Crème Ninon al fresco

Kaupallinen yhteistyö: Iittala

Katettiin lounas ulos ja syötiin ranskalaista hernekeittoa.

Meillä oli mökillä vieraita, kaksi ystävää ja heidän kuuden kuukauden ikäinen vauvansa, Tuukan kummipoika. Käytiin rannalla, vauvat nukkuivat päiväunia, oli kuuma, mutta ei hyttysiä, eikä viime kesän ampiaisia.

Uitiin meressä, vesi oli tosi lämmintä.

Meidän pihalla oli ennen lipputanko, inhosin sitä. Sen valkoinen runko lävisti puutarhamaiseman, jasmikkeen ja sen takana kasvavat männyt. Tänä kesänä ollaan tutustuttu kylältä yhteen Pekkaan, joka rakentaa meille saunalle terassin. Pekka otti myäs lipputangon alas kun pyysin ja sahasi sen jollain rautasahalla irti betonituestaan. Ihanaa! Mun äiti on järkyttynyt, sen mielestä lipputanko on mahtava asia.

Tuukka yrittää löytää netistä sähköisen kärpäslätkän. Musta tuntuu että ne on laittomia nykyään. Mä yritän etsiä kivan näköistä kärpäsverhoa oveen. Niitä ja kauniita sadevesiämpäreitä on vaikea löytää.

Tehtiin lounaaksi yksi päivä Crème Ninon-samppanjahernekeittoa. Oli ihan sairaan hyvää ja helppo tehdä. Suomalaiset laittaa hernekeittoon isoja kimplaeita kinkkua ja sinappia, ranskalaiset käyttää tuoreita herneitä ja maustaa sen samppanjalla. Tykkään molemmista.

Tästä kasvoi ennen lipputanko! Nyt se on yrttiruukkujen alusta.

Toin mökille Iittalan pellavan väriset lasit. Pellava on Iittalan tämän vuoden vuosiväri ja mun suosikki. Meillä on käytössä Raami-lasit, Kartio-kaadin ja pienet kastehelmilautaset erilaisten kirppislautasten kanssa.

Myös Alvar Aalto -sarjan maljakot pellavan värissä ovat upeita. Varsinkin tämä iso maljakko on upea ja ehkä kaikista maljakoista käytännöllisin. Siihen sopii isot sidotut kimput, mutta myäs sekalaiset oksat ja heinät. Keväällä leikkasin omenapusta siihen oksia.

Pellavan sävy sopii hyvin yhteen melkein kaiken kanssa.Toivoisin, etä tämä väri jää Iittalan valikoimaan pitkäksi aikaa. Myös Ainon aalto-sarja tässä sävyssä on mun mielestä ihana.

Iittalan lasivärikirjasto sisältää tuhansia värireseptejä. Joka vuosi kirjastosta valitaan yksi ajankohtainen sävy, vuosiväri.

”Vuoden 2020 lasiväri pellava on saanut inspiraationsa tuulessa huojuvista pellavapelloista ja viileästä raikkaudesta, jonka pellavavaatteet tuovat kuumana kesäpäivänä.”

Crème Ninon tehdään tuoreista tai pakastetuista herneistä, yrteistä, lorauksesta kermaa, sipulista ja perunasta ja se maustetaan lopuksi samppanjalla.
Jälkiruuaksi syötiin persikoita.
Oiva Toikan suunnittelema Kastehelmi-lautanen ja Aalto-sarjan iso maljakko pellavan värisestä lasista.
Jokainen Aalto-vaasi suupuhalletaan, katkaistaan lasimassasta käsin ja hiotaan tämän jälkeen lopulliseen muotoonsa.
Kaikki Aalto-kulhot, maljakot ja vaasit tehdään Suomessa Iittalan lasitehtaalla.
Kaj Franck suunnitteli Kartio-lasisarjan vuonna 1958. Sarjan kaadin on mun vakio kylmähaudutus jäätee-kannu, koska se mahtuu hyvin jääkaappiin.

On kivaa kattaa lounas ulos ja laittaa pöytäliina. Morris nukkuu kahdesta kolmeen tuntiin keskellä päivää, silloin usein syödään lounasta ja loikoillaan tai tehdään tosi nopeasti jotain vaativia puutarhahommia, mitä ei saa aikaiseksi, kun Morris on hereillä.

Ihan kesä. Tuntuu taas, että on aikaa oikeesti elää, tehdä sellaisia asioita, joita elämässä pitäisi tehdä: laittaa ruokaa, tavata ystäviä, olla perheen kanssa jotenkin läsnä hetkessä.

Tämän hernekeiton voi nauttia kylmänä tai lämpimänä. Koristelin annokset timjamilla ja rakuunalla.
Iitalan astioiden lisäksi mökillä on sekalainen kattaus kirpputorilta ja anopilta saatuja astioita.

More to read

Koko talven lempivaate

Kirsikka Simberg

Talvi tulee! Näin varaudumme ottamaan kaiken irti neulesesongista.

Käsitreeni

Katri Mutikainen

Videolla suosikki käsitreeniliikkeeni.

Tyylimuusa: Charlotte Rampling

Mia Frilander

Tämän viikonlopun tyylimuusana toimii Charlotte Rampling.

Kiusaako kuiva sisäilma?

Kirsikka Simberg

Pakkasten kiristyessä, myös kasvojen ihoa saattaa kiristää. Sisäilman kostutin pelastaa.