Easy to upgrade

Otteita Martta-muistiosta: helppoja tapoja ylevöittää kaikenlaista jääkaapista fetajuustoon.

“Vain hetken kestää elämää, sekin synkkää ja ikävää”. Näin kuuluu vanha iloinen joululaulu.

Elämä on (kai?) lyhyt, mutta sen ei (ehkä?) tarvitse olla synkkä ja ikävä. Ainakin joitakin arkisia pikkuasioita on helppo parannella sen verran, että niistä tulee vähintäänkin ei-ikäviä.

Nautin tosi paljon ns. ”tavallisesta elämästä”, kotona olemisesta ja yksinkertaisista asioista. Rakastan kuitenkin sitä, kun oivallan, löydän tai kuulen jonkun pienen ilmaisen tai helpon tavan parantaa tavallisia asioita.

Tässä muutamia merkintöjä Martta-muistiostani:

Sesonki negroni

Juuri nyt negronia voi parantaa lisäämällä siihen Tarocco-veriappelsiinin mehua. Suomessa myydään yleensä kahta eri lajia veriappelsiineja: Moroja ja Taroccoja. Tarocco on näistä kahdesta kuulemma vähän mehukkaampi. Sellainen, että siitä voi rutistaa mehut paljain käsin, kuin mikäkin HULK.

Tee näin: Mittaa lasiin yksi osa Dry London giniä, yksi osa Vermuttia, yksi osa Camparia ja lisää lopuksi kaksi osaa veriappelsiinimehua. Sekoita ja lisää jääpaloja. Maistuu kesältä.

Parempi voileipä

Kaikki voileivät paranee, jos niiden päälle laittaa cocktailkurkun. Tai useamman. On yleisesti tiedossa, että cocktailkurkku on maailman paras ja söpöin kurkku. Eläköön rapeus ja etikkaisuus!

Toinen erityisen hyvä kurkku on itse tehty ja tuoreella tillillä maustettu etikkakurkku, mutta se kuuluu kesään. Coctailkurkku puolestaan sopii erinomaisesti talviaikaan ja lisäksi söpön ulkokuorensa ansiosta se sopii erinomaisesti myös drinkien koristeeksi. (Bloody Maryyn ainakin)

Sivuhuomio: Cocktailkurkussa on jotenkin ihana 70-luvun ruokatunnelma. 70-luvun ruokastailaus on trendi, jota Ennin kanssa ennustamme nousevaksi vuonna 2018.

Coctailkurkkuja saa yleensä kaikista kaupoista säilykeosastolta, mutta ostan niitä ihan liian harvoin.

Smoothien selkäranka

Smoothieohjeiden jakaminen tuntuu typerältä, mutta pakko sanoa, että kaksi ehdotonta suosikkiainesosaani lisätä tähän maailman helpoimpaan aamupalaan, ovat riisi-kookosmaito ja tuore minttu. Mikä tahansa tylsä pakastemarja-banaani kombo toimii niiden kanssa, mutta erityisesti ne piristävät vihreitä smoothie-juomia.

En enää osta turkkilaista jogurttia, koska se pakataan muoviin, eikä tee mieli turhaan kuluttaa maitotuotteita (rakastan lehmiä). Riisi-kookosmaito on myös paremman makuista.

Se ns. ”normikaupan” parempi minttu (huonompi on se surkea ohutvartinen ruukussa kasvava ylihinnoiteltu rikkaruoho) pakataan valitettavasti aina muovirasiaan, mutta joistain etnisistä ruokakaupoista saa ostaa minttua nipuissa, ilman muovipakkausta. Suosittelen. Nipun voi myös pakastaa, niin se ei nuupahda kesken kaiken.

 

Luomu riisi-kookosmaito näyttää lasissa hailakalta, eikä erityisen houkuttelevalta, mutta maistuu kesältä. Koostumus on kevyt, ei-kermainen.

Pesula

Tämä on jo vähän next level -luksus ja vaatii ylimääräistä rahaa. Ei kuitenkaan mahdottomia! Vaatekaapin ja liinavaatekaapin sisällön huoltoon: pesulapalvelut.

Pesty ja valmiiksi silitetty kauluspaita on ihana asia. Jokainen vanha vaate tuntuu pesulan jälkeen uudelta, valkoinen paita oikeasti valkoiselta, silitetty paita napakalta. Tiedän, että puhun tästä varmaan liian usein, mutta se on vaan niin taivaallinen asia, kun vaatekaapissa on crispy täydellisesti silitetty kauluspaita. Sitäkin taivaallisemmat on kyllä mankeloidut pesulalakanat sunnuntai-iltana kylvyn jälkeen. Aaaah. Too good.

Lisäksi: ei enää kotona pesun jälkeen kuivuvia ruttuisia lakanoita ovissa ja kuivaustelineillä. (Ne muodostaa sellasia ärsyttäviä telttoja pitkin asuntoa.)

Siivooja

Nyt kun aloin kerran toistaamaan itseäni, niin sanottakoon sitten myös, että meillä käy kerran kolmessa viikossa siivooja ja se on maailman paras asia. Siivouspalveluja Helsingissä välittää ainakin Freska.

Olen juuri muuttamassa uudelle työhuoneelle (ja perustamassa uutta firmaa!! jaiks ja jee!!) ja tarvitsemme todennäköisesti myös työhuonetta varten siivoojan apua.

Puutarhanhoito

Mikään ei ole pitkään aikaan tuntunut yhtä jännittävältä ja tuonut yhtä paljon iloa elämääni. Nyt talvellakin, vaikka mitään ei tapahdu vaan luonto nukkuu ja odottelee kevättä, voin aina kääntyä mielessäni kesään, ajatella terälehtiä ja siemeniä, sommitella päässäni värejä ja silmuja ja heiniä ja sipuleita. En kasvata mitään hyödyllistä, pelkästään kukkia.

Jos ei ole pihaa jonne istuttaa, voi kukkia laittaa myös ruukkuihin parvekkeelle tai ikkunalaudalle. Esimerkiksi daaliat, tulppaanit ja ihanat anemonet viihtyvät hyvin ruukuissa ja niitä voi kasvattaa siemenistä tai taimista. Siis oikeasti sisälläkin! Osta kaunis ruukku ja tuikkaa sinne sipuli tai kaksi kasvamaan.

Fetaa uunissa

Kokeilin ideaa Satu Koiviston Gastronaatti 2 -keittokirjan inspiroimana ja voin vakuuttaa: fetajuusto todellakin paranee ja kohoaa täysin uudelle tasolle käytyään uunissa. Juuston koostumus muuttuu pehmeäksi ja sen suolaisuus jotenkin umamiseksi. Verrattavissa siihen kun paistaa halloumia.

Tee näin: Laita feta kokonaisena uniin, esimerkiksi uunin pellillä. Voit halutessasi ripotella päälle yrttejä, tai puristaa juuston päälle tirauksen sitruunamehua. Syö esim. salaatissa, quinoan kanssa, munakkaassa tai pasta-annoksen päällä.

Jääkaappiin

Hankkiuduin eroon kaikista muovisista säilytysrasioista ja ostin viisi kappaletta lasisia rasioita niiden tilalle. Lasinen rasia on helpompi pestä, eikä siihen käytössä kerry sellaista epämääräistä rasvakerrosta, kuten muovirasioihin. Lasirasioiden tiiviit kannet takaavat myös sen, että jos rasiaan päättää pakata evässalaatin, sen vinegrette ei valu rasiasta laukun pohjalle.

Ajatus: jääkaappikin voi olla sisältä kivan näköinen ja siisti. Lasipurkit, säännöllinen hyllyjen peseminen ja järjestely kannattaa.

Lasiset säilytysastiat toimivat hyvin myös eväsrasioina. Kannattaa pohtia, kuinka monta säilytysrasiaa yksi talous tarvitsee.

More to read

Musla hotellilakanat Frette

Hotellilakanat

Kirsikka Simberg

Ihminen tarvitsee oikeastaan vain muutamat lakanat, ehkä kahdet.

Onnenkeksit

Enni Koistinen

Anna keksit lahjaksi ja varaudu “uuuhhh, vaude, siis ittekö sä nää teit?”-huudahduksiin.

Lomakuvia Espanjasta

Mia Frilander

Road trip -matka Espanjaan.

Musla Acne t-paita

Univormussa

Kirsikka Simberg

Onkohan miehillä vaatekriisejä? Vaatekriisi on yliampuva termi, mutta ystäväpiirissäni tuttu kaikille.