Helsin­ki Design Week 2018

Menovinkkejä: Design Weekin ohjelma on täynnä tosi mielenkiintoisia tapahtumia, joista iso osa on ilmaisia. Such a treat!

Helsinki Design Week alkoi eilen, avajaiset olivat juuri avatussa Amos Rex -museossa.

Työn kannalta Design Week on minulle kiireistä aikaa: Teemme Annan kanssa Habitareen kaksi messuosastoa (Hakola ja Lapuan Kankurit), esiinnymme Pecha Kucha -illassa Valkoisessa salissa (jännittää ihan sikana!) ja teemme Marjaniemeen yhteen ihanaan lokaatioon Business Finlandin järjestämän showroomin ukomaisille ostajille ja medialle. Tulee tosi ihana ja kiireinen viikko.

Toivon, että ehtisin käydä myös muutamassa näyttelyssä. Kannattaa tutustua Design Weekin -ohjelmaan netissä, tai napata jostain printattu ohjelma. Itse tykkään printistä, sitä on kivempi selailla ja tykkään ympyröidä tapahtumia, vaikka en ehtisi niihin käymäänkään.

Ohjelmassa on niin monta mielenkiintoista tapahtumaa, pitäis aina ottaa vaan viikko vapaata ja käydä viihtymässä! Tässä muutamia, mitkä kiinnostaa.

Jasper Morrison – Object and Atmosphere

(Tää näyttely aukeaa tänään perjantaina 7.9 ja aion mennä käymään siellä, koska haluan ja koska siellä jaetaan uutta Iittala Journalia, johon oon kirjoittanut pienen Kartio-laseista kertovan jutun! Siellä on myös pieni kotijuttu meiltä, jonka on kuvannut ihana Ville Varumo.)

”Muotoilija Jasper Morrisonia pidetään yhtenä sukupolvensa menestyneimmistä teollisista muotoilijoista. Morrisonin työ- ja muotoilufilosofia ovat vaikuttaneet radikaalisti muotoiluun miljoonien ihmisten päivittäin käyttämien esineiden takana.”

Iittala & Arabia Muotoilukeskuksessa avautuu Morrisonin itsensä kuratoima Jasper Morrison – Objects and Atmosphere -näyttely, joka esittelee suunnittelijan uraa esineiden ja A World Without Words -videoteoksen kautta.

Iittala työskentelee parhaillaan Jasper Morrisonin kanssa, ja yhteistyö julkistetaan myöhemmin syksyllä. Pääsin keväällä jo näkemään esimakua tästä, kun olin stailistina yhteistyöhön liittyvissä kuvauksissa. Oli ihanaa olla siellä, koska Morrisonin designfilosofia ja työskentelytavat kiinnostaa. (Kirjoitin aikaisemmin Supernormal-ajatuksista täällä.)

Morrison on kiinnostunut hyvin muotoilluista, arkisista käyttöesineistä, jotka palvelevat käyttötarkoitustaan. Morrison ihailee ”laatua ja luonnollisuutta, joka anonyymeilla esineillä usein on, kun ne nähdään irrallaan suunnittelijansa nimestä ja brändistä”. Hänen mukaansa anonyymit esineet muistuttavat muotoilijoita siitä, että suunnittelijan tunnettuuden sijaan esineen elinkaaren ratkaisee se, kuinka hyvin muotoilu kestää aikaa.

Näyttely on avoinna Arabian Muotoilukeskuksen Design Lab Galleriassa Helsingissä 8.9.–11.11.2018. Vapaa pääsy.

Habitare & Habitare Antiikki

Suomen suurin huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 12.-16.9.2018. Ollaan työnkin puolesta siellä, mutta ollaan laitettu kalenteriin myös pari tuntia messuihin tutustumista.

Habitaressa on myös antiikin, vintagen ja taiteen myyntitapahtuma, joka järjestetään samanaikaisesti muun ohjelman kanssa. Antiikki-tapahtumassa ovat mukana asiantuntijat, keräilijät, ammattilaiset, harrastajat ja suuri yleisö. Antiikkikauppiaat esittelevät vanhaa antiikkia, uudempaa retrodesignia, keräilyaarteita ja taidetta.

Habitare: 12.-16.9.2018. Pääsyliput: 16€ / 10€

Ekologinen Pyykkipäivä

Tilaisuudessa Outi Pyy kertoo ekologisesta vaatteiden huollosta. Tilaisuuden ohessa julkaistaan Pure Waste tuotteiden hoito-ohjeet Helsinki Design Weekin nettisivuilla. (Koitan muistaa linkata ne meidän Facebook-sivuilla myös!).

Tilaisuus järjestetään 11.09.2018 Yrjönkatu 34:ssä klo 17-19. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Muisti-mehujäät

Tää kuulostaa nin kiehtovalta:

”Memory Popsicles on osallistava näyttely, jossa ihmisiä pyydetään maistamaan “jäädytettyjä muistoja” ja uudelleen tulkitsemaan ne omalla tavallaan. Näyttelyn voi kokea vain syömällä teoksen, jolloin sen merkitys muuttaa muotoaan tai tuhoutuu. Tämä on kokemus jakamisesta sekä harjoitus kokeelliseen tarinankerrontaan, joka puhuu monikerroksisen maustetun tuotteen kautta.

Näyttely edellyttää, että osanottajat keskittyvät kokonaan makuelämyksiin, minkä vuoksi suositaan pientä osallistujaryhmää. Näyttely koostuu pääasiassa yhden pakastimen läsnäolosta. Visuaalinen stimulaatio on lähes olematon, jotta se ei loisi odotuksia makua kohtaan. Tilan ja pakkausten muotoilu on myös mahdollisimman normaali ja neutraali, jotta ei paljastuisi vihjeitä tulevasta. Näyttely koostuu kolmesta osasta, joita yleisö tutkii seuraavasti.

1. Puikkojen maistelu
2. Narratiivin kirjoittaminen, johon osallistujien mielestä puikot sijoittuvat
3. Alkuperäisen muiston kohtaaminen ja näyttelyjulkaisussa esiintyvien reseptien vastaavuus. Lopputulos ilmestyy reseptikirjan muodossa

Tapahtuma järjestetään 14. syyskuuta Teurastamon Flavour Studiolla. Tapahtuma-aika on 17:00-20: 00 /15 vierasta voi osallistua tunnin välein. Ilmainen sisäänpääsy.

Johanna Gullichsen ja Kioton värit

L O V E :

”Johanna Gullichsen esittelee ensimmäistä kertaa Suomessa uuden konseptimalliston, joka on luotu yhdessä usean japanilaisen valmistajan kanssa. Perinnetekniikoiden ja modernien pintamateriaalien lisäksi, näyttely korostaa yhteistyön ja kommunikaation merkitystä sekä kuosimaailman sovittamista toiseen kulttuuriympäristöön.”

11.-15.09.2018. Erottajankatu 1. Ti. Pe 10-18 La 11-18. Ilmainen sisäänpääsy. 

Tämän julkaisun kuvat on kuvannut kanssani megalahjakas Sebastian Johansson.

Seuratkaa hänen töitään Instagramissa ja pitäkää silmät auki esim. Trendin sivuilla. Rakastan erityisesti Sebastianin potretteja, olis ihanaa jos hän kuvaisi myös Musla-tiimin joskus. *kalastelee*hinthint*winkwink*

Ainiin! Sebastian on muuten täydellinen TuplaKääk-tietolähde, sillä hän on kuvannut Rihannaa Lontoossa. (EDIT: Sebastian just tekstas mulle, ettei HÄN kuvannut Rihanna vaan oli assistenttina kuvaajalle, joka kuvasi, mut siis whatever, mä olin vaan innoissani, et ne on hengittäny samaa ilmaa.) Kun kuvattiin näitä kuvia, sain kuulla tosi hyviä Kääkjuoruja. (I will spill the beans next time.)

More to read

Musla Eames House California

Matkavaate

Kirsikka Simberg

Olemme lähteneet Losista ja matkaamme autolla osavaltion halki, ristiin rastiin.

Musla lasillinen shampanjaa ja tupakka sen päällä

Yllätysvieraita

Kirsikka Simberg

Yllätysvieraita? No problem, olen varautunut.

Joululahjatoiveita

Musla

Inspiraatioksi joulutontuille.

Eggnog eli munatoti

Kirsikka Simberg

Lasillinen Amerikkalaista joulutunnelmaa.