Avain onneen: johdo­ton pölynimuri

Jos harkitset uuden imurin ostamista, jätä johto kauppaan.

Elämäni ihmisenä, joka jokseenkin intohimoisesti inhoaa imurointia, on nyt tullut päätökseensä. Pitkään ainoa asia, joka teki imuroinnista edes vähän hauskaa, olivat ääntä eristävät muhvikuulokkeet, joilla pystyy kuuntelemaan podcasteja imuroinnin lomassa.

Joku minua valaistuneempi varmaan ärsyyntyy tästä listasta, mutta pakko listata kaikki ne syyt, miksi imurointi on niin ärsyttävää. Skippaa, jos inhoat turhaa kitinää.

Imuri kolisee ja osuu joka paikkaan. Varsinkin jos on tuhma ja kiukuttelee ja raahaa imuria väkivaltaisesti huoneesta toiseen. Se kaatuu ja jumiutuu tuolinjalkoihin. Tulee kuuma. Kestää kauhean kauan, jos aikoo imuroida kunnolla, mutta tekee sen huonolla asenteella. Tuntuu, että aina pitäisi imuroida, paitsi jos on just imuroinut. Mutta yleensä en oo, koska välttelen sitä. Ja silti meillä ainakin pitäisi imuroida kerran viikossa. 

Rant over.

Rakastan kuitenkin kotitöitä – mun unelmissa kuoleman jälkeinen elämä on sitä, että minä, Martha Stewart ja Oprah asutaan Oprahin kotona, kokataan, kerätään Oprahin puutarhasta satoa ja siivotaan kaikki päivät yhdessä ja välillä Oprahin julkkiskaverit tulee illalliselle – juuri nyt mun elämänlaatua ja rakasta harrastusta ovat vakavasti parantaneet kaksi asiaa: johdoton imuri ja kuivaava pesukone. Kuivaavasta pesukoneesta lisää myöhemmin, mutta en voi mitenkään suositella tätä Dysonin johdotonta imuria tarpeeksi kaikille ihmisille, jotka harkitsee uuden imurin ostamista juuri nyt.

Halusin johdottoman imurin alunperin kesämökille, sillä siellä ei ole kauheasti ylimääräistä tilaa ja ajattelin pienen kätevän johdottoman imurin olevan sinne täydellinen. Valitettavasti en pysty mitenkään luopumaan enää imurista, vaan haluan pitää sen kaupungissa.

Dysonin Cyclone V10 imuri toimii akulla, jonka teho kestää kerrallaan noin tunnin. Imurin imuteho vastaa johdollisen imurin tehoa. Meillä on mallista keskihintainen Motorhead -versio, joka on tarkoitettu kodeille, joissa on kovat lattiapinnat ja mattoja. Laitteesta on saatavilla myös kaikki herkut -versio, jossa on tehokkaita erityssuuttimia, jotka ovat hyödyllisiä erityisesti lemmikkitalouksissa. Meillä on Dysonin johdollinen imuri, josta löytyy juuri noi kotieläintaluksien suuttimet, joilla puhdistan säännöllisesti meidän matot. (Multa lähtee aina niin paljon hiuksia, että meidät voi laskea kotieläintaloudeksi.)

Johdoton imuri on kädessä kevyt ja helppokäyttöinen ja siitä syystä se myös tarttuu käteen helpommin kuin iso perässä vedettävä imuri. Imuroin keittiön lattian lähes päivittäin ja usein puolihuolimattomasti samalla olohuoneen tai makkarin. Imurista saa päätä vaihtamalla myös pienen rikkaimurin, jolla voi imuroida esimerkiksi vetolaatikot tai työtasot.

Dysonin johdoton imuri ei ole lainkaan kuten ne rikkaimurit, jollainen meillä ainakin oli kotona 90-luvulla. Rakastin kyllä pienenä leikkiä sillä, mutta muistan, että joskus jopa osa pöydälle karisseista leivänmuruista saattoi olla sille hieman liian raskasta naposteltavaa. Murustin ne avuliaasti pienemmiksi.

Cyclone V10 vaikuttaa niin tehokkaalta, etten varmaan ostaisi enää isoa imuria kotiin ja harkitsen tosi vakavasti toisen johdottoman ostamista kesämökille. On tosi houkutteleva ajatus, että imuri mahtuisi kapean vaatekaapin perälle, eikä koristaisi olemuksellaan vierasmakuuhuoneen nurkkaa.

Rikkaimuri moodissa.
Imurin mukana tulee pieni seinäkiinnitysteline, jolloin imurin voi ripustaa helposti seinälle. Me ei olla tehty niin, vaan pidetään imuria kaapissa.

En voi sanoa tuntevani Dysonin designfilosofiaa, mutta arvostan vaikutelmaa, jossa kaikki turha riisutaan. Ensin lähti pölypussit – jo se oli mielestäni arkielämää jouhevoittava ratkaisu – ja sitten johdot. Nyt (Olen leikkaaliimannut useita väärän mallisia pölypusseja vanhoihin imureihin, koska kuka voi muistaa sen oman imurin mallin pölypussihyllyllä? Ja jostain syystä mun oli myös aina vaikea sisäistää, että mistä kaikkialta pölypusseja voi ostaa. Olin aina jossain Bauhausissa hakemassa niitä, mikä on ihan turhaa, koska niitä myydään kai oikeasti myös ruokakaupoissa. Kai.)

Nyt Sir James Dyson, Dyson imureiden keksijänero sanoo, ettei aio enää jatkaa johdollisten imureiden kehittelyä. Koska tää uus on niin hyvä. Olen samaa mieltä, on tosi hyvä! Well done, sir James! (Niin siistiä, etä hänet on aateloitu.)

Yhdistelmäsuulakkeen harjapäällä voi imuroida esimerkiksi kirjahyllyn ja kirjojen pääliset. (Salainen pölypaikka, jota ei aina muista edes ajatella.)

More to read

Uudellevuodelle

Kirsikka Simberg

Tammikuun ensimmäiset päivät tuntuvat keväisiltä pakkasesta huolimatta.

Täydellinen pakkaus

Mia Frilander

Ekologisempaa kosmetiikkapakkausta etsimässä.

Tallinnan kirppikset

Katri Mutikainen

Tallinnan Humana-kirpputoreilla tekee uskomattomia löytöjä.

Musla Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti: Pohjoissaari

Kirsikka Simberg

Matkustimme Katrin kanssa Uuteen-Seelantiin ja Australiaan marraskuussa. Matka oli yksi parhaista.