Familon untuvat

Sain pari kuukautta sitten Familonilta lahjaksi untuvapeitot ja tyynyt ja olen pakahtunut onnesta nukkuessani niiden kanssa.

Koko sänky tuntuu uusien peittojen ansiosta uudelta. Joka ilta tekee mieli kieriskellä ja myllertää sängyssä, kun siellä on niin pehmeää ja rapisevaa. (Untuvista lähtee oma sellainen jännä rapiseva ääni, jota rakastan.) Myös mieheni on ollut aivan fiiliksissä niistä. Meillä oli ennen näitä peittoja käytössä ohuempi kahden hengen untuvapeitto, enkä koskaan ajatellut siitä mitään huonoa, kunnes sain uudet peitot, jotka ovat vanhaa huomattavasti muhkeammat. Siis todella ilmavat läskipeitot. Familonin sivuilla kehoitetaan vaihtamaan untuvapeitto noin neljän vuoden välein ja tajusin, että vanha peittomme on kyllä varmaan 10 vuotta vanha ja todennäköisesti juuri siksi niin lituska. Uudet peitot ovat paksuudeltaan kuin ilmapatjat, mutta ne eivät silti liimaannu iholle, vaan muodostavat ihon ja itsensä väliin lämpimän ilmakerroksen.

FAMILON GOLD & SILVER
Familon on suomalainen yritys, joka valmistaa lakanoita, peittoja, tyynyjä ja patjoja. Untuvatuotteiden Gold-sarja on Silveriä muhkeampi ja lämpimämpi, sillä siinä on untuvaa 90% ja höyhentä 10%, kun taas Silver -sarjan tuotteissa on untuvaa on 60% ja höyhentä 40%. Mitä korkeampi prosentti peitossa on untuvaa, sitä lämpimämpi peitto on, sillä materiaalina untuva varaa lämpöä höyheniä paremmin.

Mieheni on todella kuumaverinen, eikä palele koskaan, mutta tuntee olonsa kuumaksi sitäkin helpommin. Pelkäsin, että Gold-sarjan peitot saisivat hänet läkähtymään öisin, mutta näin ei ole käynyt. Mökille veimme silti ohuemmat Silverit, sillä kesäöinä ohuempikin peitto voi riittää. Lisäksi en mitenkään malta luopua muhkeista Gold-peitoista, vaan haluan nukkua niissä joka yö.

MIKSI UNTUVA?
Untuva on hengittävä ja lämmin luonnonmateriaali. Se on yhtä aikaa lämmin ja pehmeä, mutta ei hiostava. Untuvapeitoissa on parasta niiden paksuus. Tuntuu ihanalta hukkua pehmeään peittomassaan. Rakastan myös untuvapeiton ääntä. En osaa kuvailla sitä, mutta tulee mieleen joku luminen, kotoisa rapina.

EETTISYYS
Untuvan tuotanto on sellainen asia, että ne Kiinassa valmistetut halpistuotteet on isolla todennäköisyydellä tuotettu niin, että ne linnut on kynitty elävältä. Se ei ole kivaa.

Familonin untuvatuotteille on myönnetty sekä Downafresh, että Traumpass -sertifikaatit. Se tarkoittaa, että untuvatuotteiden valmistuksessa sitoudutaan eettiseen ja ekologiseen tuotantoon, sekä eläinten eettiseen kohteluun. Downafresh Greenline -sertifioidut untuvat ja höyhenet ovat tiukan Eurooppalaisen hygienia-standardin EN 12935 mukaisia, ja niiden alkuperä sekä tuotantoprosessi dokumentoidaan huolellisesti.  Traumpass-sertifikaatti takaa, että höyhenet ja untuvat on kerätty eläinten hyvinvoinnin ehdoilla. Familonin sertifioidun untuvatuotannon raaka-aineet tulevat Saksasta ja ne saadaan elintarviketeollisuuden ylijäämästä, ei koskaan elävistä linnuista.

UNTUVAN HUOLTO
Untuvapeitot voi pestä pesukoneessa ja ne onnekkaat, joilla on kuivausrumpu (te onnekkaat, rakastan kuivausrumpua!) voivat kuivata peittonsa rummussa. Se möyhentää untuvia ja olen kuullut, että tennispallon laittaminen kuivausrumpuun edesauttaa maksimaalista möyhennystä. Peiton voi kuitenkin kuivata myös perinteisesti ilman kuivausrumpua. Kannattaa kuitenkin manuaalisesti käsin vähän pöyhiä kuivuvaa peittoa, jotta sen täytteet sekoittuvat ja asettuvat peiton sisälle tasaisesti.

Untuvapeittoa kannattaa tuulettaa ainakin kerran kuukaudessa (luin, että joka viikko, mutta se kuulostaa mielestäni liioittelulta) ja aamuisin vuoteen tulisi antaa tuulettua aina hetken ennen sängyn petaamista, jotta yön aikana vuodevaatteisiin kertynyt kosteus ehtii haihtua. Eli, jos sijaat vuoteesi päiväpeitolla, anna petivaatteiden hengitellä aamukahvin ajan, ennen sängyn paketoimista päiväpeittoon.

Säilytä untuvapeitteitä aina kuivassa paikassa väljästi ja ilmavasti, jotta untuva pysyy kuohkeana. Ja samma på tyynyt!

Untuvapeitot ja tyynyt ovat paras lahjaidea itselle. Ja paras jokapäiväinen arkiluksusasia, minkä tiedän. Huomasin muuten tätä postausta tehdessäni, että Gold-sarjan peitot ovat juuri nyt Familonin sivuilla -20% alennuksessa. *winkwink!

More to read

Woodnotes

Mia Frilander

Lempeää minimalismia vuodesta 1987.

Wanted: Hotellihuoneiden hyvä sleep-mojo

Kirsikka Simberg

Miksi hotellihuoneissa saa niin hyvin unta? Viisi tapaa siirtää hotelli makkariin.

Kolme tapaa pukea Jokapoika-paita

Mia Frilander

Olemme Kirsikan kanssa Marimekon Jokapoika-paita faneja ja kun eräs lukija kysyi meiltä vinkkejä klassikkopaidan pukemiseen, otimme haasteen vastaan.

Money Talk: Erilainen ote omaan talouteen

Kirsikka Simberg

Väitin aikaisemmin, ettei säästämällä voi vaurastua. Erilainen Ote Omaan Talouteen on kirja, jonka mukaan voi.