Arkivé kylässä: nahka­ten­na­rei­den huolto

Vaate ja kenkähuollon gurut, Arkivén Jenna ja Maria, vierailevat vaatekaapillani.

Arkivé Atelierin Maria ja Jenna kutsuivat itsensä kylään, jotta voisivat opettaa meille muutamia vaatehuollon niksejä ja kertoa, minkälaisilla välineillä voimme pitää parempaa huolta vaatekaappiemme aarteista.

Ensimmäisenä Maria ja Jenna vierailevat Kirsikan kotona ja huoltavat eräät elämää nähneet valkoiset Célinen nahkatennarit. Juttusarjan tässä osassa Maria opastaa meidät nahkatennareiden huollon saloihin.

Maria ja Jenna näyttävät mustissa asuissaan erittäin upeilta vaatehuoltajilta.

Näiden tennareiden pohjat olivat kauttaaltaan kellastuneet, mikä on vaaleille kumipohjille yleistä.

Yleisin syy kellastumiseen on kumipohjan pinnan hapettuminen. Toinen syy voi olla se, että alunperin keltaiseen taittava kumi on vaalennettu ja vaalennusaineet ovat lakanneet “toimimasta” ilman säännöllistä UV-säteilyä eli auringonvaloa.

Yksi mahdollinen tapa kumipohjien valkoisena säilyttämiseen voi siis olla myös säännöllinen aurinkokylpy muutaman päivän välein.

Kenkein lähtötilanne oli tämä: päälisissä on likatahroja ja kulumia, pohjat ovat likaiset ja kellastuneet ja saumoihin on kerääntynyt likaa ja värjäymiä.

Youtube on pullollaan videoita erilaisista seoksista ja tavoista kellastuneiden pohjien vaalennusta varten. Pohjien vaalentaminen vaatii yleensä vahvoja kemikaaleja, auringonvaloa, aikaa ja kärsivällisyyttä. Täysin myrkytöntä tapaa vaalentamiseen emme ole vielä löytäneet – mutta kertokaa jos tiedätte!

Vetyperoksidista ja maissitärkkelyksestä tehty seos näyttäisi tuovan merkittäviä tuloksia ja vaikuttaa löytämistämme seoksista vähiten myrkylliseltä.

Kellastuneiden pohjien vaalentamiseen löytyy myös muutamia tarkoitukseen kehitettyjä tuotteita, joita voi ostaa esimerkiksi Amazonista. Tuotteiden inci-listaa en ole onnistunut löytämään, joten mistään kovin ympäristöystävällisistä tuotteista ei varmasti ole kyse – mutta tulokset näyttävät vakuuttavilta. (Tässä vielä toinen esimerkki.)

Tällä kertaa päätimme kuitenkin tehdä Kirsikan kenkien pohjille pikaisemman ja myrkyttömän freesauksen soodalla ja keskittyä päällisten huoltoon.

Kumipohjien pikapuhdistus soodatahnalla

1. Valmista tahnamainen seos soodasta ja vedestä. Sekoitussuhde noin 1rkl soodaa ja 1tlk vettä.
2. Harjaa pohja kauttaaltaan soodatahnalla. Harjaukseen voi käyttää esimerkiksi vanhaa hammasharjaa tai kynsiharjaa.
3. Huuhtele ja toista käsittely tarvittaessa. Kuivaa pohjat lopuksi.

Vaikka sooda ei vie kellastumisesta, freesaa se kuitenkin yleisilmettä huomattavasti pienellä vaivalla.

Maria säilyttää soodaa pienessä lasipurkissa ja sekoittaa seoksen pieneen lasikulhoon.

Päällisten huolto

Välineet:

1. Puuvillaliina
2. Saphir Cleaning Lotion -puhdistusemulsio
3. Kenkäharja
4. Nahkamaalia tai nahalle tarkoitettua peiteväriä
5. Saphir Renovator -hoitoaine
6. Saphir Pâte de Luxe -vaha

Puhdistus

Puhdista irtolika ensin kostealla puuvillaliinalla. Annostele pieni määrä Saphir Cleaning Lotionia puuvillaliinalle. Voit käyttää levitykseen esimerkiksi vanhasta t-paidasta tai lakanasta leikattua, sopivan kokoista liinaa. Levitä aine puhdistettavalle pinnalle pyöriviä liikkeitä suosien ja pientä painetta käyttäen. Tummentuneissa kohdissa voit varovasti käyttää enemmän painetta. Anna puhdistusaineen vaikuttaa muutaman minuutin ja harjaa pinta kauttaaltaan puhtaalla kenkäharjalla.

Kulumien paikkaus

Jos kenkiesi maalipinta on naarmuuntunut tai kulunut, voit paikata ne nahkamaalilla tai nahalla tarkoitetulla peitevärillä. Nahkamaalia voi tilata esimerkiksi Suutarimestari-fi -verkkokaupasta. Käyttämäämme Saphir peiteväriä voi ostaa esimerkiksi Helsinkiläisestä Caine Clothiers -liikkeestä. Myös Arkivén valikoimiin on lähiaikoina tulossa tätä samaa peiteväriä.

Nahkamaalin ja peitevärin käyttö:

1. Sekoita tarvittaessa kengillesi sopiva sävy. Tällä kertaa sekoitimme Kirsikan kengille sopivan valkoisen sävyn valkoisesta ja beigestä väristä.

2. Sipaise väriä kulumaan esimerkiksi pienellä siveltimellä. Tasoita väri sormella sipaisemalla niin, että väri häivettyy tasaisesti ja ohuesti nahan pintaan. Kuvittele, kuin levittäisit meikkivoidetta iholle – periaate on ihan sama! Anna värin kuivua ohjeiden mukaan ja toista käsittely tarvittaessa.

Hoitoaine

Ennen varsinaista suojakerrosta on alle hyvä levittää kevyt, kosteuttava ja ravitseva voide, jotta nahka ei kuivu ja jousto säilyy suojan alla. Saphir Renovatorissa on maitomainen, helposti levittyvä ja hyvin imeytyvä koostumus.

Tee näin:
Poista mahdolliset nauhat. Annostele pieni määrä hoitoainetta pehmeälle puuvillaliinalle. Lisää hoitoainetta vain sen verran, että nahka imee kaiken hoitoaineen eikä jää nahan pintaan kiiltelemään. Levitä hoitoaine pyörivin liikkein nahan pintaan ja anna imeytyä vähintään 10 minuuttia. Harjaa pinta kevyesti läpi kenkäharjalla ennen vahan levitystä

Vaha

Saphir Pâte de Luxe -vaha antaa tehokkaan suojan likaa ja kosteutta vastaan. Vaha suojaa nahkaa myös uusilta kolhuilta ja naarmuilta ja lukitsee hoitoaineen ja kulumien paikkaukseen käytetyn värin nahan pintaan.

Tee näin:
Annostele pieni määrä vahaa pehmeälle puuvillaliinalle ja levitä käsiteltävälle pinnalle pyörivin liikkein. Anna vaikuttaa vähintään 10 minuuttia ja kiillota harjaamalla pinta kauttaaltaan sopivan pehmeällä kenkäharjalla. Toista käsittely kärkeen ja kantaosaan, sillä nämä osat ovat alttiimmat kolhuille ja naarmuille.

Lattialle levitettiin vanha lakana suojaamaan, mikä sai set-upin muistuttamaan pientä vaatehuolto-huviretkeä. Polvien alle kannattaa varata tyyny.

Kiva ajatus olisi ehkä kutsua ystäviä kylään ja huoltaa yhdessä vaatteita ja kenkiä picnic-hengessä. Kiinnostaa myös oman kunnollisen hoitolaukun kokoaminen. Arkiven Maria kuljetti omia huoltovälineitään punotussa korissa. 

Tennarit huollon jälkeen! Tulos on ihan ällistyttävä ja hieman kellertävät pohjatkin näyttävät nyt freeseiltä! Aah kiitos!

More to read

All the mistakes I’ve made: The Garden

Kirsikka Simberg

Puutarhassa tehtyjä virheitä ei lasketa.

Ratkaisuja vaateteollisuuden ongelmiin

Mia Frilander

Pyrin ostamaan vain Euroopassa valmistettuja vaatteita, vältän pikamuotiketjuja ja haluaisin ostaa vielä enemmän vaatteita käytettynä.

Koya-vuori

Mia Frilander

Japanissa yövyimme kaksi yötä buddhalaisessa temppelissä ja vierailimme kaksi kertaa hautausmaalla.

Elisa K:n kotona ja vaatekaapilla

Kirsikka Simberg

Täällä asuu suosikki Instagram-tilini ylläpitäjä.