
Lohikeitto
Kalasoppa on kestosuosikkini, mutta kokonaisesta lohesta saa paljon muutakin.
Voi lohi, mikä kaunis kala
ruisleivän pala
paljon voita, täynnä maha
kiitos kauppahalli ja kalatiski
oli kalaliemen teko tietoinen riski
mut vitsi miten hyvää
ja kiitollisuus syvää
koska käytin koko kalan, pataan meni ruodot ja raaste
sori, vegaanihaaste


KALAKEITTO
6 kiinteää perunaa
6 porkkanaa
2 sipulia
8dl vettä
2 tl maustepippuria (kokonaisia)
1 kpl laakerinlehtiä
400g lohta (tai enemmän, meidän lohet oli jättimäisiä)
2 dl ruokakermaa
2 tl suolaa
tuoretta tilliä
Pese perunat ja porkkanat juuriharjalla. Paloittele perunat, porkkanat ja sipuli ja laita kattilaan veden, laakerinlehden ja maustepippurin kanssa. Keitä, kunnes vihannekset ovat melkein kypsiä.
Jos ostit kokonaisen kalan, fileroi se, poista ruodot ja nahka ja paloittele fileet reiluiksi kuutioiksi.
Lisää keittoon kerma, suola ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää, noin 5 minuuttia. Lisää tilli ja tarjoile ruisleivän kanssa.
KALALIEMI
Tee kalan rippeistä, eli rangasta, päästä ja nahasta maistuva kalaliemi.
kalanruotoja ja päitä tai pää
1,5l vettä
purjosipulin varsi
2 sipulia
2 porkkanaa
5 valkopippuria (tai muuta pippuria)
5 mustapippuria
suolaa
laakerinlehti
mitä vaan muuta vihannesta, jonka mausta pidät ja mitä jääkaapista löytyy
Pese kalan pää ja rippeet huolellisesti kylmässä vedessä ja laita kattilaan veden kanssa. Kiehauta vesi hitaasti ja kuori pinnalle muodostuva vaahto lusikalla huolellisesti pois. Lisää liemeen vihannekset ja mausteet ja keitä hiljalleen noin puoli tuntia.
Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja jatka liemen keittämistä kasaan, kunnes jäljellä on noin litra nestettä. Jäähtyessään liemi muuttuu vähän hyytelömäiseksi. Voit käyttää liemen kalakeiton valmistukseen (erittäin hyvä idea!) tai pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Koska minulla sattui olemaan (sain edellisen päivän ruokakuvauksista) kaksi isoa lohta, tein toisesta keiton ja liemen ja toisen laitoin kokonaisena uuniin.
UUNIKALA
tuoretta minttua
kaksi luomu limettiä
yksi punainen chili
suolaa
Laita kala uuninpellille ja ripottele sen sisälle karheaa sormisuolaa. Pese limetit huolellisesti juuriharjalla ja leikkaa kolikoiksi. Silppua chili ja revi minttu ja laita kaikki täytteet kalan sisään. Paista uunin alaosassa, 180 asteessa (meidän uusi uuni neuvoi infografiikoillaan käyttämään grillivastusta ja kiertoilmaa) noin puolen tunnin ajan.
Tarjoile keitetyn riisin ja tuoreiden yrttien kanssa.

More to read

Keltainen mantelikakku
Kirsikka Simberg
Jokainen tarvitsee yhden spesialiteetin, oman leivottavan bravuurinsa.

Kirpputoreja ja alpakoita, eli retki Hämeenlinnaan
Vieraskynä
Elämyksellinen viikonloppumatka löytyy vain lyhyen junamatkan päästä.

Kesän koruhoroskooppi
Musla
Verhouduimme Kalevala Korun Kosmos-sarjaan ja konsultoimme tähtiä tämän kesän koruvalinnoista.

Avokadojuoma ja ultimaattinen blenderikokeilu
Enni Koistinen
Kuohkea ja freesi avokadojuoma ja raa'at porkkanat tehosekoittimessa.