Ammat­ti­ke­räi­li­jän kirpparivinkit

Yhteistyössä: Designmuseo

Iivari Viilomaan etsii kirppiksiltä kotimaista lasia.

Iivari Viilomaa on Nikarilla työskentelevä puuseppä, joka käyttää suuren osan vapaa-ajastaan kierrellen pääkaupunkiseudun kirpputoreja. Pitäjänmäessä asuva Iivari keräilee kotimaista taide- ja käyttöläsia ja osa hänen vaikuttavasta kokoelmastaan on juuri nyt esillä Designmuseon Keräilijät -näyttelyssä.

Suurin osa kokoelman löydöistä on tehty kirppputoreilta ja osa netistä. Pyysimme Iivarilta kierrosta hänen suosikki kirpputoreillaan toiveenamme oppia jotain. Suuntasimme Espooseen, jossa on Iivarin mukaan parhaat apajat.

Huomioita

Iivari kiertää kirppiksiä päättäväisesti. Enni ja Kirsikka jäivät mestarietsivästä pahasti jälkeen jäädessään nypläämääm milloin mitäkin huumorimukia ja hauskaa päähinettä. Iivari tietää tarkalleen mitä etsii, eikä juuri nyhväile ”turhien” esineiden edessä.

Iivarin lasintuntemus tekee meihin vaikutuksen. Hän tunnistaa eri tekijöille tyypilliset tekniikat, muotokielen ja värit ja tarkistaa joidenkin esineiden kohdalla yksityiskohtia netistä.

Ihmiselle, joka tuntee kirppikseltä löytyvää esineistöä yhtä kattavasti kuin oppaamme, kirppiksen valikoima näyttäytyy tosi kiinnostavana ja moniuloitteisena. ”Romuhylly” on yhtäkkiä täynnä tunnettujen suomalaisten suunnittelemia juomalaseja ja itselle joku täysin anonyymi kippo on yhtäkkiä 1800-luvulta peräisin oleva juomalasi. Näin kävi oikeasti, tarkistimme Bukowskisilta!

Kierroksemme kohteet

Nihtisillan kierrätyskeskus

Kenelle: Kaikille! Täällä oli valtavasti lasia, vaatteita, huonekaluja, astioita ja myös pieni hääpukuosasto. Iivari on kuulemma bongannut täältä muutamia tosi hyviä kotimaisia designhuonekaluja.
Me löysimme: Enni osti kattilan, Kirsikka kaksi pärekoria ja Kaj Franckin suunnittelemat Prisma-lasit, jotka Iivari tunnisti. Prisma on Nuutajärven Lasin valmistama lasi ja ollut tuotannossa kahteen otteeseen, ensimmäisen kerran vuosina 1967 – 1979. Nihtisillan kierrätyskeskuksessa ne maksoivat 0,50€ kappale.

Kesikimmäinen pikari on Pekka Paunilan käsialaa. Iivari kerää näitä vanhemmilleen, mutta tässä yksilössä oli särö, joten se jäi hyllyyn.
Googlasimme Paunilan lasit myöhemmin, sillä ne olivat meille entuudestaan tuntemattomia. Tosi ihanan värisiä!

Mankkaan Akseli

Kenelle: Astioista ja tekstiileistä kiinnostuneille. Täällä oli paljon vaatteita.
Me löysimme: Iivari löysi hyllyistä antiikkilasia! Yhden 1800-luvulta peräisin olevan juomalasin ja Kirsikalle pienen, luultavasti 1900-luvulta peräisin olevan lasin, johon on käsin maalattu kirsikka-kuvio. Ihastelimme näiden esineiden historiaa: niin siistiä, että joku yli satavuotias esine vaan nököttää Mankkaalla kirpputorilla, edelleen ehjänä.

Niittykummun Fida

Kenelle: Täälläkin oli tosi monipuolisesti tavaraa vaatteista esineisiin ja koruihin.
Me löysimme: Enni osti helmet ja upean lasisen omenan. (Enni kerää omenaesineitä.) Kirsikka löysi Christian Diorin simpukkarintakorun. Koru on tismalleen samanlainen (Kirsikka epäilee sen oikeasti olevan se sama) kuin Kirsikan isoäidillä oli joskus. Hän oli ostanut sen Pariisista kauan sitten ja tuntuu uskomattomalta, että jollain olisi täysin samanlainen. (Musla myös tarkoittaa simpukkaa!) Iivari löysi erikoisen kulhomaisen lasiesineen, jonka epäili mahdollisesti olevan Kaj Franckin esine, mutta jonka alkuperää oli mahdoton todentaa. Esineen muoto muistutti jotain Franckin esinettä ja lasimassan laatu ja värit olisivat voineet olla peräisin Nuutajärveltä. Signeeraus kuitenkin puuttui ja vaikka Iivari kontaktoi kuvan kanssa tuntemiaan asiantuntijoita (Iivarin äiti on Riihimäen lasimuseolla töissä lasiasiantuntijana) jäi esineen alkuperä mysteeriksi ja lopulta hankkimatta: ”Tän alkuperää on mahdoton todentaa, ja onhan tää aika ruma, niin jääköön.”

Alla: Iivari tutkii mysteeriesinettä, joka saattaa olla joku Kaj Franckin kokeilu. Se oli meistä kaikista aika ruma, mutta mielenkiintoinen. 

Suomenojan Kierrätyskeskus

Kenelle: Kirsikka ja Enni rakastavat tätä kierrätyskeskusta! Kirsikka pysähtyy täällä usein matkalla mökille.
Me löysimme: Kirsikka löysi vahingossa Nanny Stillin suunnitteleman Kirsi-pullon ja siihen kuuluvan alkuperäispakkauksen. Iivari on tosi kiinnostunut designlasien alkuperäispakkauksiusta ja osasi kertoa, että myös pakkaus on usein suunnittelijan itsensä suunnittelema. Iivari sanoi, että pullo on tosi hyvä löytö. Se maksoi 8€.

Kirsi-pullo ja pakkaus maksoivat 8€.

Hyvät kirppismatkakohteet Helsingin ulkopuolella

Riihimäki ja Tampere ovat kuulemma hyviä kirppiskaupunkeja, joissa on hyvä vintagevalikoima. Iivari suosittelee myös visiittiä Lahteen. Iivari itse ei juuri nyt pakkomielteisesti etsi mitään tiettyä kokoelmaansa, mutta ilahtuisi kyllä Aino Aallon suunnittelemista esineistä.

Kirsikan uudet sienikorit.

Alla: Prisma-lasit, pieni 1900-luvun maalattu kirsikka-lasi ja Kirsikan uudet pärekorit. 

"Siinä on pieni särö, mutta voishan siihen laittaa vaikka valkovuokkoja". SOLD.

Parasta kierroksessamme oli oppia katsomaan esineitä uusin silmin. Esineiden historia tuo niiden katselemiseen ja löytämiseen ihan uutta syvyyttä ja tekee löytöjen tekemisestä entistä hauskempaa. Lisäksi kaikenlaisten esineiden arvo nousee, kun tietää mistä ne ovat peräisin. Myös käytettyjen lahjojen ostaminen on helpompaa ja hauskempaa, jos osaa kertoa lahjansaajalle jotain esineen taustoista.

Designmuseon Keräilijät ja Kokoelmat -näyttely on auki 25.10.2019-15.3.2020.

Ensi tiistaina 28.1. museossa järjestetään vuoden ensimmäinen design-ilta, jolloin museoon on ilmainen sisäänpääsy ja näyttelyihin järjestetään ilmaisia opastuksia. 

More to read

Riisinuudelisalaatti

Kirsikka Simberg

Riisinuudelit ovat suosikkinuudeleitani. Niitä esiintyy tämän pienen lounassalaatin lisäksi muunmuassa ravintola Rullan kesärullissa, joita syön melkein kerran viikossa lounaaksi.

Mitä jos kaikki jännittää?

Katri Mutikainen

Paljastus: jännitän ihan kaikkea.

Samuji Archive

Mia Frilander

Valitsin Samujin vuokrauspalvelusta asut kaikkiin loppukesän juhliin.

Toikan linnut ovat outoja ja ihania

Kirsikka Simberg

Oiva Toikan lasilintuja on valmistettu jo 50-vuotta.