Iittala Vintage

Yhteistyössä: Iittala

Kiertotalous ja Wienerleikkeet kunniaan!

Mentiin mun isän kanssa Iittala & Arabia Design Centren -myymälään katsomaan Iittalan vintage-tarjontaa. Olin etukäteen esittänyt universumille toiveen ruokalautasista kesämökille ja Flora-mehuaseista. Flora laseja ei ollut, mutta upeita vähän japanimaisia lautasia sitäkin enemmän – ihanaa!

Astioiden nimiä en tiedä, mutta isä sanoi, että just sen näköisiltä lautasilta syötiin 70-luvulla Wienerleikkeitä pienen oluen kanssa baareissa. Ah täydellistä, juuri niin minäkin tahdon tehdä. Nyt vielä kun löytäisin niitä Flora-laseja oluttarjoilua varten.

Ruskeat lautaset muistuttavat myös Japanista. Siellä Ruskaa ja muita sarjoja myytiin monissa vintage-kaupoissa. Japanilaiset turistit hyörivät myös Design Centren hyllyijen äärellä ja keräilevät astioita koreihinsa. 

En tiedä näiden sarjojen nimiä, mutta just tämän oloisia myytiin Japanissa kaikissa Vintage-kaupoissa.
Lihapiirakka on Töölön Hopia-konditoriasta ja ihan sairaan hyvää! Muutenkin toi Hopian herkut on ihania, käykää siellä hakemassa piirakoita ja rahkapullaa.

Näin Vintage-palvelu toimii

Iittala vastaanottaa Iittalan ja Arabian lasisia ja keraamisia arjen astioita. Vintage-palvelussa ei huomioida esineiden yksilöllisiä hintoja niiden ainutlaatuisten ominaisuuksien tai harvinaisuuden mukaan, vaan astiat hinnoitellaan yksinkertaisesti astiatyypin mukaan. Se tarkoittaa sitä, että Vintage-palveluun ei kannata kiikutta harvinaisuuksia, vaan ne kannattaa myydä antiikki kauppojen kautta jatkossakin.

Palveluun voi viedä myös muiden brändien rikkimenneitä tai huonokuntoisia arkiastioita. Ne toimitetaan kierrätettäväksi ja uudelleen hyödynnettäväksi, mutta niistä ei makseta hyvitystä. 

Turkoosi tarjoiluastia ja Töölön torilta ostetut ruusukaalit.
Iittalan Raami-sarjan bistrolasit sopivat täydellisesti uusein lautasten kattauspariksi. Mökillä yhdistän ne varmaankin Aino-laseihin.

Ostoksilla

Arabian myymälässä on neljä isoa hyllyä täynnä vintage astioita ja lasia. Kaikki myytävät tuotteet on merkitty tarroilla, hintataulukossa on hinnat astiatyypin mukaan: iso lautanen, pieni lautanen, kuppi, lasi yms.

Kerään koriin kuusi matalaa lautasta, kaksi munakuppia, puurokulhon, tarjoiluastian, ja yhden kahvikupin. Kaikki ovat hyväkuntoisia ja puhtaita. Hintaa ostoksille tulee 68€. Se on mielestäni kohtuullista. 

Ihanaa, että yritykset harrastavat tällaista kiertotaloutta. Jes! Hyvä! Iittalan lisäksi myös Samuji tarjoaa kierrätyspalvelun, jossa vanhoja Samujin vaatteita uudelleenmyydään eteenpäin. Kertoo tietty laadukkaista tuotteista, että yritys uskoo ja tietää niiden jälleenmyyntiarvon säilyvän ja toivoisinkin, että tän tyyppisiä ideoita kehitettäisi vieläkin pidemmälle ja että vielä useammat yritykset lähtisivät tarjoamaan vastaavia palveluja. 

Nämä lasit olen ostanut kirpputorilta, sarja on Iittalan Mondo ja niissä on upea 90-luvun muotokieli. Bindi otsaan ja viinille! (Onko bindit enää sallittuja?)
Näiltä lautasilta tekee mieli syödä kaikkea perinteistä, kuten muikkuja ja perunoita, lihapullia ja rinkeleitä ja vispipuuroa!
Pieni puinen lusikka on Lokalista. En ole ikinä käyttänyt sitä mihinkään, mutta se on musta tosi kaunis.

Yhdistäisin kotona nämä ruskeat lautaset johonkin yksinkertaisiin / moderneihin laseihin, vaikka rakastankin myös esim. Ultima-sarjaa. Röpelölasi on kuitenkin ehkä näiden kanssa jo liian vintage. Liian umami! Raami, Kartio, Aino ja esim. ihana Aarne-sarja sopivat näiden kanssa mun mielestä ihanasti!

Lue lisää Vintage-palvelusta täällä.
Jos haluat viedä astioita myyntiin ja toivot palkkioksi lahjakorttia, näet lahjakortille maksettavat hinnat täältä. Käteispalkkioiden hinnat löytyvät täältä

More to read

Musla Abel

White Vetiver

Kirsikka Simberg

Syksy 2017 tuoksuu vetiveriltä, piparmintulta ja limetiltä.

Muutto ja ikävä

Katri Mutikainen

Muutin takaisin Suomeen.

Jouluvalmisteluja

Mia Frilander

Suhtaudun jouluun intohimoisesti ja olen jo askarrellut kotiimme kranssin, ostanut hyasinttejä ja ripustanut jouluvalot.

Polkkatukka

Mia Frilander

Nips naps.