IKEA Suun­nit­te­lus­tu­dio Helsin­gin keskustaan

Kaupallinen yhteistyö IKEA

Kirsikka testasi palvelua ja tilasi kaapin kesämökille.

Mannerheimintie neloseen avataan uudenlainen IKEA Suunnittelustudio, josta saa sekä inspiraatiota että asiakas- ja suunnittelupalvelua. Suunnittelustudiossa voi suunnitella ja tilata isoja ja pienempiä sisustusratkaisuja yhdessä asiantuntijan kanssa. Lisäksi IKEA Suunnittelustudio tarjoaa asiantuntemusta erityisesti keittiö- ja makuuhuoneratkaisujen valinnassa.

Studiolla asiointi on helppoa, eikä sido mihinkään. Isompien kokonaisuuksien hahmottaminen ja tilaaminen käy helposti, kun suunnittelija tekee mittojen mukaan mallinnuksen (eli kuvan, josta näkee, miltä valmis ratkaisu näyttää) valituista kalusteista ja asiakas voi halutessaan tilata kokonaisuuden kotiin kuljetettuna ja asennettuna.

Suunnittelustudiosta voi varata ajan esimerkiksi keittiösuunnitteluun, vaatekaapin suunnitteluun tai vaikkapa makuuhuoneen patjan valitsemiseen. Paikan päällä on myös iso patjastudio.

Kokeilin palvelua toiveenani mökille tilava kaappi ja sen tuoma järjestys ja mielenrauha. (Mun missio on, että kotona ja mökillä kaikilla tavaroilla olisi pian oma paikka, eikä sellaisia seilaavia ”mihin tää kuuluu” -esineitä juurikaan olisi.)

Kodin ja kesämökin säilytysratkaisut ovat jouhevan perhe-elämän kannalta oleellisessa roolissa, sillä kun kaikelle on kotona paikkansa, on yleisen siisteyden ylläpitäminen helpompaa. Meillä on mökillä rajatusti säilytystilaa, mikä aiheuttaa välillä epäjärjestystä, kun liinavaatteet eivät mahdu siisteihin pinoihin, työkaluja löytyy kaikkialta (ja tarvittaessa ei mistään) ja kenkiä on eteisessä liikaa, koska talvikengät ovat esillä kesälläkin. Mutta tähän tuli tänä kesänä muutos!

Lähtökohta

Alakerran makuuhuoneessa oli vanha puinen liinavaatekaappi, johon olimme itse laittaneet rottinkiovet, jotka Morris puolestaan kävelemään opittuaan rikkoi. (Niin hauskaa laittaa pieni nyrkki rottinkisäleestä läpi.) Kaappi oli epäsiisti sisältä, koska se oli vähän liian ahdas kaikelle mitä siellä säilytettiin ja ulkoa, koska rottinkiosat repsottivat.

Toivoin kaappia johon mahtuisi: liinavaatteet, pyyhkeet, vähän vaatteita ja lisäksi tavaroita, joita käytetään usein, mutta joilla ei ollut omaa paikkaa mökillä. Kaapissa piti siis olla vedettäviä laatikoita, korkeaa ja matalaa hyllytilaa, sekä paikka talvitakeille.

Huone ennen: vanha perintönä saatu kaappi on parhaat päivänsä nähnyt. Sen ovet on korjattu jo kahteen kertaan ja se on kulkenut jo parin eri omistajan kautta.

Inspiraatio

Keskustelimme suunnittelijan kanssa toiveistani ja annoin huoneen mitat ja pari kännykällä otettua kuvaa tilasta. Toivoin, ettei kaappi näyttäisi liian “kaupunkikaapilta”, vaan sopisi kalastajakylän mökkiin.

Kaappiin valittiin puisia vetolaatikoita, metallisia vetolaatikoita ja hyllytilaa. Kaappirunko on nimeltään PAX ja se on vaaleaksi petsattua tammiviilua.

Suunnittelu

Sain parissa päivässä kolme erilaista vaihtoehtoa kaapista. Ne olivat sisuksiltaan ja ulkonäöltään hieman erilaisia ja suunnittelija perusteli ratkaisut minulle puhelimessa.

Lopulta tilaan valittiin PAX-kaappirunko, joka mahtui huoneeseen täydellisesti. Kaapin korkeus on vain muutamaa senttiä vajaa huoneen korkeus, mikä tarkoittaa, että saimme tilasta maksimihyödyn. Ovimalliksi valikoitui minimalistinen REPVÅG ja vetiminä on ÖSTERNÄS-nahkavetimet.

Sain suunnittelijalta hyviä kommentteja esimerkiksi siihen, miten kaappien sisus kannattaa koota eri hylly- ja laatikkovaihtoehdoista. Luonnollisesti esim. alimmaksi laatikoksi kannattaa valita vetolaatikko sen sijaan, että alimmaksi laitettaisi hyllytaso, jolloin tavaroiden kaivaminen niin matalalta saattaisi olla hankalaa.

Toimitus ja asennus

Erityisen ihanaa tässä palvelussa oli se, että kuljetus ja kokoaminen oli mahdollista tilata suunnittelupalvelun kautta. IKEAn laaja valikoima ja saatavuus ovat yrityksen valttikortteja muutenkin, mutta isojen huonekalujen noutaminen ja kokoaminen voi olla työlästä ja usein esimerkiksi autottomalle muutenkin haastavaa.

Kokoaminen tehtiin toimitusta seuraavana päivänä ja kaikki sujui erinomaisesti. Terkut vielä asentajalle, joka oli tosi ihana ja tehokas, eikä hermostunut esim. siitä, että Morris tarjosi koko asennuksen ajan pyytämättä “apuaan” ja seurasi toimitusta muutenkin erittäin tiiviisti vierestä.

Oli ihanaa, ettei tarvinnut alkaa purkaa ja kasaamaan näitä paketteja itse.
Valmiit kaapit vievät vanhaa enemmän tilaa, mutta huone tuntuu silti siistimmältä ja tilavammalta.

Yhteenveto

Annan palvelulle täydet viisi tähteä. Varsinkin kuljetus ja asennus oli isoa luksusta.

Lisäksi oli tosi kivaa, kun kaikki aidosti toimii paremmin.

Lisäksi viehätti kaiken helppous. En ollut vastuussa mitoista, ei tarvinnut muistaa tilata saranoita ja kahvoja erikseen, vaan saatoin luottaa suunnittelijan hoitaneen kaiken. Vastuunsiirto on ihana asia.

Asentaja vei myös roskat mukanaan, mikä näin ison tavaran yhteydessä on ihan merkittävä asia, sillä isoja pahveja on työlästä hävittää varsinkin mökillä, mutta myös kaupungissa, kun isot pahvit pitää leikata pahviroskikseen sopiviksi.

Ovimalli on nimeltään REPVÅG, vetiminä on ÖSTERNÄS nahkavetimet.

More to read

Miltä ajattelin näyttää 2018

Mia Frilander

Tyylini ruutukaappausten kautta havainnollistettuna.

Musla Old Fashioned -drinkki

Old Fashioned

Kirsikka Simberg

Pikkulauantai! Eli keskiviikko. Eli erinomainen aika unelmoida cocktaileista.

Zero waste -haaste

Mia Frilander

Kuukausi ilman muovia.

Musla & House of Organic & Eteritique & Neil

Spa-retki ja kesämeikit

Kirsikka Simberg

Teimme kesäisen retken Helsingin saaristoon teemalla “Mitä Marie Antoinette tekisi?”