Artek FIN/JPN-Ys­tä­vyys­ko­ko­el­ma

Yhteistyössä: Artek

Nyt kannattaa mennä käymään Artekilla!

Artekin myymälä Keskuskadulla on ehkä oma suosikkinikauppani Helsingissä ja vierailenkin myymälässä huvin vuoksi melkein joka viikko. Koti- ja designinspiraation lisäksi siellä on erinomainen lehtivalikoima (Gentlewoman ja The Plant!) ja mahdollisuus nuuhkia Aesopin rasvoja ja saippuoita.

Usein vaihtuva valikoima ja myymälän esillepano tekevät kaupasta erityisen inspiroivan. Meidän kotiin ei mahdu loputtomasti huonekaluja, eikä mulla olis rahaakaan, mutta kaupassa maleksiminen ja tavaroiden olemassaolosta nauttiminen inspiroivat joka kerta. Ihan kuin menisi johonkin upeeseen tavaragalleriaan. (On myös kivaa, kun myyjät alkaa moikkaamaan tuttavallisesti ja tuntuu siltä, että on ihan ok istua mallisohvalla vastaamassa sähköposteihin.)

Virvon varvon!

Artekin FIN-JPN Ystävyyskokoelma

Vuonna 2019 juhlitaan Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 100-vuotista taivalta. Artek  pohti  juhlavuoden kunniaksi maiden välistä suhdetta ja etsi mahdollisuuksia yhdistää luovasti maiden kulttuurit. Tuloksena on Artekin FIN/JPN-ystävyyskokoelma, joka lanseerattiin Milanon Salone del Mobile -messuilla huhtikuussa.

Kokoelma syntyi yhteistyössä johtavien japanilaisten ja suomalaisten suunnittelijoiden, arkkitehtien ja käsityöläisten kanssa ja se sisältää uusia näkökulmia Artekin klassikoihin ja nykymuotoiluun sekä joukon perinteiseen käsityöhön nojaavia tuotteita Japanista ja Suomesta. Esineet ilmentävät maidemme välistä ainutlaatuista ”sielunkumppanuutta”. Koko malliston voit nähdä täällä.

Omat suosikkini kokoelmassa ovat kotimaisen Copmpanyn suunnittelemat Secrets of Finland -keramiikkaesineet, sekä upea indigovärjätty Aizome-jakkara, joka on esillä Keskuskadun myymälässä.

Jakkarasta kerrotaan näin:
”Jakkaran — tuottamiseksi Artek pyysi kumppanikseen indigovärjäykseen erikoistuneen BUAISOU-yrityksen Tokushiman prefektuurista. BUAISOU on yksi harvoista yrityksistä, joka vastaa kaikista indigovärjäyksen vaiheista aina kasvin viljelystä väriaineen valmistamiseen ja tuotteen värjäämiseen. Yritys käyttää perinteistä menetelmää nimeltä jigoku date, joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa ”tuotantohelvettiä”. Siinä sekoitetaan puulipeää, leseitä ja simpukankuorijauhetta, jotka fermentoidaan. Jakkara kastetaan useita kertoja indigoliemeen, missä sen pintaan tarttuu syvänsininen pigmentti, jonka läpi puunsyyt kuitenkin kuultavat luonnollisen kauniisti.”

Secrets of Finland tuoteperhe koostuu kuudesta keraamisesta esineestä, joista osa esiintyy tämän jutun kuvissa.

Vaivaisukko-säästölipas
Vaivaisukko on suomalaisen rahankeruuperinteen mukaisesti muotoiltu keraaminen säästölipas. Puinen vaivaisukkopatsas pystytettiin ennen vanhaan kirkon ovelle keräämään kolikoita köyhien avustamiseksi. COMPANYn mielestä vaivaisukko muistuttaa meitä kaamoksesta, pimeästä ja kylmästä talviajasta, jolloin inhimilliset tarpeemme ja avuntarve korostuvat.

Pääsiäisnoita-maljakko
Keraaminen on toinen kokoelman kahdesta suomalaisten kevätriittien innoittamasta esineestä. Keväinen virpomisperinne juhlistaa talven päättymistä.

Juhannustaika-maljakko
Kansanperinteemme mukaan tytön pitää juhannusaattona poimia seitsemän erilaista niittykukkaa ja nukkua ne tyynynsä alla. Tällöin hän näkee unessa tulevan rakkaansa. Juhannustaika-maljakkoon voi asetella seitsemän kukkaa uneksivan neidon kasvojen ylle.

Lucius- &Lucia-kynttilänjalka
Kaikista pimeimpään aikaan joulukuun puolessa välissä Lucia-neito tuo meille valon. Tuhannet tytöt pukeutuvat Lucian asuun ja osallistuvat kynttiläkulkueisiin julistaen olemuksellaan toivon ja rakkauden sanomaa ja muistuttaen, että pienikin valo voi karkottaa pimeyden.

Secrets Of Finland malliston Juhannustaika-maljakko meidän kesämökillä.

En viitsi referoida jokaista malliston tuotetta, ettei tästä postauksesta tule kilmoterin mittainen, mutta suosittelen tutustumaan! Niin mielenkiintoisia valmistusmenetelmiä ja luovia ihmisiä näiden tuotteiden takana.

Lisätietoa löytyy tietenkin netistä, mutta paljon hauskempaa on mennä tutustumaan kokoelmaan Helsingin Artek-myymälään. Hienon esillepanon myymälään on suunnitellut ihana Linda Berghroth.

Lucia-kynttilänjalka ja kesäkukat! Värikkäät kynttilät sopivat kesäiltoihin ja eri värien yhdistely on hauskaa. Värit voi parittaa esim kukkakimpun kanssa.
Pääsiäsinoita-maljakko virpoo mökiltä kerätyillä malvoilla, jotka muistuttaa teemaan sopivasti hieman kirsikankukkia!
Ystävyyskokoelmaan kuuluu myös Aino Aallon suunnittelema Kirsikankukka-kangas, joka värjätään käsin Kyotossa!

Myymälällä on näyttelyn kunniaksi kuratoitu valikoima myös muita super kivoja Japani-juttuja: pyyhkeitä, saippuoita, kankaita, keramiikkaa ja kodintavaroita. Teki mieli ostaa taas uusi teepannu (miks ne on esineinä niin kivoja?!) ja mökille messinkinen tuulikello. (Sen tuulikellon meen ehkä vielä hakemaan, se kummittelee mielessäni.)

Ainakin osa tuotteista on Viiskulman Common -kaupan kuratoimia. Minä ostin sinisen paperiviuhkan ja maailman parhaimman tuoksuisen huoneparfyymin. Parfyymi tuoksuu puulta ja mausteilta ja mun tekis mieli käyttää sitä hajuvetenä.

Bambusta ja paperista tehty viuhka on muodoltaan ideaali: tosi hyvät löyhytykset tulee! Toimii myös kauniina asusteena.

Company

Suomalais-korealaisen COMPANYn perustajat Aamu Song ja Johan Olin ovat niin ihania, ihailen heidän töitään valtavasti ja suosittelen kaksikon näyttelyä Secret Universe Design-museossa erittäin paljon, se on ihan mahtava.

Artekille tehdystä mallistosta kerrotaan Artrekin sivuilla seuraavasti:

Secrets Of Finland -mallistoa suunnitellessaan Song ja Olin kysyivät itseltään: millaisia lahjoja Suomen delegaatio vei Japaniin vuonna 1919, kun maiden välinen diplomaattinen suhde aloitettiin?

”– Suomessa on luontoa, kaupunkeja, arkkitehtuuria ja huonekaluja, muttei juurikaan pieniä muisto- tai rituaaliesineitä. Matkailijat eivät yleensä näe, mitä paikalliset tekevät eivätkä voi osallistua, koska jutut tehdään metsän siimeksessä tai rannalla.”

Pitkällisen pohdinnan tuloksena he loivat Artekille keraamisen tuoteperheen, jonka esineisiin on saatu inspiraatio Suomen vuodenajoista tai kansallisista rituaaleista. Tuotteet sopivat arkikäyttöön ja sisustusesineiksi ja herättävät henkiin sekä Suomen että Japanin animistiset perinteet.

Alla: kuvia Aamun ja Johanin työhuoneelta Viiskulmasta. Kannattaa muuten mennä käymään ton työhuoneen ikkunan takana kurkkimassa sisään. Tila on superinspiroiva ja mielenkiintoinen ja usein siellä loikoilee kaksikon erittäin suloinen Yaya-shiba! Joskus ovi on auki ja työhuoneella voi tehdä myös ostoksia. 

Yaya valvoo Johanin ja Aamun työskentelyä. Kuvat on ottanut valokuvaaja Mikko Ryhänen.

More to read

Koti ja vauva

Kirsikka Simberg

Keskustelua siitä, miten perheenlisäykseen tulisi varautua.

Tuplakääk: osa 4

Musla

Feikkisuhdespesiaali, aiheina mm. Lady Gaga, Bradley Cooper, Brangelina

Alopecia Awareness Month

Vieraskynä

Miltä tuntuu, kun vieraat ihmiset tarjoutuvat rukoilemaan puolestasi uimahallissa?

Musla kengät

Neule + Kengät

Kirsikka Simberg

Tein viimeviikolla pitkästä aikaa hyvän second hand -löyön.