Curated Second Hand inspi­roi­tuu pika­muo­din ideo­lo­gias­ta kestä­vin keinoin

Pikamuodin parissa työskennellyt Curatedin perustaja, vastaa kysymyksiimme koskien uutta vintage-nettikauppaa, josta emme saa tarpeeksemme.

Internetissä on uusi secon hand -vaatteiden nettikauppa, Curated. Curated on nimensä mukaisesti tarkkaan kuratoitu kauppa vintagen ja käytettyjen vaatteiden ystäville, ihmisille, jotka eivät ehkä itse ehdi selata rekkikaupalla vaatteita kirpputoreilla täydellisen aarten toivossa, vaan jotka arvostavat sitä, että joku tekee hieman etsivän työtä heidän puolestaan.

Curatedin perustaja Iida on itse a very fabulous pukeutuja. Iidan oma tyyli on inspiroiva ja kiinnostava ja vaikka hänen yllään nähdään usein secon hand -vaatteita, osaa hän valikoida asuihinsa aina jotain sellaista, joka saa kokonaisuuden näyttämään freesiltä ja modernilta. Samaan ideologiaan nojaa myös Curatedin viikoittain päivittyvä valikoima.

Haastattelimme Iidaa!

Q&A with Iida

Hei kerro vähän teidän tämän viikkoisesta dropista!
– Tämänviikkoinen droppi kehittyi vähän kuin vahingossa, muita mallistoja kootessani. Olin kerännyt kauniita käytettyjä mustia tuotteita, joita kaavailin julkaistavaksi lähempänä pikkujoulusesonkia. Kuitenkin tarkemmalla tarkastelulla, pienellä malliston karsimisella ja uudelleenjärjestelyllä sain koottua siitä hyvin dramaattisen ja syksyisen malliston, Balenciagan fall/winter -mallistoon nojaten.

Mallistoon löytämissäni tuotteissa on kaikissa jokin twisti, joko leikkauksessa, tekstuurissa tai asukokonaisuudessa. Tuotteisiin kuuluu mm. vintage Lanvin villaliivi upeilla olka- ja selkäyksityiskohdilla, Moschinon villaviitta hapsuilla. Yhdistin sen Andiatan vintage puvun kanssa. Lisäksi siellä on Samujin maksipituinen, satiinipintainen hame, sekä Länsi-Saksassa valmistettu upea musta takki vajaamittaisilla hihoilla.

Kiinnostaa myös nämä upeat kuvat.
– Kuvat on ottanut Eeva Suutari. Malli on nimeltään Travis! Itselleni oli hyvin selvää lookit koottuani, että vaatteet kuvataan miehen päällä. Olen aina toteuttanut omassa pukeutumisessani sitä filosofiaa, että pukeudun juuri niin kuin haluan ja miltä sinä hetkenä tuntuu, välittämättä siitä onko vaate suunniteltu miehelle vai naiselle, tai onko väri ”omiin sävyihini” tai malli muotoihini sopivin tms. Vaatteiden kantaminen on ollut minulle aina asenteesta kiinni. Jos sinusta tuntuu, että hukut oversized bleiseriin, hyvin todennäköisesti myös näytät siltä. Mutta, jos otat sen asenteen, että I can pull this off, niin niin myös teet.

Mistä idea Curated-kauppaan tuli?
– Aloitin omat vintage-shoppailuni joskus 16-17-vuotiaana. Huomasin hyvin nopeasti kiintyväni ja innostuvani vintage-vaatteista enemmän kuin muista hankinnoistani. Ne tuntuivat aina spesiaaleilta ja sellaisilta, joita halusin hoitaa ja kohdella varoen. Moni sen ajan hankinnoista on pysynyt nämä 10 vuotta vaatekaapissani ja ne näyttävät edelleen omiltani. Työskentelin pikamuodin parissa viimeiset 5 vuotta ja aloin pohtimaan, miksei samaa uutuudenviehätystä saisi luotua käytetyille tuotteille: trendit kun kuitenkin nojaavat menneisiin aikakausiin ja näiltä on säästynyt paljon parempilaatuisia vaatteita. Miksi tuottaa uusia 70-luvulta matkittuja mallistoja, kun ne voisi toteuttaa kauniisti ja laadukkaasti aidolla tavaralla.

Kuinka usein uusia droppeja tulee?
– Julkaisen uuden malliston tai tuoteryhmädropin joka keskiviikko. Pienempää täydennystä saatan vielä tehdä tarvittaessa, jos huomaan jonkin tuoteryhmän myyneen vauhdikkaammin ja kaupan kaipaavan näiden osalta täyttöä.

Mistä löydät myytävät tuotteet?
– Kierrän kirpputoreja, selaan verkkoa ja ostan yksityishenkilöiltä. Myös monet läheiseni pitävät silmiään auki kirpputoreilla asioidessaan. Tämä onkin koko kaupan pyörittämisessä se kiinnostavin osuus, en koskaan tiedä, mitä tulen löytämään ja mitä vaatevarastooni alkaa kasaantumaan. Näistä alan hiljalleen suunnittelemaan mallistoja sen mukaan, mitä niistä saa luotua.

 Mikä inspiroi mallistoissa ja omassa pukeutumisessasi juuri nyt?
– Olen aina ollut kerrospukeutuja ja rakastanut muotiviikkojen syysmallistoja. Tykkään omassa pukeutumisessani nojata trendeihin enemmän siluettien kuin tuotteiden osalta. Sidonko huivin kaulaan vai pään ympäri, lisäänkö takkiini vyön vai annanko valua vapaana. Tänä syksynä annan valua. Vaatteet saavat olla isoja ja mukavia – ehkä myös seurauksena vallitsevasta pandemiasta. Syksyisin alkaa myös printtimania, keväisin kun puolestaan rakastan colorblockingia tai head to toe samaan sävyyn pukeutumista. Acnen ruudut tältä syksyltä kolahtivat kunnolla ja nyt inspiroi eriväristen ruutukuvioiden sekoittelu. Tätä tullaan hyvin todennäköisesti näkemään myös Curatedin puolella

Travisin yllä Issey Miayken Pleats Please -shaali, joka on osa Curatedin uusinta valikoimaa.
Läpinäkyvä vintage-pusero ja Samuji-hame.

Seuraa Curated Second Hand -tiliä instagramissa. Tili toimii hyvänä inspiraation lähteenä ja sinne päivitetään aina uusimmat tuotteet keskiviikkoisin. Iidan omaan instagramiin löydät tästä.  

Curatedin perustaja Ida, jonka tyylissä sekoittuvat kiinnostavat siluetit, tekstuurit, vintage ja second hand.
Jutun kuvat on ottanut Eeva Suutari.

More to read

Syysbuutsit

Mia Frilander

Lempivaatteeni nyt.

Musla Acne paita

Lempivaatteita: Acne

Kirsikka Simberg

Tuttu ja turvallinen Acne on vaatekaapin tukipilari.

Kevätpuuro

Katri Mutikainen

Resepti raikkaaseen smoothie-tuorepuuroon.

Kulttuurisauna Helsinki Musla

Helsinki by Sylvia Sene

Vieraskynä

Where to eat, shop and go during your stay in Helsinki.