Joului­nen Q&A: Enni kysyy, Kirsik­ka vastaa

Kaupallinen yhteistyö: Iittala

Nämä kysymykset on laadittu jouluihmiseltä toiselle asiohin, joihin toisella ei ole vastausta. Kiinnostaa udella toisen ihmisen joulunvietosta ja kopioida parhaat ideat itselle, hää hää hää!

E: Mietitkö joulukattausta paljon etukäteen? Kerro tämän vuoden kattaussuunnitelmasi.

K: Hahmottelen kyllä kattausteemoja! Mietin vaikkapa asioita, jotka inspiroivat, yleensä ne ovat asioita, joita olen nähnyt instagramissa ja haluan kopioida. Juuri nyt mua inspiroi tosi paljon pitsiliinat ja värillinen lasi. Ihan erityisesti olen ihastunut Kaj Franckin punaisiin Kartio-juomalaseihin. Se väri on ihanan intensiivinen ja jotenkin upea, kun pitkään olen tykännyt sellaisista neutraalimmista jutuista.

E: Mitä jouluruokia haluat syödä tänä vuonna?

K: Mä haluun joka vuosi syödä tosi paljon mätivoileipiä ja meidän äidin tekemää lihalientä ja lihapiirakkaa. Ne on mun lemppariruuat jouluna. Tykkään myös perunalaatikosta, mutta voin elää ilman sitä, toisin kuin ilman mätivoileipiä mä en voi elää. Onneksi uuden vauvan laskettu aika on ennen jouluaattoa, niin saan syödä mätiä hyvällä omallatunnolla!

E: Onko teillä erikseen arkiastiat ja juhla-astiat?

K: Ei oikeastaan. Mulla on jotain hopea-aterimia, jotka on ihan superkauniita, mutta joita ei koskaan käytetä. Ne vaan pölyttyvät kaapissa, mikä on ihan typerää. Mulle ehkä juhlakattauksen tekee pöytäliina, sellaista harvoin laitan arkena.

E: Mitä muuta Aalto-maljakkoon voi laittaa paitsi kukkia? Joku tosi jouluisa aaltotäyte kiinnostaa.

K: Meillä on yksi pienempi Aalto-vaasi kynäpurkkina, mutta se ei ole kovin jouluisa täyte. Ehkä siihen voisi tehdä esim Vihreä kuula -tarjoilun. Tai laittaa kynttilöitä. Mialla oli instagramissa kuva sellaisista ohkaisista mehiläisvahakynttilöistä, ne olis ihania aaltovaasissa. Pitää kysyä siltä, mistä ne on! (Kysyimme ja kynttilät ovat mehiläisvahasta tehtyjä tuohuksia ja niitä voi ostaa ovat Fabianinkadun Sacrum-kaupasta.)

Kuvan Aalto-vaasi on osa Iittalan uutta, kokonaan kierrätyslasista valmistettua kokoelmaa. Miranda-kulhot on suunnitellut Heikki Orvola.

E: Kun haluat juoda lasin vettä, millaiseen lasiin tartut? Mun mielestä tämä kertoo paljon ihmisen luonteesta.

K: Isoon! Mä rakastan Essencen jalattomia laseja vesilaseina, koska niihin mahtuu iso jääpala ja paljon vettä. Mulla oli niitä ennen 6kpl, mutta yksi meni rikki, kun juotin mun poikaa siitä, ja se puraisi sitä lasia. Se oli kamalaa, koska pelkäsin, että sen suuhun tulee haava, mutta ei onneksi tullut. Tuli huono-äiti-morkkis siitä. Mun mielestä vesilasin pitää olla ohutta lasia. Veden juomis -elämys menee erityisen pilalle, jos vesi on haaleaa ja se juodaan paksusta lasista. Lapsille kannattaisi kuitenkin antaa vähä paksumpia vesilaseja, kröhöm.

E: Miten Iittalan Mondo-lasit voi näyttää yhtäkkiä niin superfreeseiltä?!? Kerro analyysisi, oi visuaalinen ammattilainen.

K: Hei, mä oon pohtinut tätä myös, koska mun eräs tuttu kertoi mulle, että sen kotona on ollut Mondot ja, että heidän koko perhe on aina pitänyt niitä tosi rumina! Ja musta ne on upeat. Olen ostanut omani Iittalan Vintage-osastolta. Mä uskon, että Mondojen uusi tuleminen liittyy siihen, että toi muotokieli on vähän sellainen 90- tai 80-lukuun viittaava, ja muutenkin sen aikakauden jutut on nyt hot. Mutta näen niissä myös jotain 1900-luvun alkuun viittaavaa. Korusuunnittelija Sophie Buhai postailee aina Instagramiin inspiraatiokuvia 1900-luvun alkupuolen antiikkiesineistä ja arkkitehtuurista. Mun mielestä näissä Mondoissa ja niissä esineissä on jotain samaa.

E: Onko sallittua laittaa juomalasiin tuikkua palamaan ja käyttää lasia myöhemmin edelleen juomalasina? Anti-kynttilä-puolisoni väittää, ettei niin saa tehdä.

K: No sehän on vaan hyvä jos esineellä on monta käyttötarkoitusta ja mahdollisuutta, mutta sun puoliso on sellainen, että se varmaan tietää jotain, mitä me ei tiedetä.. tuli siis mieleen, että ehkä kaikki lasit ei kestä tuikkuja ja paloturvallisuussyistä niin ei ehkä kannata tehdä?

E: Mitä sanoisit värillisiä laseja vierastavalle henkilölle?

K: Hmm, minä ymmärrän heitä kyllä. Jotkut haluavat nähdä juoman sävyn juodessaan ja siksi vierastavat värillistä lasia. Mä tein kerran yksiin kuvauksiin tällaisen kattauksen ja olin ite siitä niin mielissäni, että olen siitä asti tykännyt tosi paljon värillisestä lasista. Varsinkin laadukas lasimassa toistaa värejä tosi upeasti ja niillä voi luoda kivoja tunnelmia. Mulle kattaminen on joskus työ, mutta joskus harrastus. Musta on kivaa luoda joku fiilis erilaisilla astioilla, vaikka ihan kahdestaan kotona, kun syödään mun miehen kanssa.

Joulukuusessa on Oiva Toikan lasiomena-koristeet.
Keittiö-still life.
Oikealla: Mondo-viinilasi, jonka liukuvärjätty tolppajalka ihastuttaa. Lasi on ostettu iittalan Vintage-palvelusta.
Kuvan lasi ja vaasi on tehty 100% kierrätetystä lasista. Esineiden väri vaihtelee tuotannossa käytetyn hukkalasin mukaisesti.

E: Mulla on monta painavaa joulukuusenkoristetta. Jos ei ole joulukuusta eikä paksua ulkoa tuotua kepukkaa, niin mihin muuhun paikkaan ne voisi laittaa roikkumaan? Onko niiden pakko edes roikkua?

K: Ei tartte roikkua, nehän voi olla center piece sun kattauksessa? Toisaalta, musta toi ulkoa haettu kepukka-idea on aivan ihana. Voisi helposti tehdä jouluisen mobilen ripustamalla oksaan koristeita. Aion kopioida tämän idean.

E: Mikä on hyvä ja ajaton alle 30€ lahja designia arvostavalle lahjansaajalle?

K: Mä suosittelen lahjakorttia Iittalan Vintage-osastolle. Ittalalla on siis joissain myymälöissä second hand -astioita myynnissä, ja sieltä voi tehdä tosi kivoja löytöjä. Myös ne punaiset Kartio-lasit vois olla ihanat. Olen muuten kuullut, että punaisen lasimassan tekemiseen, tarvitaan vähän oikeeta kultaa.

E: Miksi tuikkukynttilöille tarkoitetut kipot ja astiat on samalla niin ihania, mutta miksi ihmiset hylkää niitä niin paljon? Surettaa kirppareilla kaikki yksinäiset ja surulliset tuikkukipot.

K: Tämä on erinomainen kysymys. Ateljé Finnessä on Raami-sarjan tuikkulyhdyt tammipöydillä. Sellaiset pomeranssin väriset. Mun mielestä se lasin sävy näyttää tammen kanssa ihanilta. Ihailin niitä aina silloin, kun asuttiin vielä Töölössä ja kävelin päivittäin Finnen ohi. Ehkä tuikkulyhtyäkin ostaessa kannattaa miettiä tarkkaan millaisesta tykkää ja mihin se tulee, millaiselle pinnalle ja minkä muun materiaalin läheisyyteen. Tuikkulyhdyt ovat niin pieniä, että ehkä ihmiset suhtautuu niihin jotenkin kevytkenkäisesti. Jos miettii huolellisesti hankintoja, niin tavaroihin kiintyy ihan eri tavalla.

Vihreät, Harri Koskisen suunnittelemat Valkea-tuikkulyhdyt valmistetaan Suomessa Iittalan lasitehtaalla.
Oikealla: Putki-valaisin, joka on alunperin suunniteltu Tukholmassa sijaitsevalle Ruotsin kansallismuseolle.
Frutta-kaadin ja lasit valmistetaan suupuhaltamalla. Kuvan kannu ja lasi ovat sateen siniset.
Tarjoiluehdotus: jouluinen alkoholiton drinkki syntyy, kun kuohuviinin sekaan lorauttaa vähän glögiä!

More to read

Asioita joista tulee tosi hyvä mieli

Kirsikka Simberg

Lista asioista, jotka ilahduttaa.

Musla hotellilakanat Frette

Hotellilakanat

Kirsikka Simberg

Ihminen tarvitsee oikeastaan vain muutamat lakanat, ehkä kahdet.

Dear notebook

Katri Mutikainen

Kirjoitan nykyään onnellisuusvihkoa, eli listaan iltaisin asioita joista olen erityisen onnellinen.

Céline no more

Vieraskynä

Ranskalainen muotitalo sai uuden taiteellisen johtajan.