Arkivé kylässä: villa­kan­gas­ta­kin uusi elämä

Miten huoltaa käytössä nyppääntynyt villakangastakki. Vaatehuollon ammattilaiset Maria ja Jenna näyttävät mallia.

Lähtötilanne

Takki oli ollut ahkerassa käytössä ja pintaan oli muodostunut aika paljon kunnollista nyppyä ja nukkaa. Tämän tyyppisistä villakankaista ei aina näe päällepäin, mutta niihin luonnollisestikin kerääntyy käytössä myös likaa ja pölyä, joka ei pelkällä tuulettamisella lähde pois.

Ennen kuin takkia lähtee kiikuttamaan pesulaan, kannattaa kausihuolto kokeilla tehdä kotona. Mitään näkyviä tahroja takissa ei ollut. Otollinen paikka villakangastakin kausihuoltamiselle on näin kesällä jossain ulkona, esimerkiksi pihalla puutarhapöydän ääressä sillä huollettaessa pölyä, irtokuituja ja likaa irtoaa yleensä paljon.

Myös silityslauta on kätevä apuväline takkeja huollettaessa, koska sen päälle vaate on helppo levittää osio kerrallaan ja alustana se on sekä jämäkkä että hieman myötäilevä.

Tällä kertaa levitimme kuitenkin ison lakanan makuuhuoneen lattialle, koska halusimme olla kaikki samassa tilassa ja vaihtaa kuulumisia huoltamisen lomassa. (Mä pälätin loputtomasti synnytyksen historiasta ja Maria ja Jenna kuuntelivat auliisti.)

Lähtötilanne oli melko nyppyinen. Olin päästänyt tilanteen näin pahaksi paitsi laiskuuttani, myös koska ajattelin, että nypyt voi olla ihan cool. Wabi sabiii!

Näin takki huollettiin

1. Avaa takki ja poista vyö, jos sellainen löytyy. Levitä takki alustalle – esimerkiksi lakanan päälle. Varaa tyyny polviesi alle, jos työskentelet lattialla!

2. Ensin poistetaan paikallisesti nypyt ja nukat Sweater Stone -nukkakivellä. Etene osio kerrallaan – hihat, kaulukset, etu- ja takakappale. Muista myös käsitellä tarvittaessa hihansuut kääntämällä hiha nurinpäin. Muista, että kivellä käydään läpi vain nyppyyntyneet kohdat. Tälläisen paksumman kankaan kohdalla kiveä saa käyttää ihan reippaalla otteella, mutta muista, että käsittely kuluttaa aina kangasta, joten älä vedä överiksi. Tue toisella kädellä käsiteltävää kohtaa, jotta saat kankaan hieman pingotettua ja liu’utettua kiveä helpommin pinnalla.

3. Kerää irti lähtenyt nukka käsin pois kivestä ja takin pinnasta. Arkivén Jenna keksi käyttää Sweater Stonen pakettia pienenä laatikkona, jonne irtonukka kerättiin. Nukkaa lähti lopulta niin paljon, että Enni saisi sillä määrällä useammankin kissan hatun tehtyä. 

4. Kun nukka on poistettu, käydään takki systemaattisesti läpi Kentin kaksipuolisella harjalla sekä vesisuihkeella. (Sain pitää käytetyn harjan ja hitto se on hyvä! Sen harjakset on mukavan jämäkät, joten se sopii tosi hyvin villakangastakkien siistimiseen. Aloita harjailu takin yläosista eli kauluksista ja olkapäistä, jonne kertyy yleensä eniten likaa käytössä.

5. Suihkauta suihkepullosta vettä pintaan ja harjaa reippain ottein harjan pidemmällä harjaspuolella. Tue kädellä ja harjaa osio kerrallaan molempiin suuntiin, jotta pöly ja lika lähtevät kunnolla kuitujen molemmilta puolilta. Vesisuihke tehostaa puhdistusta – kuin kevyt pesu ilman varsinaista pesemistä! Vesisuihkeen avulla pöly ja irtokarvat tarttuvat myös harjaan paremmin.

6. Käsittele lopuksi takin vyö samoja ohjeita noudattaen.

7. Jos takki on kovin ryppyinen, voit höyryttää tai silittää sen tässä välissä.

8. Vie takki ulos tuulettumaan. Kastunut villa saattaa nimittäin tuoksahtaa jännittävälle, mutta raikastuu tuulettaessa. Luonnonvalossa voi vielä tarkistaa lopputuloksen ja karvapintaisten villakankaiden kohdalla harjailla karvoja oikeaan suuntaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti.

Nukka kerättiin pieneen rasiaan. Marian ja Jennan operaatio oli tosi järjestelmällinen ja loppuun asti mietitty. So chic!
Valmis! Huollettuna takista tuli kuin uusi. Wabi sabi is nice, mutta nyt takissa on uutta ryhtiä ja ihan kiva, ettei se kätkse sisälleen kilokaupalla pölyä.

More to read

Miksi haluan pukeutua tylsästi

Mia Frilander

Tavoitteenani on vaatekaappi, jonka sisältöä käytän vielä 50 vuotiaana. Siksi yritän rakentaa siitä ajattoman.

Muistotilaisuus kermajäätelölle

Katri Mutikainen

Itse tehty vegaanijäätelö on helppo ja herkullinen valmistettava.

New Musla

Kirsikka Simberg

"Jos tää uusi Musla olis Disney-elokuva, niin millainen elokuva se olis?"

Kas näin heiluu jättikassi

Enni Koistinen

Häsläpakkaaja löysi sinisen ikeakassin korvikkeen.