Vastuul­li­set lastenvaatemerkit

Lastenvaatemerkit, joiden valikoimasta tekee mieli tilata aikuisten versio myös itselle. (Osasta onneksi voi!)

En ole vielä ostanut yhtään lastenvaatetta, ellei pikkuruisia pellavasukkia Japanista lasketa. (Ostin ne vähän varovaisesti  juuri kun olin tehnyt positiivisen raskaustestin – niillä on iso tunnearvo.)

Olemme saaneet joitakin ihania vaatteita mm. Vimmalta ja Tuukan äidiltä, joka oli säästänyt pikku pinon Tuukan vanhoja vauvan vaatteita äitiyspakkauksesta.

Me ostetaan varmaan aika paljon lastenvaatteita käytettynä, mutta  mulla on myös muutamia merkkejä, joiden juttuja olen ihastellut uusina. Ja joilta tekisi mieli tilata jotain myös omaan vaatekaappiin.

Ruskovilla

Ruskovillan valkoiset potkupuvut, pipot ja luomusilkkivaatteet: send help! Niin söpöjä!

Mua on varoiteltu, että nämä puhtaan valkoiset likaantuvat ja menevät pilalle herkästi, mutta en aio välittää, enkä ole edes ihan varman onko se totta? Pakko jokatapauksessa saada pukea vauva valkoiseen silkkivilla-asuun.

Ruskovilla-asut tehdään kotimaisena työnä suunnittelusta, kudonnasta, leikkuusta ja ompelusta aina viimeistelyyn saakka. Tästä kertoo tuotteille myönnetty avainlipputunnus. ”Tuotteemme syntyivät ihmisten tarpeesta saada pukeutua hengittäviin ja käsittelemättömiin alusasuihin jatkuvasti kemikalisoituvassa maailmassa. Mallistomme on perinteinen, mutta ajan henkeen suunniteltu.”

Ruskovilla Instagramissa.

Babaà

Teki mieli tilata Babaà -neule jo viime syksynä itselle, mutta jännitti valikoiman one size -politiikka, vaikka pidän kaikesta ylisuuresta. Nyt keväällä tilasin kuitenkin itselleni tämän puuvillaisen mallin ja rakastan sitä! Täydellinen oversize fit.

Babaà valmistaa naisten, miesten ja lasten neuletuotteita, jotka on suunniteltu kestämään. Olen stalkannut Instagramissa merkin faneja ja moni vanhakin neule vain paranee käytössä, neulotun pinnan pehmentyessä ja hieman nukkaantuessa.

Neuleet valmistetaan käsin Espanjassa lähiseuduilla tuotetuista luonnonmateriaaleista ja tuotantoprosessissa syntyvät näytekappaleet lahjoitetaan Madridilaiselle pakolaiskeskukselle.  <3

Vähän nukkainen neule näyttää rakastettavalta.

Nonnalietta

Nonna lietta-neuleet suunnitellaan Kreikan Ateenassa ja valmistetaan Espanjassa. Nimi on kunnianosoitus merkin perustajan Lietan isoäidille (nonna).  Mallisto muistuttaa mielestäni fiilikseltään hieman Babaàta, mutta merkki tuntuu jollain ihanalla tavalla kotikutoisemmalta. Tää neule on ehkä mun lemppari. 

Neuleissa käytetään laadukkaita ja luonnonmukaisia italialaisia lankoja ja tuotannossa ja pakkauksessa pyritään minimoimaan jätteen määrä. Brändin arvoja ovat läpinäkyvä tuotanto, luonnon kunnioittaminen ja hidas suunnittelu ilman sesonkeja.  

Nonna lietta -minineuleesta kiinnostaisi myös ei-miniversio itselle.

Villava

Okei, on selvää varmaan tässä vaiheessa, että fiilistelen vauvoja ja lapsia neuleissa.

Villava-merkin takana ovat kaksi äitiä, jotka valmistavat villasta, pellavasta ja puuvillasta käsin kudottuja neuleita lapsille ja aikuisille. Näin he kuvailevat inspiraationsa lähteitä: 

”We get inspired by our grandmothers knitting, wooden stoves, the colours of the autumn, smell of wool, muddy boots and sandy bed sheets.”

Ah, kuulostaa niin Kinfolkilta, mutta noi neuleet on tosi ihania! Kivaa myös se, että sivujen kautta voi ostaa / tilata kaavoja ja lankoja vaatteiden itse tekemistä varten.

Villavaa instagramissa.

 

Ohoy

Kotimaisen OHOY:n uimapukujen valmistukseen käytetään ainoastaan kierrätyskuituja, kuten merestä kerättyjä hylättyjä kalastusverkkoja. Lisäksi yksi prosentti kaikista merkin tuotoista suunnataan tukemaan vapaaehtoistyötä, jolla verkot kerätään meristä.  

Ohoyn mallistosta löytyy myös äideille ja tyttärille suunnattuja malleja. Erittäin söpöjä! Uimapuvut valmistetaan pienessä perheyrityksessä Sri Lankassa ja tuotantoa seurataan tarkasti, työntekijöiden hyvien työolojen varmistamiseksi.

Ohoy instagramissa.

Vimma

Vimman valikoimassa viehättää erityisesti bambusta valmistetut valkoiset ja mustat potkupuvut. (Niitä ei tosi juuri nyt näy verkkokaupassa, mutta niitä oli viimeksi myymälällä!) Olen hipelöinyt kangasta ja se on ihan taivaallisen pehmeää. Ihan liian vähän tehdään kokonaan mustia vaatteita lapsille.

Myös tämä pieni kotimainen yritys panostaa läpinäkyvään tuotantoprosessiin ja kestävään kehitykseen tuotteiden suunnittelusta valmistukseen. (Ja tiesittekö, että yrityksen perustanut Marjut Rahkola on ammatiltaan myös kätilö!)

Vimma instagramissa.

Kuvat lainattu merkkien sivuilta.

More to read

Musla lihaliemi ja lihapiirakka

Lihaliemi ja piiras

Kirsikka Simberg

Joulu lähestyy, hitaasti ja erittäin lumettomissa merkeissä. Itse odotan (lahjojen lisäksi) eniten ruokaa, etenkin lihalientä ja piirakkaa.

Sohvan synty ja hupaisa matka

Enni Koistinen

Teimme matkan Hakolan huonekalutehtaalle Jurvaan (niin mielenkiintoista!) ja tapasimme Ennin uuden sohvan.

Terkut Japanista

Mia Frilander

Havaintoja Japanista ensikertalaisen silmin.

Mannström Jewellery SS 20

Mia Frilander

Suomen ihanimman korusuunnittelijan kuvaukset korona-aikaan.