurosta ylöspäin.

Näin Toisenlainen Lahja toimii

Valitse lahja verkkosivuilta. Saat lahjasta kertovan kortin postissa. Kirkon Ulkomaanapu toimittaa lahjoituksesi apua tarvitseville. Apusi käytetään tehokkaasti; vuonna 2018 kaikista lahjoitusvaroista 87 % ohjattiin avustustyöhön.

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurimpia kehitysyhteistyön ja katastrofiavun järjestöjä. Se tekee työtä taatakseen maailman köyhimmille ihmisille elämän perusedellytykset kuten riittävän ruoan, puhtaan veden ja koulutuksen. Tavoitteena on pysyvän muutoksen aikaansaaminen. 

Moni kehitysmaassa asuva tyttö joutuu keskeyttämään koulun kuukautisten ajaksi. Hygieniapaketti mahdollistaa tytön koulunkäynnin kuukautisten aikana. (16€)

More to read

Marjaliköörit ja hillot

Kirsikka Simberg

Ajankohtaista loppukesästä: sadonkorjuu ja säilöminen. Osa marjoista kannattaa putsata ja pakastaa talvea varten sellaisinaan, toisista valmistaa hilloja ja terästettyä lämmikettä talven varalle.

Musla Ibiza

Inspiroi nyt: boheemi Ibizan loma

Kirsikka Simberg

Kesäloma on ihan kulman takana ja sekoittaa pään. Tekee mieli polttaa talvivaatteet roviolla ja muuttaa Ibizalle.

Laura Seppäsen kotona

Kirsikka Simberg

Sisustussuunnitelija-stylisti Seppäsen koti osoittaa, että joskus suutarin lapsilla on kengät.

Paljon onnea 50-vuotias Ultima Thule

Kirsikka Simberg

Iittalan kaunein lasisarja täyttää vuosia. Mietin, missä itse haluaisin olla viisikymppisenä.