Haas­tat­te­lus­sa keraa­mik­ka­tai­tei­li­ja ja kokki Toshia­ki Hoshi

Vieraskynä: Jaana Kiesiläinen

Hoshito-ravintolasta tunnettu Toshiaki tekee suomalaisia ja japanilaisia vaikutteita yhdistäviä esineitä, joita on mukava käyttää.

 On ensimmäinen sadepäivä kesäkuun helteiden jälkeen ja Käpylän kahvila Siilissä on rauhallista. Pisarat ropisevat pihan asfalttiin, kahvikone hurisee ja rauhallinen puheensorina täyttää tilan. Vastapäätä minua istuu Toshiaki Hoshi, japanilaissyntyinen, mutta jo 12 vuotta Helsingissä asunut keramiikkataiteilija ja kokki.

Törmäsin Toshiakiin Instagramissa. Tunsin toki hänen Vallilassa toimineen Hoshito-ravintolansa, mutta en tiennyt, että vuodesta 2016 lähtien Toshiaki on tehnyt päätyökseen keramiikkaa. Ihastun töiden muotoihin ja väreihin ensisilmäyksellä. Toshiaki vaikuttaa ihmiseltä, jonka kanssa olisi mielenkiintoista keskustella. Viikkoa myöhemmin istumme tässä. Mutta jos asiat olisivat menneet Toshiakin alkuperäisen suunnitelman mukaan, olisi hän palannut Japaniin jo kauan sitten.

Toshiaki Hoshi on asunut Suomessa jo 12 vuotta. Kokkina toimineen miehen entisiin työpaikkoihin kuuluvat mm. Chez Dominique, Kämp ja Atelier Finne.

Kokista keraamikoksi

Toukokuussa 2008 Helsingissä oli lumoavan vihreää. Toshiaki oli juuri saapunut Suomeen, maahan jossa hän ei ollut ikinä käynyt, mutta johon hän oli tutustunut Japanissa suomalaisen ystävänsä ja suomalaisten design-klassikoiden – Marimekon, Arabian ja Iittalan – kautta. Tarkoituksena oli viipyä vuoden ajan, suunnata sitten Euroopan muihin maihin kahdeksi vuodeksi ja palata Japaniin 26-vuotiaana omaa ravintolaa perustamaan. Kävi kuitenkin niin, että ”Finland was too good”, kuten Toshiaki asiaa itse kuvailee.

”Kaikki oli vielä parempaa, kuin odotin. Suomalaisten kohteliaisuus ja huomaavaisuus, ravintoloiden työilmapiiri, rauhallisuus.”

Oman ravintolansa Toshiaki avasi lopulta Mäkelänkadulle Vallilaan. Japanilaista kotiruokaa tarjonnut Hoshito toimi seitsemän vuoden ajan Toshiakin omistuksessa, kunnes hän jäi kotiin pienen lapsensa kanssa. Samalla hän päätti keskittyä keramiikkaan.

”Olin kiinnostunut keramiikasta jo kokkina, sillä astioilla on tärkeä rooli tunnelman luomisessa. Esimerkiksi kaikki Hoshitossa käytetyt astiat keräsin matkoiltani ympäri Eurooppaa.”

Inspiraationa ja esikuvana toimi myös japanilaissyntyinen Marimekon suunnittelija Fujiwo Ishimoto, johon Toshiaki tutustui ravintolassaan.

Toshiakin keramiikkatöitä on myynnissä Samujin myymälässä ja Lokalissa Annankadulla.

Keramiikka välittää hetkiä ja tunteita

Keskustelemme Toshiakin kanssa keramiikasta, ruoasta, Suomen luonnosta ja kulttuurista. Siitä, mikä häntä inspiroi ja minkälaisia esineitä hän haluaa luoda. Toshiakin puheessa toistuvat usein sanat comfortable, energy ja seeing. Viimeisen sanan lausuessaan hän osoittaa usein silmiään, ja muotoja kuvaillessaan hän piirtää käsillään niiden ääriviivoja ilmaan.

”Työstän esineitä niin kauan, kunnes ne alkavat näyttää ja tuntua käsiini mukavilta. Silloin tiedän, että teos on valmis”, Toshiaki kertoo.

Inspiraatiota Toshiaki kertoo saavansa kaikesta kokemastaan: kohtaamisista, arkkitehtuurista, luonnosta. Niiden herättämät tunteet tallentuvat ajatuksiin ja piirustuksiksi luonnosvihkoon ja muotoutuvat esineiksi saven, veden ja käsien kohdatessa.

”Haluan tehdä esineitä, joita on mukava käyttää. Mutta toivon, että voin myös välittää kokemiani tunteita ja hetkiä. Kun joku esimerkiksi ostaa tekemäni esineen Japanissa, hän toivottavasti saa jonkinlaisen tunteen Suomesta.”

Toshiakin työt ovat kuin heijastuksia kaikesta eletystä ja koetusta. Kauniisti muotoillussa riisikulhossa näkyvät vuodet kokkina, pienissä kiviveistoksissa matkat Saimaalle, Nauvoon ja Nuorgamiin, teosten väreissä sävyt Suomen ja Japanin luonnosta.

Mukavuutta edistämässä

Pisarat ovat yltyneet ulkona rankkasateeksi ja kahvikuppimme ovat melkein tyhjät. Kysyn Toshiakilta vielä yhtä asiaa. Mitä esineitä hän tekee kaikkein mieluiten ja miksi?

”Viime aikoina olen tehnyt paljon kukkamaljakoita. Jokainen tarvitsee mielestäni sellaisen, sillä meille tekee hyvää olla kasvien lähellä. Tekemällä kauniin maljakon voin tehdä sen omistajan elämästä hieman mukavampaa, joka päivä.”

Mukavuuden edistäminen. Se kuulostaa hyvältä tavoitteelta.

Toshiaki Hoshin näyttely ”Live with your own good” on esillä Kampin Muji-myymälässä 9.8. asti. Lisäksi töitä on myynnissä Samujilla ja Lokalissa.

Kuvat alla ovat Toshiakin omia tunnelmakuvia. Myös muut jutun kuvat on saatu Toshiakilta itseltään.  

Jutun kirjoittanut Jaana Kiesiläinen on helsinkiläinen ruokaa rakastava kirjoittaja, joka haaveilee asuvansa vielä joskus vuoden Tokiossa. Jaanan kokkailuja ja ruokaseikkailuja voi seurata Instagramissa @jaanakie

More to read

Musla Marimekko

Marimekko SS16

Kirsikka Simberg

Olen fiilistellyt SS 16 -mallistoa antaumuksella. Se on ensimmäinen Anna Teurnellin kokonaan itse luotsaama mallisto, and it is lovely.

4 vintagekauppaa netissä

Oona Kauhala

Näissä netin vintagekaupoissa yhdistyy inpiroivat kokoelmat ja kuvat, sekä hyvä palvelu.

Kohti minimalistisempaa elämää

Mia Frilander

Aion tietoisesti pyrkiä kohti yksinkertaisempaa, selkeämpää ja rauhallisempaa elämää. Omani ja maapallon hyvinvoinnin vuoksi.

Ranskalainen tomaatti-dijonpiirakka

Enni Koistinen

Tomaattien sesonkiaikaan kannattaa kokeilla tätä herkullista piirakkareseptiä.