
Doog-sovellus tuo hyväntekeväisyyden puhelimeesi
Yhteistyössä: Impaktia & DoogVinkki sinulle, joka haluat olla oman elämäsi Robin Hood.
Hyväntekeväisyyttä kannattaa harjoittaa läpi vuoden, mutta varsinkin joulu on lähimmäisestä huolehtimisen aikaa. Tässä vinkki sinulle, joka haluat jouluna tehdä hyvää, mutta ehkä kukkarosi pohjalla ei juuri nyt ole hirveästi ylimääräistä kilisevää.
A little dream
Jos jokainen Muslan lukija lataisi seuraavan kuukauden aikana Doog-sovelluksen (selitän kohta mikä se on) ja lahjoittaisi pelin alussa ansaitsemansa ilmaiset viisi doogia (viisikymmentä senttiä), voisimme yhdessä kerätä 15 000 euroa hyväntekeväisyyteen ilman, että joutuisimme itse maksamaan summasta penniäkään. Muutama minuutti omaa aikaa täytyy kyllä sijoittaa.
Eli siis mikä Doog?
Lyhyesti: Doogin avulla pelaaja kerää kaupassa “pisteitä” eli doogeja, jotka voi muuttaa rahaksi ja antaa hyväntekeväisyyteen.
Vähän yksityiskohtaisemmin: DOOG on puhelimeen ladattava sovellus, jonka avulla käyttäjä saa lahjoittaa rahaa valitsemalleen hyväntekeväisyysjärjestölle. Sovelluksen lataaminen on ilmaista, eikä sen pelaamisesta synny pelaajalle kuluja.
Doog toimii linkkinä yritysten, kuluttajien ja hyväntekeväisyysjärjestöjen välillä ja muistuttaa toiminnallisuuksiltaan vähän Pokemon Go -peliä. (Molemmissa liikutaan julkisilla paikoilla ja kerätään kännykän kameran avulla pisteitä.) Yritykset voivat sovelluksen välityksellä vapauttaa osan markkinointibudjetistaan doogeiksi eli kuluttajien kerättäväksi hyväntekeväisyysvaluutaksi. Kuluttajat taas voivat lahjoittaa keräämänsä doogit, eli sen sähköisen hyvätekeväisyysrahan, valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen sovellusta käyttämällä.
Yksi doog-piste vastaa kymmentä senttiä.

Miten se toimii?
Lataat sovelluksen. Menet K-kauppaan ja katsot sovelluksesta, mistä tuotteista on saatavilla doog-valuuttaa: Ben&Jerry’s Topped -jäätelöstä, esimerkiksi. Kävelet pakastealtaalle ja osoitat Ben&Jerry’s Topped -jäätelöpurkin kantta älypuhelimen kameralla niin, että Doog on auki. Applikaatio tunnistaa jäätelön ja lataa doog-tilillesi doog-valuuttaa.
Sinun ei tarvitse ostaa tuotetta, kunhan osoitat sitä kameralla, se riittää.
Valitset applikaatiosta hyväntekeväisyyskohteen ja lahjoitat keräämäsi doogit. Lahjoittaessa doogit muuttuvat ’oikeaksi rahaksi’ ja Ben&Jerry’s sitoutuu lahjoittamaan rahat puolestasi valitsemallesi järjestölle.
Miksi?
Siksi, että kaupoissa perinteisesti käytetty lattia- ja kylttimainonta ei enää toimi.
Kukaan ei kiinnitää niihin mitään huomiota ja yritysten on pitänyt keksiä uusia tapoja mainostaa. Kun hyväntekeväisyysmielinen kuluttaja haluaa lahjoittaa doogin vanhusten jouluapuun, hän joutuu väkisinkin katsomaan skannaamaansa tuotetta.
Minä esimerkiksi tiedän nyt, että Ben&Jerry’s -jäätelöllä on Topped -maku. En ostanut sitä – vielä. Ja siihen yritykset luottavat: väsytystaktiikkaan ja mielikuviin.
Viheliäistä, saatat ajatella. Mutta toisaalta ihan reilu vaihtokauppa? Joudut katsomaan jotain tuotetta hetken ja siitä vaihtokauppana vähäosainen perhe tai vanhus voi saada avustusta joulun viettoon.
Yritykset käyttävät joka tapauksessa mainontaansa rahaa, tällä tavalla osa budjetista menee hyvään tarkoitukseen.
Käyttökokemukseni
Olen nyt keräillyt doogeja lähikaupassani parin viikon ajan. Sateisena marraskuun iltana keräily on ollut jopa hauskaa. Sovelluksen pelimäisyys ja varsinkin lahjoittaminen tuntuvat vähän koukuttavilta, vaikka koko homma tuntui aluksi monimutkaiselta, koska en koe kuuluvani mobiilipelien kohderyhmään.
Parasta pelaamisessa on se hetki, kun saa valita hyväntekeväisyyskohteen. Listalta löytyy muunmuassa vähävaraisten joulu, lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia, kuuttien suojelua, ruokakassi vähävaraisille, ja erilaisia Brother Christmas -kohteita vanhuksista ja veteraaneista syöpää sairastaviin lapsiin. Ihan hyviä syitä skannailla jätskien kansia.
Jos minulla olisi älypuhelimella varustettuja lapsia, usuttaisin ne aina kauppareissujen ajaksi skannailemaan tuotteita koko perheen puolesta.
DOOG-sovelluksen voi ladata App Storesta tai Google Playsta. Lisätietoja sovelluksesta saat täältä ja tällä videolla demotaan tosi selkeästi, miten peliä pelataan.

Muuta
Doogien keräilyn lisäksi vietän jouluaaton tänä vuonna vapaaehtoisena Hurstin vähävaraisten joulujuhlassa. Juhla järjestetään Messukeskuksessa ja luvassa on ainakin Sauli Niinistön puhe, Eino Grönin tulkitsemia joululauluja ja jouluruokaa! Jännittää!
Joulujuhlan vapaaehtoiskiintiö on nyt jo täynnä, mutta vapaaehtoistyo.fi -sivulla voit ilmoittautua vapaaehtoiseksi erilaisiin tuleviin tapahtumiin. Viime vuonna ilmoittauduin sivun kautta Agricolan kirkolle, kun kirkolla majoitettiin kodittomia. Kokemus oli tosi hyvä, suosittelen.
Myös Joulupuukeräys järjestetään taas tänä vuonna. Tempauksessa kerätään joululahjoja lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaan otettuina, sijaisperheissä, lastenkodissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman Joulupukin tuomisia. Tällaisia lapsia on jo pelkästään pääkaupunkiseudulla yli 10 000.

Itsekään en koe, että välttämättä sovin kohderyhmään, mutta Ai että kun on sisarten kännykkähulluja lapsia! Taidan toivoa heiltä DOOGeja joululahjaksi. Onpahan niilläkin ryökäleillä tekemistä kauppareissulla.
Sovellukseen voisi kehittää jonkun sellaisen mahiksen, että keräisi vaikka 1000 DOOG-pistettä ja saisi ne lahjoittaessaan tehdä lahjoituksen jonkun perheenjäsenen nimissä ja lahjoituksesta lähtisi perheenjäsenelle ”mobiilijoulukortti”, jossa lukisi, että tää ja tää tyyppi on antanut joululahjaksi 100 DOOGia sinne ja sinne puolestasi. Olisi ihan superhyvä joululahja monelle läheiselle, jolla on jo liikaa kaikkea. Ja kiva nimenomaan se mahdollisuus, että tässä ei tarvitse itsellä olla ylimääräistä annettavana, kunhan laittaa likoon hieman omaa aikaa ja vaivannäköä! Opiskeluaikoina olisi ollut super antaa tällä kaikille joululahja!
DOOGeja voisi keräillä esim vuoden mittaan kauppareissulla ja jouluna jakaa ne perheenjäsenten kesken, jokaisen lahjansaajan arvojen mukaisesti eri hyväntekeväisyyskohteisiin!