Helmi­kuun helmet

Mitä kuuluu helmikuu!

Mimosat ovat tulleet kukkakauppoihin; niiden tuoksu on paras! Se muistuttaa vähän kasvihuoneen yleistuoksua, mutta on aromikas ja parfyyminen. Se muistuttaa myös keväästä ja pääsiäisestä ja Italiasta.

Mimosat eivät säily maljakossa pitkään, vaan keltaiset pallomaiset kukinnot kuivuvat nopeasti. Se ei kuitenkaan haittaa, ne ovat kuivanakin kauniita, eikä niiden kirkas (ehkä-täydellisen)keltainen väri haalistu kukan kuivuessa.

Päivät vierivät nopeasti, juuri nyt on aika paljon töitä ja tehtävää. Iltaisin olen välillä juonut pienen lasin umeshua, meillä on maitotölkin näköinen purkki jääkaapissa. Sen ulkonäössä ja käytännöllisyydessä on jotain erittäin viehättävää.

Lisäksi: Mimosan tuoksu ja umeshun maku sopivat tosi hyvin yhteen. Kokeilkaa.

Umeshu valmistetaan japanilaisista aprikooseista ja sen maku on tangy & sweet. Se on sairaan hyvää, eikä sen alkoholipitoisuus ole viiniä korkeampi, joten pienen lasin voin hyvin nauttia ilman päänsäryn vaaraa seuraavana aamuna.

Aikaisempina vuosina olemme tehneet omaa umeshua mökillä kasvavien kriikunapuiden hedelmistä ja on hullua, miten hyvää ja oikeasti umeshumaista siitä tulee. Viime syksynä kriikunasato oli niukka, tänä vuonna toivottavasti taas runsas!

(Mökkijutuista puheenollen: en enää kestänyt odotusta ja kylvin viikonloppuna kaikki tilaamani kukkien siemenet! Nyt huolestuttaa, että teinkö sen liian aikaisin, onko vielä liian pimeää ja ennen kaikkea: missä asennossa kuu oli???)

 

Jättijääpalat sulaa hitaasti ja pitää juoman kylmänä pitkään.

Umeshua voi juoda kylmänä, huoneen lämpöisenä tai vaikka skumppaan tai vihreään teehen sekoitettuna. Itse juon sitä yleensä jääkaappikylmänä tai jättimäisen jääpalan kanssa. Löysin ison jääpalamuottisetin Chez Mariuksesta.

Göran Hongellin suunnittelemat Aarne-lasit toimivat meillä virallisina Umeshu-laseina, koska eräs ystäväni tarjosi niistä kerran umeshua minulle ja ihastuin elämykseen, mutta niistä on hyvä juoda myös satunnaisesti skumppaa tai inkiväärimehua. (Erikseen, ei yhdessä, vaikka ehkä inkivääri-skumppa voisi olla ihan hyvä idea? Vähän kuin tämä Mian tarjoilema kombucha-skumppa?)

Muistan vuoden 2018 kevättalven tulevina vuosina varmaankin pimeistä ja lumisista talvi-illoista, mimosan tuoksusta ja umeshusta.

Tai ehkä tulen muistamaan tämän ajan kuitenkin siitä, että harkitsen ihan tosissani sellaisen karmivan kasvivalon hankkimista. Sellaisen violetin valon, joka pilaa minkä tahansa kodin feng shuin, mutta todennäköisesti auttaa sormustikukkia, päivänkakkaraa ja islanninunikkoja itämään pimeydessä.

(Sitä valoa ei voi mitenkään puolustella, mutta mä toivon tosi paljon, että noi kukat itää ja kasvaa vahvoiksi!!)

Hyvää ystävänpäivää, ihana helmikuu.

Ostin mimosan oksat Bulevardin Form & Florasta.
Goran Hongell voitti Aarne-lasisarjalla kultamitalin Milanon X triennaalissa vuonna 1954.

More to read

Sitruunavesi 2.0

Mia Frilander

Takuulla herättävä aamudrinkki.

Yasuragi

Mia Frilander

Pieni pala Japania Tukholmassa.

Musla Gin &Tonic karpaloilla

Gin and Tonic

Kirsikka Simberg

Nautinnollinen malarialääke.

Tuplakääk: osa 11

Musla

Kardashian-spessu! Onko Kim ja Kanye oikeasti rakkausavioliitossa? Kuka on Khloen oikea isä?