Musla hotellilakanat Frette

Hotel­li­la­ka­nat

Ihminen tarvitsee oikeastaan vain muutamat lakanat, ehkä kahdet.

Haluan parhaat. Ihanimmat. Puhtaan valkoiset. Haluan hotellilakanat. Teimme Suvi Kesäläisen kanssa jutun maaliskuun Trendiin lakanoista ja sängyn petaamisesta.

Musla hotellilakanat

Tutkin juttua varten hotellilakanoita, sillä halusimme selvittää, mikä tekee niistä niin ihanat ja miten saamme saman fiiliksen kotiin. Tiedättehän hotellisängyt; lakanat on jotenkin vähän rapeat mutta iholla sileät, puhtaan valkoiset, pehmeät mutta eivät vanuttuneet. Sellaiset jotka ei liimaudu iholle, vaan jättää peiton ja ihon väliin vähän ilmaa. Oma ihokin tuntuu niissä pehmeämmältä.

Näiden lakanoiden tulee kestää satoja, ehkä tuhansia- kymmeniä tuhansia? Miljoonia!? – pesukertoja ja silti pysyä napakoina. Osasyy lakanoiden “rapeuteen” on mankelointi, mutta tärkein yhdistävä tekijä on pitkäkuituinen puuvilla, josta lakanat valmistetaan. Pitkäkuituinen puuvillakangas on kestävää, se ei nukkaannu käytössä, se kestää pesua ja pitkiä sängyssä vietettyjä viikonloppuja ja ehkä pari yökyläilijää.

Musla hotellilakanat

PUUVILLASTA
(ote Helsingin Sanomien puuvillaa käsittelevästä artikkelista)

“Kampapuuvilla on valmistettu pitkäkuituisesta materiaalista ja se on todellakin – kammattua. Ennen kutomista puuvillan selluloosakuidut on suorittu yhdensuuntaisiksi. Parhaimmillaan on saatu aikaan sileä, melko tiivis, pölyämätön ja pölyä keräämätön lanka, josta syntyy samoja ominaisuuksia sisältävää kangasta. Paras kampapuuvilla on tehty 40-42-millisestä, taipuisasta ja lujasta kuidusta, jota alkuaan tuotettiin Egyptissä. Siksi sitä sanotaan egyptiläiseksi, vaikka nyttemmin sitä viljellään muuallakin. Alle 30-millinen kuitu on karstalankaa, joka ei enää sovellu kammattavaksi. Karstalankapuuvillaa tuotetaan Pohjois-Amerikassa, Brasiliassa, Intiassa ja Turkissa. Karstalangasta tehdyn puuvillakankaan hinta on kampapuuvillaa selvästi halvempi.”

Italialainen Frette valmistaa himoitsemiani lakanoita. Sileitä, rapeita, valkoisia lakanoita, joita käytetään Keski-Euroopan ylellisissä hotelleissa. Lakanoita jotka kestävät eliniän. Suomessa Frette-lakanoita myy Sisustus Delfino niminen myymälä. Delfinon sivuilla on tiivistelmä puuvillakankaiden laaduista, voit käydä katsomassa sen täältä, mutta periaatteessa näin: pitkäkuituinen egyptiläinen puuvilla on puuvillalaatujen aatelia ja laadukkaimpien lakanoiden lankatiehys on yli 200. Lankatiheys tarkoittaa ommeltujen lankojen määrää pysty-ja vaakasuunnassa neliötuumalle. Mitä korkeampi lankatiheys, sen parempi.

Musla hotellilakanat Frette

Toinen lakanoiden lajike jota rakastan, hotellilakanoiden maalaisserkku, on ne sellaiset vanhat lakanat, joita ihmisillä on kesämökillä tai mummolassa. Paksua miljoona kertaa pestyä valkoista puuvillaa; napakat, mankeloituina melkein kun peltiä. Niitä voi löytää kirppareilta, tai sieltä mummolasta, mutta kiinnostaisi tietää, missä ja kuka niitä on aikoinaaan valmistanut ja miten niistä on ajan myötä tullut niin ihanat?

More to read

Kesämökin maalaus: kannatti ulkoistaa

Kirsikka Simberg

Tänä kesänä maalattiin kesämökki.

Arkivé kylässä: Neuleen syyshuolto

Mia Frilander

Näin raikastat rakkaat luottoneuleesi.

Second hand -sisustus

Mia Frilander

Tervetuloa kylään!

Musla Hearst Casttle California

Hearst Castle

Kirsikka Simberg

Linna on rakennettu kukkulalle ja sieltä voi katsella laajalle levittyvää kullanruskeaa alankoa, jolla vaeltaa lehmäkarjan lisäksi seeproja ja gaselleja.