Enemmän luksus­ta

Yhteistyössä: sloggi

Oprahin sanoin: One of the most valuable gifts you can give your self, is time.

Nykyään todellinen luksus on sitä, että on aikaa, koska niin usein tuntuu että se loppuu kesken.

Joko sen hukkaa johonkin tyhmään somessa roikkumiseen tai aiheuttaa itselleen turhaa stressiä keskittymällä vääriin asioihin. Ja sit joskus sitä ei oikeesti ole, kun täytyy tehdä töitä ja huolehtia perheestä ja yrittää urheilla ja nähdä ystäviä ja olla läsnä parisuhteessa ja muistaa meditoida.

Mikään kallis tavara tai hieno ravintola ei tee vaikutusta, jos siitä ei ole aikaa nauttia. Ja toisaalta, maailman tavallisimmat jutut tuntuu välillä maailman arvokkaimmilta.

Ja hyvä niin:

Se on luksusta kun kukaan ei tarvii mua missään, eikä oo yhtään lukematonta sähköpostia.
Sekin on luksusta, kun joku tarvii mua ja mulla on sille asialle aikaa: ystävälle tai kivalle työjutulle.
Uudet, just pakasta vedetyt sukat on luksusta.
Se kun ehtii ja jaksaa käyttää mehukonetta on luksusta.
Parasta luksusta on, jos joku muu tiskaa mehukoneen käytön jälkeen.
Se on luksusta, kun tulee kotiin ja puoliso on siivonnut. (Oikeesti, edes siivoojan käynti ei oo yhtä luksusta.)
Se on luksusta, jos saa luettua kokonaisen kirjan, ehtii urheilla ja maksaa laskut ajallaan. (Mä maksoin ennen kaikki laskut aina ajallaan, nyt kannan laskupinoa laukussa ja odotan sopivaa hetkeä, jota ei ikinä tuu. Mun laukku näyttää sisältä ihan lehtiroskikselta.)
Se on luksusta, kun voi vaan vetelehtiä kotona ja sovittaa vaatteita ja järjestää vaatekaappia.

Joskus mulla on työn ja yleisen elämänkiireen takia niin hektinen olo, että hermostun tosi pienistä asioista. Se on kaiken luksuksen vastakohta. Inhoan sitä, kun musta tulee sellainen kireä ja ärtynyt ihminen, joka ei kestä suunnitelmien muutoksia, vaan saa päänsärkyä jostain ihan pienistäkin mutkista matkassa, joille yleensä kohauttaisin vain olkiani, jos edes huomaisin niitä.

Joskus kun ihmiset on rakastuneita, ne sanoo, että rakastuminen tekee niistä jotenkin parempia versioita itsestää. Se on mahtava tunne. Kiire on mun anti-lover. Se tekee musta rakastuneen vastakohdan, kaikista surkeimman version itsestäni.

Nykyään on helppo hukuttaa itsensä ajan puutteeseen, vaikka oikeastaan, aikahan on aina sama. Vain se, miten me käytetään sitä, vaihtelee.

Nää kahdeksan asiaa auttaa mua tuntemaan, että mulla on enemmän luksusta, eli aikaa, mahdollisuuksia ja hyviä asioita mun elämässä.

INNER PEACE

Luen sisäisen rauhan self help -kirjoja ja kuuntelen Oprahin Super Soul Sunday -podcasteja. Sisäinen rauha kiinnostaa ja musta tuntuu, että jo se kun kuuntelen jonkun zen masterin puhuvan sisäisestä rauhasta, rauhoittaa ja antaa toivoa.

Juuri nyt luen: A New Earth, Eckhart Tolle ja The Untethered Soul, Michael A. Singer.

Tässä kuvassa Serenity-body poseeraa mun lempparifarkkujen ja suosikkiluettavien kanssa. Myös kaupan markettiruusu pääsi kuvaan, koska halvat kukat on luksusta.

HELP

Self helpin lisäksi käytän kirjanpitäjän, siivoojan ja pesulan helppiä. Uutena asiana olen tajunnut vihdoin, että siivoojaa varten ei ihan oikeasti tarvitse siivota. Päinvastoin, mä saatan pyytää meidän siivoojalta apua lakanoiden vaihdossa, pyykkien pesussa ja viikkaamisessa. On tosi vapauttavaa lakata siivoamasta muita varten. Sekin on luksusta. (Vaikka meillä on yleensä aika siistiä muutenkin, koska feng shui ja chi-energia. Siitä seuraavaksi. Mut siis, sillon siivoankin itseäni varten, en siivoojaa.)

FENG SHUI

Feng shuin oppien mukaan kotona ei saisi olla epämääräisiä rynttykasoja tai kotiin toivottu hyvä chi-energia ei pääse vapaasti virtaamaan. Uskon tähän täysin. Vaatekaappi on ainakin mun kotona se paikka, joihin niitä epämääräisiä kasoja saattaa syntyä.

Toimiva vaatekaappi vapauttaa tosi paljon turhaa säätöä elämästä muutenkin. Sen takia kai kiireiset nerot tykkää pukeutua univormuun. Vaatekaappi kannattaa kuratoida itselle sopivaksi, eikä rakentaa jotain unelmien vaatekaappia, jossa ei ole mitään päällepantavaa. (Mulla oli ennen vaatekaappi täynnä vaatteita, joita rakastin, mutta jotka ei sopinu mulle tai mun elämäntyyliin ollenkaan. Ostin vaatteita mun “unelmien minälle” enkä itselleni.) Omien vaatteiden huoltaminen ja läpikäyminen on ihanan meditatiivista.

Löysin muuten vähän aikaa sitten myös tällaisen blogin, jossa hoidetaan puutarhaa feng shuin oppien mukaisesti! Siellä puhutaan myös kuun liikkeistä ja kaikesta muusta ihanasta! Tää on 100% suosikki blogini nyt.

UUDET LUKSUALKKARIT

Mia kirjoitti viime kesänä osuvasti epäkäytännöllisistä kesävaatteista. Kaikki sellaiset vaatteet, jotka saa kantajansa tuntemaan itsensä väärän kokoiseksi, muotoiseksi tai muuten ahdistuneeksi on ei-luksusta ja sotivat kaikkia body positivity aatteita vastaan.

Kuvissa mulla on päällä s by sloggi -malliston body, rintsikat ja pikkarit.

Tämä harmaa Serenity-body on mun lemppari ja ajattelen sen olevan luksusasia. Rakastan, että se on yhtäaikaa ihonmyötäinen ja vähän boobyliscious, mutta sit toisaalta harmaa ja plain, eikä tavallaan yhtään seksikäs. Kesällä aion pukea sen Leviksen 501:sten ja yläosaksi.

Malliston muita juttuja voi käydä katsomassa tästä. Mä haluaisin vielä tän topin, näyttää ihanalta.

(Miettikää muuten alusvaatemuotia kymmeenen vuotta sitten. Narustringit, pitsikorsetit ja nauhat ei enää tunnu kovin ajankohtaisilta. Niissä 2000-luvun mainoksissa ja naistenlehdissä usein korostettiin, että seksikkäät alusvaattet on tarkoitettu iloksi kantajalleen, mutta vaikka seksihepeneet voikin olla ihan kiva asia, niin musta kyllä tuntuu, että ne Victorias Secret -enkelit oli mosty for the male gaze. Vuoden 2018 nainen on ihan toisenlainen. Vuoden 2018 naisella on kamala kiire. Lol. Itseasiassa musta tuntuu, että aika moni mieskään ei enää unelmoi sellaisesta 2000-luvun alusvaatemainoksen naisesta? No, ehkä jotkut unelmoi. Mutta myös nykyään luksuksen ja tavoittelemisen arvoisten asioiden käsitykset on muuttuneet täysin. Mun mielestä luksus on käytännöllisyyttä, mukavuutta ja vapautta, eettisyyttä ja erityisesti just aikaa tärkeille asioille.

Toinen kiinnostava esimerkki muuttuvasta ajasta ja naisesta on muuten,uusi Tomb Raider -elokuva. Verratkaa Alicia Vikanderin Lara Croftia Angelina Jolien 2001 esittämään Lara Croftiin. Ai että, sain just vedettyä aasinsillan alkkarimuodin ja Tomb Raiderin välille. Mähän siis rakastan toimintaelokuvia ja se uus Tomb Raider oli oikeesti aika hyvä. Mut nyt mä oon täysin harhautunut aiheesta. Ainiin, tuli vielä mieleen, et Angelinalta kysyttiin kerran, et suostuisiko se esittämään Bond-tyttöä James Bond -elokuvassa ja se vastasi, että ei, mutta et vois kyl esittää Bondia.)

Tän pitkän pälinän pointti oli se, että naiskuva muuttuu, alkkarit muuttuu, aika muuttuu ja se on mahtavaa luksusta.

Ennen mä vihasin selleriä. Nyt rakastan. Sellainen vihreä mehu, jossa on selleria = luksus.

TELKKARILAKKO

Netflix on musta-aukko, joka syö aikaa. Kaikki TV-sarjat on nykyään ihan superkoukuttavia ja ne kirjoitetaan tarkoituksella niin, että niitä on pakko sarjatykittää jaksosta toiseen.

Mun sisäinen lapsi usein luulee, että kiireisen päivän jälkeen eniten rentouttaa, jos katsoo 3 tuntia Netflixiä putkeen. Koukuttavat TV-sarjat on kuin kärpäspaperia mun aivoille ja niistä irtaantuminen on lähes mahdotonta, mutta 100% palkitsevaa.

DETOX

Oikeet yöunet. Kahdeksan tuntia unta joka yö on varmaan merkittävin ja halvin tapa pitää itsestään hyvää huolta. Tarvitsee vaan maata tajuttomana ja keho uudistaa, detoxaa ja voimaannuttaa itsensä. Jo yhdet vajaat unet saa mut nykyään tosi huonovointiseksi ja keskelle itsesäälikurimusta.

Pomelo on hedelmä, joka muistuttaa mua ajankäytöstä, koska sen kuorimiseen menee niin kauan, että se jää multa joskus kokonaan syömättä. (Mut paras maku.)

JOKAPÄIVÄINEN LOUNAS

Oikee lounas. Tosi usein ajattelen, että mulla ei ole aikaa käydä lounaalla ja syödessäni lounaan työpöydän ääressä olen tehokas ja aikaansaava. Tämä on harhaa. Pahimmassakin kiireessä, vaikka ei siltä tuntuisi, on yleensä aikaa puolen tunnin lounaalle ja se vaikuttaa elämänlaatuun todella paljon.

YKSIN OLEMINEN

Maria Veitola sanoi mulle, että tarvitsee usein sellaista aikaa, että voi “vaan maata yksin sohvalla ja tietää, että kukaan ei tarvitse sua pitkään aikaan”. Mun piti kuulla se jonkun aikaansaavan ihmisen suusta, että pystyin tajuamaan ja hyväksymään miten tärkeetä yksin sohvalla makaaminen myös mulle on. Joskus on vaikeeta laiskotella ja tehdä “ei mitään”, varsinkin jos to do -lista ei ole tyhjä. Vaikka just sillon – yksin sohvalla – sen kallisarvoisen luksus-ajan voi parhaiten tuntea omakseen.

More to read

Musla

Money Talk: Pihistelijä

Kirsikka Simberg

Mieleni tekee juuri nyt pihistellä. Lähdemme pian lomamatkalle ja haluan säästää roposeni hotelleja varten.

Musla ratkaisu vaatekriiseihin

Ratkaisu vaatekriiseihin

Kirsikka Simberg

Vaatekriisit. Tämä laajalti vaiettu vitsaus saattaa saada kärsijänsä vaikuttamaan pinnalliselta ja pikkumaiselta, sillä eikö elämässä muka ole tärkeämpää tekemistä, kun vaatteiden miettiminen?

Taidesaari Naoshima

Mia Frilander

Yö maailman ihanimmassa hotellissa ja vierailu lempimuseossani, jossa ei saa käyttää kenkiä.

Q&A: taiteilija, Teemu Keisteri

Enni Koistinen

Laskeuduimme Teemun työhuonetilaan, jossa pommitin Teemua kysymyksillä.