
Eroon sokerista: Ketogeeninen ruokavalio
Aloitin uuden tavan syödä kaksi kuukautta sitten. Olo on kevyt ja energinen, vaikka syön paljon enemmän rasvaa kuin ennen.
Olen ollut nyt kaksi kuukautta – ja inhoan tota sanaa – ketogeenisellä ruokavaliolla.
Mua jostain syystä nolottaa puhua ruokavalioasioistani ja ketogeeninen vielä kuulostaa mun korvaan hieman ärsyttävältä. Monimutkaiselta ja tieteelliseltä ja kliiniseltä. Vaikeelta. Olen aina ajatellut, että syöminen on luonnollinen osa elämää, asia johon tulisi suhtautua mutkattomasti ja jonka ei pitäisi määritellä elämää.
Lisäksi pelkään, että joku hermostuu tai ajattelee, että koitan kertoa muille, miten elää. En todellakaan koita. Mutta ruokavalion muutos on ollut minulle palkitseva kokemus ja mielestäni se on mielenkiintoinen aihe, vaikka ruoka onkin nykyään niin latautunutta: poliittista, henkilökohtaista, epätasa-arvoistavaakin. Kaikilla ei ole tasapuolista mahdollisuutta syödä yhtä hyvin, yhtä puhtaasti tai edes yhtä usein kuin toisilla.
Kerron kuitenkin omista kokemuksistani ja lyhyesti siitä, mitä ketogeeninen ruokavalio tarkoittaa.
Lyhyesti se tarkoittaa sitä, että saa suurimman osan päivän kaloreista hyvistä rasvoista, eikä hiilareista. Koska hiilareita syödään vain vähän, veren insuliinipitoisuus laskee ja glukagonipitoisuus nousee, jolloin elimistö siirtyy ravintoaineiden varastoinnista varastojen purkuun. Maksa alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoneja, joita elimistö käyttää energianlähteenään. Tiukalla ketogeenisellä hiilihydraatteja syödään päivässä vain 20g. (Olen nyt itse nostanut määrää syömällä enemmän kasviksia.)
Mulle jo toi selitys menee vähän yli hilseen. Jaksoin just ja just edes kirjoittaa sen. Yksinkertaisesti: välttelen sokereita ja viljoja intensiivisesti. Kahden viikon aikana olen tajunnut kaksi asiaa:
Sokeria on kaikessa.
Sen syömättä jättämisestä tulee parempi olo.

Syön – en syö
Asioita, joita syön: kaikkia maan päällä kasvavia kasviksia, kalaa ja muita mereneläviä, pähkinöitä, kanamunia, luomujuustoja ja luomulihaa / riistaa, voita, oliiviöljyä, gheetä ja kookosrasvaa.
Asioita, joita välttelen: tärkkelyspitoisia juureksia, riisiä, pastaa, karkkia ja leipää. Lisäksi kaikki jauhoista tehdyt asiat ja muut selkeesti epäterveelliset jutut, kuten sipsit ovat tietenkin välteltävien asioiden listalla. En myöskään mässäile pekonilla ja pihveillä tai elä jotain yltäkylläistä Atkins-elämää.
Yritän voida hyvin ja tuntea itseni terveeksi. Mulle henkilökohtaisesti tuntuisi tosi oudolta vetää kaksin käsin pekonia ja ajatella, sen olevan hyväksi.
Aloittaessani en syönyt lainkaan hedelmiä enkä marjoja noin kuukauteen. Hedelmissä on paljon fruktoosia, eli hedelmäsokeria ja kun koittaa päästä eroon sokerihimosta, oli paljon helpompaa vain lopettaa kylmästi kaikki sokeri seinään.
Olen entinen(!) irtokarkki-hiiri. Siis sellainen tyyppi joka syö karkkia ehkä kerran viikossa ja aina, jos sitä on tarjolla. Varsinkin salmiakki oli / on mun suuri rakkaus.
Viime viikonloppuna, ensimmäistä kertaa mun elämässä istuin vieressä ja katselin, kun mun ystävä Anne söi Haribon Click Mixiä, enkä tuntenut mitään. Ja Anne ei edes tykkää mistään mustista karkeista (hullu), joten JOS olisin jakanut pussin sen kanssa, olisin saanut kaikki parhaat. Se oli mulle ennen kokematon hetki. Musta tuntuu, etten pysty edes selittämään teille miten major moment se oli. Tai tavallaan ei ollut, koska en tuntenut mitään sitä pussia kohtaan, vaikka ennen olin se tyyppi, joka söi laukun pohjalta ”vaan vähän karvaisia” salmiakkeja, jos niitä sattui löytymään.
Nyt kun tunnen oikeasti vieraantuneeni sokerista, olen syönyt maltillisia määriä marjoja enemmän tai vähemmän päivittäin, vaikka aluksi pidättäydyin niistäkin. Hedelmiä en ole koskaan syönyt suuria määriä, enkä ole alkanut syömään nytkään. Niiden sokeripitoisuudet ovat marjoja paljon korkeammat ja Suomessa on harvoin edes tarjolla hyviä kypsiä hedelmiä, joita ilman en voisi elää. (Jos löydän itseni vielä Aasiasta joskus, syön kyllä ihan varmasti pomeloita.)

Ketonix ja sivuoireet
Olen mittaillut ketoosi-lukemiani (onkohan toi edes oikea termi?) tällaisella Ketonix-mittarilla. Mulle se on ollut tosi hyvä apuväline, sillä olen voinut sen avulla seurata omaa oloani ja tavallaan varmistaa, että olen oikeilla jäljillä. Se, että saa alle 20g hiilihydraatteja päivässä, on yllättävän haasteellista aluksi. Myös rasvaa piti lisätä ruokavalioon tosi paljon, mutta samalla varoa syömästä liikaa proteiinia, sillä kelatkaa: liika proteiini muuttuu kehossa jotenkin mystisesti hiilariksi. (Sen takia se koko Atkins-homma ei toimi.)
Syy hiilihydraattien rankkaan rajoittamiseen liittyy siihen, mitä sokerit ja hiilarit aiheuttavat kehossa. Väsymystä ja tulehduksia ja sokerihimoja. En jaksa jaaritella siitä, kun se on niin tylsää luettavaa.
Tiukka ketogeeninen ruokavalio saattaa aiheuttaa ensin pieniä sivuoireita väsymyksestä lihaskramppeihin. Väsymys johtuu siitä, että hiilihydraatit ovat meidän keholle paljon helpompi energian lähde. Kun niitä ei ole, voi kroppa olla aluksi vähän pihalla siitä, mitä tapahtuu. Lihaskrampit johtuvat siitä, että neste varastoituu kehossa hiilareihin ja kun niitä ei ole, pitää juoda paljon ja varoa ettei huuhtele itseään tyhjäksi suoloista ja aiheuta elektrolyyttivajetta. Mulle jälkimmäinen oli pieni haaste aluksi, mutta nyt lisätttyäni hiilihydraattien määrää erilaisten kasviksien myötä, kaikki oireet ovat kadonneet.
Ilman Ketonixia en varmaankaan olisi osannut tasapainoilla tän asian kanssa, vaan olisin ehkä luovuttanut, kun olo ei heti ollut hyvä. Mittaria käyttämällä näin, että mun keho tuottaa edelleen ketoneja energiaksi, vaikka syön marjoja ja reilummin hiilareita. Se on antanut mulle paljon motivaatiota jatkaa.
Miksi?
Okei, mittailen jotain ketoosiarvoja ja punnitsen ruokaa – kuulostaa työläältä. Mitä järkeä siinä on?
Koitan saavutta hormonaalisen balanssin, päästä eroon sokerihimosta, jonka uskon vaikuttavan mun mielialaan ja yleiseen terveydentilaan ja haluaisin olla muutenkin vaan energinen ja hyvinvoiva. Tällä tavalla syöminen ei ole vaikeaa, vaikka se aluksi kuulostaa siltä.
Mulle ei ikinä ole sopinut aamiaisen syöminen, eikä ne neljän tunnin välein syötävät välipalat, joita ihmisille jossain vaiheessa suositeltiin. Jatkuvat pienet annokset on aina saaneet mut vaan jatkuvasti nälkäiseksi, enkä jaksaisi ajatella ruokaa ihan koko ajan. Pienet annokset ei täytä mua ja jos koitan syödä neljän tunnin välein, huomaan syöväni vaan kahdeksan isohkoa ateriaa päivässä. Ketä ne on ne ihmiset, jotka syö siivun kalkkunaa ja neljä mantelia ja tulee siitä jotenkin kylläisiksi?
Ketolla (Mä vihaan tota sanaa!!! Siksi aina sanona mielummin sokerittomalalla tai ”tällä ruokavaliolla”) on täydempi ja energisempi olo ja musta tuntuu, että syön ainakin jossain määrin ekologisemminkin, sillä panostan luomuruokaan ja en mutustele koko ajan jotain. Pahimman fitness boomin aikaan mua kauhistutti se rahkavälipalojen ja proteiinipussukoiden määrä, mitä ihmisille koitettiin kaupustella.
Loppujen lopuksi kovinkaan moni asia ei mun arjessa ole muuttunut. Syön aika tavallista ruokaa, mutta olen vähän paneutunut siihen tarkemmin.
Kysyin ihanalta Doingwell Daphne Javitcilta instagramissa, mitä hän ajattelee keto-ruokavaliosta ja hän vastasi näin:
”A modified Keto can be healing for different health challenges but it’s a temporary, more like a cleanse or a reset. I’m a bigger fan of an upgraded and sustainable (long term) healthy lifestyle.”
Monet keto-fanit sanovat, että keto voi hyvinkin olla myös koko elämän mittainen valinta. Itse odotan ainakin talvea, jolloin usein tunnen itseni väsyneeksi: tunnenkohan nyt itseni eregisemmäksi myös pimeänä vuodenaikana? Tuleekohan mulle kaamos-karkkihimo?
En tiedä vielä omia loppuelämän suunnitelmiani, mutta juuri nyt olen ylpeä itsestäni ja siitä, että voin olla Click Mixin välittömässä läheisyydessä kajoamatta siihen.

-
-
Kirsikka Simberg
Hei mä oon just vastaavien kokemuksien ja blogitekstien kautta päätynyt kokeilemaan tätä! Tsekkaan myös tämän, kiitos 🙂
-
Marjut
Mä ollut nyt tolla n 7viikkoa ja on mun loppuelämän valinta 🙂
-
Veera
Ei pystyis. Mun valinta on, että kaikkea kohtuudella. Syön pääasiassa kasvis/kalaruokaa, välillä, ehkä kerran viikossa jotain lihaa (ei kanaa). Uskon, että koska en syö karkkia viikottain, en juo limuja yms. niin tämmöinen normi ruokavalio tuo itselleni tärkeät ravintoaineet ihan yrittämättä. Ja aamu ei lähde käyntiin ilman kahta paahdettua ruisleipäpalaa ja kahvia kauramaidolla 🙂 Mielenkiinnolla odotan lisää kokemuksia ketosta 🙂 Kaunista syksyä!
-
Alberto
Hei, aloitin eileen ketodieetin, on hieman erikoinen olo kun tekis mieli kaikenlaista, mutta pitää torjua ne ajatukset.
Toivon että saisin tämän toimimaan. 😊
-
-
Keke
Hei, aloitin vajaa 3 vk sitten. Juttu alkoi äitini sappikivi ongelmista, niiden puhdistamisesta luonnollisin keinoin (kokeilu). Sitten juttuja luin lisää maksaan liittyen, ja sen puhdistumiseen, sekä paaston hyödyistä. 2 viikkoon olen syönyt vain yhden aterian päivässä, pääasiassa porkkanaa, omenaa sekä kurpitsansiemeniä ja saksanpähkinää, ja join paljon nestettä, mm. greippi- ja sitruuna mehua hyvin laimennettuina.
Teki alussa hitusen tiukkaa, mutta aloin tottua siihen. Eli intermittent fasting. Ei ollut tarkoitus kuin kokeilla tätä juttua mielenkiinnosta!
Aikaisemmin päätin lopettaa kahvinjuonnin, annoin keittimen pois, mutta luin voima kahvista, ja aamulla join Bulletproof kahvia (tummapaahto kahvi, XCT öljy, Ghee hyvin sekoitettuna maidonvaahdottimella). Sillä kyllä nälän tunne katosi. Aamiainen pois, lounas pois, klo 13-14 aikaan söin ison läjän vihanneksia oliiviölyllä kasteltuna, siemeniä, vähän kookoshiutaleita jälkkäriksi.. Tai sitten töistä kotiinpäästyäni söin n. klo. 17 aikaan reilusti. Alitajunta kyllä välillä huuteli taustalta, että aamiainen! lounas!, mutta nälkää ei ollut n. 4vrk jälkeen. Kun söin, söin liikaa, kun halusin tankkata (olisi riittänyt vähemmänkin.). Päivän mittaan join paljon nestettä, huolehdin hivenaine saannista, kuten on lukenut ja kuunnellut Youtube videoista. Huom! kuuntelin 2vk aikana monenlaista esitystä YT:stä. Aloin kiinnistua aiheesta enemmän, ja syventyä siihen. Arjen ihmiset kertoivat omista jutuistaan, miten tehdä voimakahvia, ja tohtori, professori tason tyypit antoivat syvellisemmät ”neuvot”. Esim.: Dr. Volek ja Dr. Phinney, https://www.youtube.com/watch?v=_YiBxvNORfc
Mun exä on biokemisti, ja on aikoinaan kertonut kaikkea ”typerältä” kuulostavaa sokerista ja sen vaikutuksista, ylinsyömisestä, jne.. Ja kun meille tuli lapsi, jotenkin tykkäsin kesäisin vetää ipanan kanssa jäätelöä, ja paljon! Mitään väliä tohtori vaimokkeen höpinöistä.. Lapsesta/nuoresta asti olen ollut leivosten ja pullien fani. Karkkia en ikinä syönyt, suklaita kylläkin. Ruuan jälkeen oli pakko saada suklaata, tai jotain josta tulee vähänkin sokerihumalaa! Vielä 3-4vk sittenkin!
Tyttökaverini oli jo korvia myöten mun ketoni jutuista. Ja kyllä, keto/ketoosi/keto… hiukan nostattaa karvoja, ja etäännyttää jutusta normaalia arkea eläviä ihmisiä. Hiilariton ja/tai sokeriton sana on korville kivempiä sanoja.
Aionko todellakin tätä vain kokeilla, ja elää sitten tavallista elämää syöden kaikkea p…kaa mitä ennen? Mitä tekee sokeri elimistölle? ihon kollageeni..diabetes ja insuliini seikat, sokeririippuvuus, sokruhumalan ylä-/alamäki. Sitten lisäksi PUFA rasvat.. Mitä ihmettä? Haluanko mä huonoa ihoa, aikuisiän sairauksia, Alzhermeiriä mitä ollut mummulla ja alkanut tulla äidilläni (molemmat olleet vaalean leivän, leivosten, pullien, hillojen ’ystäviä’. Napostelijoita ). Ihminen on mielenkiintoinen olento. Tulin siihen tulokseen, että kun en ihmisiä halua kohdella huonosti, mietin miten itse haluan tulla kohdelluksi. Hyvin. Eli, miksi mä kohtelisin omaa elimistöäni kaltoin? Miksi bulkkia p…kaa syötän sille? –> Haluan kohdella elimistöäni hyvin, haluan kunnioittaa sitä! En halua sairastuttaa sitä vuosikymmenien aikana. joopajoo…
Halusin kokeilla naisystävän kanssa napostella vähän ja ottaa tölkillisen siideriä 2vk paaston kunniaksi. Maha ei tykännyt siitä, että puskin siihen lisää ruokaa, vaikkakin kyseesä oli 3dl smoothie klo. 20 aikaan.. Samaa kokeilin seuraavana päivänä, ei ruuan kanssa klo. 19 aikaan, kun lankesin piparkakkuihin spinningin jälkeen. Ruoka ei tahtonut sulaa.. Taas jatkuin arki 5vrk, meni kivasti, aamulla voimakahvi, 1ateria/pv.
Tänään söin klo. 19 aikaan vielä saksanpähkinöitä kourallisen, ja otin kaksi lasillista valkkaria. Ei olisi pitänyt syyä enää silloin. Ihan älyttömän typerän hullulta kuulostaa, muttei alkoholijuoma oikein maistunut. Kyseessä oli vielä melko hyvänmakuinan lemppari valkkari (halusin kyllä kyllä halusi ottaa lisää, makua ei ollut sitä kaivattua, ja maha antoi hiljaisen merkin, ettäeiköhän nyt riitä!?)
# Takaisin entisiin elämäntapoihin joskus? Ei ikinä, se on varma!
Aiemmin mainittujen tyyppien Youtube videossa oli lueteltuna ja kuvina ruokia, myös jälkkäreitä. Toteutuskelpoinen, toimivalta vaikuttava, järkevä rajojen sisällä. Elämästä ja ruoista ehdottomasti pitää nauttia, herkkuja pitää olla. Pahanmakuisia ruokia en aio syödä! Aion syödä seuraavia viikkoja 16:8 koska harrastan triathlonia, ja joskus treenit eivät osu ihan sopivaan aikaan ruokailun kanssa. Näen vaikeuksia annosten sääntelyjen suhteen, mutta, kokeilen hillitä syömistä. Toki toistaiseksi treenit meni todella hyvin, 2km uin mainiosti tauotta, jne. Tänään tilaan Amazon.de:stä mm. kirjaa, kuten esim. Ketogenic diet for low carb athletes, ja kokeilen mennä sillä ensi kesään asti. Jatkanko sitten tätä sokerintonta elämää tai en, sen sitten näkee sitten. Nyt olo on ollut mainio ruokailujen välissä ja poweria riittää.
#tässä pisteessä tuntuu, että haluan omat lapset kauas karkkihyllyiltä ja että sokerin myyntiä ja lisättyjen sokereiden käyttöä järkevästi rajoitettaisiin. Jotenkin. 😀 Makeiset, leivokset, jäätelöt ovat hyviä, herkullisia, makunautintoa antavia, tämä on faktaa. Valinnan tekevät aikuiset, ja lasten kohdalla vanhemmat. Juttelin äitini kanssa tästä , ja omalla tavallani syytin häntä, että miksi piti tarjota/tarjoilla meille niin paljon sokeripitoisia ”herkkuja” lapsuutemme aikana? Olinkohan muka vastuussa näistä tavoista täytettyäni 18vuotta ikävuotta? Valitettavasti meni saman verran kun nyt hiffasin tämän houkuttavan valkoisen ¨myrkyn¨ vaikutusta. Sokerin ja vehnämössöjen.
Mielenkiinnolla kokeilen veren ketoni mittaria saatuani sen ensi viikolla. Mätähän lukuja se näyttääkään sitten 😊
Tieto aiheuttaa tuskaa. Muutoksen halu tultava jokaisen aikaihmisen omasta päätöksestä. Take it easy!/2.12.2018
-
Kati
Olen ollut ketogeenisellä kolme kuukautta ja voin todeta etten palaisi entiseen hiilaripommielämääni enää koskaan takaisin! Paino on pudonnut 13 kg (ylipainoa lähtötilanteessa 35kg) ja verenpainelääkkeet on voinut lopettaa. Syön paljon vihanneksia, kalaa, kanaa, lihaa, munia ja tietenkin sitä rasvaa. Hyviä rasvoja saa kalasta ja mm. avokadosta ja todellakin ketoilu ei ole sitä pekonin ja voin mässäämistä päivästä toiseen, kuten monesti annetaan ymmärtää karppauksen yhteydessä. Suurin ero entiseen on varmastikin sokerista ja leivästä ym. luopuminen eikä se tehnyt lopulta edes tiukkaa. Sokerinsyönnin lopettaminen kannattaa toteuttaa kertalaakista, sillä se on kivuttomin tapa saada sokerikoukku poikki. Ensimmäinen viikko on se haastavin ja kun siitä selviää homma alkaa rullata kuin itsestään. Vehnäjauhot voi korvata manteli- ja kookosjauhoilla ja nestistä löytyy mitä ihanampia reseptejä leivonnaisille, joilla voi edelleen herkutella silloin tällöin. Edes pizzan syönti ei ole kiellettyä ketogeenisellä, kun vehnäpohja korvataan muilla tuotteilla. Se mistä pitää olla tarkka, on se että elimistö saa riittävästi vettä ja elektrolyyttejä (magnesium, natrium ja kalium) ketogeenisellä, sillä hiilareiden rajoittuessa elimistö poistaa myös kaiken niihin sitoututeen nesteen, jonka takia paino putoaa enismmäisellä ja toisella viikolla monta kiloa. Jatkossakin nestekierto on nopeampaa, eikä elimistöön jää ylimääräistä nestettä. Samalla huuhtoutuu myös elektrolyytit. Siksi näistä täytyy pitää huoli, ettei tule väsymystä, päänsärkyä tai lihaskramppeja. Ruokavalio koostuu terveellisistä ruoka-aineksista enkä näe mitään syytä miksen jatkaisi tätä loppuelämäni. Iho, hiukset ja kynnet voivat hyvin ja energiatasot ovat aivan jotain muuta kuin ennen ruokavalioremonttia. Nostan todennäköisesti painon ollessa tavoitepainossa hiilihydraattimääriä hieman ja teen sen lisäämällä hieman hedelmiä, marjoja ja kasviksia ruokavaliooni. Kannattaa ottaa asiasta selvää ja kokeilla. Itse en ole katunut päivääkään!
-
-
Ella
Hei! Täällä toinen ketoilija. 🙂 Muistathan huolehtia elektrolyyteistä. Kalium, natrium (suola) ja magnesiumin saannista, kun tämä ruokavalio on niin diureettinen. 🙂 Tää ketoilu on mun elämänmittainen valinta. Ihan paras! 🙂

More to read

Vispaa sitä puuroa
Enni Koistinen
Tällä hetkellä kiinnostaa syödä tavallista ja nostalgiselta maistuvaa ruokaa.

Mitä tekemistä muotiteollisuudella on kolonialismin kanssa?
Mia Frilander
Paljonkin, sanoo Céline Semaan, muodin fiksuin ajattelija nyt.
Hei,
törmäsin joskus erään aussiyoutubettajan keto-tarinaan. Hän tuki ruokavaliolla nimenomaan hormonaalisia ongelmia ja PCOS:sää. En osaa arvioida hänen tarinansa tai videoiden olelliisuutta, aihe on mulle vieras eikä mitenkään ajankohtainen, ja eksyin itse hänen sisältöihinsä minimalismi-teeman kautta. Mutta ehkä joskus, jos hommassa tulee vaikeita aikoja, tällaiset tarinat voi inspiroida! 🙂
https://www.youtube.com/channel/UCvIaf-RCk5mQiH8rI0rODlg/playlists