Musla kermainen lohikeitto

Lohi­keit­to

Kalasoppa on kestosuosikkini, mutta kokonaisesta lohesta saa paljon muutakin.

Voi lohi, mikä kaunis kala
ruisleivän pala
paljon voita, täynnä maha

kiitos kauppahalli ja kalatiski
oli kalaliemen teko tietoinen riski
mut vitsi miten hyvää
ja kiitollisuus syvää
koska käytin koko kalan, pataan meni ruodot ja raaste
sori, vegaanihaaste

Musla kermainen lohikeitto
Musla kermainen lohikeitto

KALAKEITTO

6 kiinteää perunaa
6 porkkanaa 
2 sipulia
8dl vettä
2 tl maustepippuria (kokonaisia)
1 kpl laakerinlehtiä
400g lohta (tai enemmän, meidän lohet oli jättimäisiä)
2 dl ruokakermaa
2 tl suolaa
tuoretta tilliä

Pese perunat ja porkkanat juuriharjalla. Paloittele perunat, porkkanat ja sipuli ja laita kattilaan veden, laakerinlehden ja maustepippurin kanssa. Keitä, kunnes vihannekset ovat melkein kypsiä.

Jos ostit kokonaisen kalan, fileroi se, poista ruodot ja nahka ja paloittele fileet reiluiksi kuutioiksi.
Lisää keittoon kerma, suola ja paloiteltu lohi. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää, noin 5 minuuttia. Lisää tilli ja tarjoile ruisleivän kanssa.

KALALIEMI
Tee kalan rippeistä, eli rangasta, päästä ja nahasta maistuva kalaliemi. 

kalanruotoja ja päitä tai pää
1,5l vettä
purjosipulin varsi
2 sipulia
2 porkkanaa
5 valkopippuria (tai muuta pippuria)
5 mustapippuria
suolaa
laakerinlehti
mitä vaan muuta vihannesta, jonka mausta pidät ja mitä jääkaapista löytyy

Pese kalan pää ja rippeet huolellisesti kylmässä vedessä ja laita kattilaan veden kanssa. Kiehauta vesi hitaasti ja kuori pinnalle muodostuva vaahto lusikalla huolellisesti pois. Lisää liemeen vihannekset ja mausteet ja keitä hiljalleen noin puoli tuntia.

Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja jatka liemen keittämistä kasaan, kunnes jäljellä on noin litra nestettä. Jäähtyessään liemi muuttuu vähän hyytelömäiseksi. Voit käyttää liemen kalakeiton valmistukseen (erittäin hyvä idea!) tai pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Musla kermainen lohikeitto

Koska minulla sattui olemaan (sain edellisen päivän ruokakuvauksista) kaksi isoa lohta, tein toisesta keiton ja liemen ja toisen laitoin kokonaisena uuniin.

UUNIKALA

tuoretta minttua
kaksi luomu limettiä
yksi punainen chili
suolaa

Laita kala uuninpellille ja ripottele sen sisälle karheaa sormisuolaa. Pese limetit huolellisesti juuriharjalla ja leikkaa kolikoiksi. Silppua chili ja revi minttu ja laita kaikki täytteet kalan sisään. Paista uunin alaosassa, 180 asteessa (meidän uusi uuni neuvoi infografiikoillaan käyttämään grillivastusta ja kiertoilmaa) noin puolen tunnin ajan.

Tarjoile keitetyn riisin ja tuoreiden yrttien kanssa.

More to read

Ranskalainen tomaatti-dijonpiirakka

Enni Koistinen

Tomaattien sesonkiaikaan kannattaa kokeilla tätä herkullista piirakkareseptiä.

Bataattisosekeitto

Katri Mutikainen

Sosekeittojen kuningatar: bataattikeitto suolaisilla lisukkeilla.

Musla Bloody Mary -drinkkiohje

Bloody Mary

Kirsikka Simberg

Kuka ei rakastaisi tuliseen tomaattikeittoon tehtyä Bloody Mary -drinkkiä?!

Kolme tapaa pukea Jokapoika-paita

Mia Frilander

Olemme Kirsikan kanssa Marimekon Jokapoika-paita faneja ja kun eräs lukija kysyi meiltä vinkkejä klassikkopaidan pukemiseen, otimme haasteen vastaan.