Keltai­nen mantelikakku

Jokainen tarvitsee yhden spesialiteetin, oman leivottavan bravuurinsa.

Mun äiti on tosi hyvä leipomaan. Joten, kun mulla oli kuvaukset, joihin tarvitsin kakun teehetkeä varten, lähetin sille kuvan eräästä Pinterest-kakusta ja kysyin, että osaisiko se tehdä sellaisen ja jaksaisiko.

Osasi ja jaksoi. Se siis löysi jotenkin jopa sen alkuperäisen reseptin pelkän kuvan perusteella. Ehkä se kertoo jotain myös siitä, että Pinterest homogenisoi meidän kuvamaailmaa. Kaikki näyttää vähän samalta ja samat kuvat kiertää meidän verkkokalvoilla ja kännyköillä.

Tästä kakusta tuli niin hyvää, että päätin opetella tekemään sen myös itse. Se oli ihanan mantelista, reunoilta hieman tahmeaa, sisältä pehmeetä ja kosteaa. Niin hyvää! Tajuttoman hyvää mun mielestä! Ja kaunis, ihanan keltainen. Fanitan tätä kakkua.

Mulla oli kaksi kakkua kuvauksissa, toinen päälystettiin tomusokerilla ja toista ei tarvittu, joten vein sen mökille viikonloppuna. Meillä ei ollut tomusokeria, joten ripottelin sen päälle pihalla kukkivan timjamin kukintoja. Timjamin aromikas maku sopi kakun kanssa tosi hyvin. Try it.

Päälystämätön kakku näyttää hieman kuivakalta, mutta ei ole sitä ollenkaan. Tuukka ehdotti, että ripiottelisin sen päälle kuvaa varten jauhoja. Kieltäydyin, koska se olisi pilannut kakun.

Olen aika huono leipomaan, tämän kohta-uuden-bravuurini lisäksi osaan tehdä vain pavlovan. (Sekin meidän äidin ohje. Meidän häihin se teki itse 15 isoa pavlovaa ja ne kaikki syötiin.) Just siksi ajattelin, että on hyvä opetella yksi spesialitetti, jossa on tosi hyvä. Oon kohta kuuluisa tästä. 

Jos joku muu haluaa kokeilla, tässä on ohje!

Resepti

1,2 dl maissijauhoja (ei Maizenaa, vaan oikeita maissijauhoja esim Viljatuote tai Risenta)
1,2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta
120 g huoneenlämpöistä voita
70 g mantelimassaa
½ tl vanilja-aromia (mieluiten neste, mutta jos käytät vaniljasokeria, lisää sitä 1 tl jauhojen joukkoon)
3 dl tomusokeria
4 kpl kananmunan keltuaisia
2 kpl kanamunia
½ dl smetanaa tai créme fraîcea

Uunissa: 180° n. 30 minuuttia
Vuoka 20 cm

Laita irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja leikkaa paperista suikaleet myös peittämään vuoan reunat. Paperi pysyy hyvin paikoillaan, kun sipaiset vuokaan muutaman pyyhkäisyn voita sinne tänne.

Sekoita ensin yhteen kuivat aineet: maissijauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe. (Jos käytät vaniljasokeria, niin lisää myös se joukkoon).

Laita yleiskoneen kulhoon mantelimassa pieninä palasina. Lisää myös huoneenlämpöinen voi. Käytä yleiskoneen litteää sekoitinta ja vatkaa seosta n. 3 min. Voit käyttää myös sähkövatkainta, mutta vispaa silloin seosta kauemmin. Lopputuloksen täytyy olla vaalea ja kuohkea.

Kaada joukkoon nestemäinen vanilja-aromi ja sekoita hyvin.

Lisää voiseokseen tomusokeri pienissä erissä välillä hyvin sekoittaen. Käytä yleiskonetta ensin hitaalla- ja sitten keskinopeudella. Sekoita niin kauan, että seos on keveää ja ilmavaa.

Lisää sitten joukkoon keltuaiset ja munat yksi kerrallaan, hyvin vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon jauhoseos ja smetana.

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla tai katso milloin kakku alkaa irrota vuoan reunoista, silloin se on kypsä. Jos pinta alkaa tummua ja paistoa täytyy jatkaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliolla.

Anna kypsän kakun jäähtyä 15 minuuttia vuoassa ja ota sitten varovasti irtoreunat pois ja poista paperit kakun reunalta. Anna kakun jäähtyä ritilällä. Siirrä jäähtynyt kakku tarjoiluvadille ja vedä samalla leivinpaperi varovasti pois.

Kuorruta kokonaan jäähtynyt kakku tomusokerilla, ripottelemalla sokeri ison sihvilän lävitse.

Lautanen: Anna Kantanen. Viime syksynä istuttamani timjami talvehti ja kukkii nyt puutarhassa.

More to read

Täydellinen pakkaus

Mia Frilander

Ekologisempaa kosmetiikkapakkausta etsimässä.

Nara Hotel

Mia Frilander

Yksi Japanin monista helmistä: vuonna 1909 rakennettu Nara Hotel, jossa myös Albert Einstein on yöpynyt.

Second hand -sisustus: iloiset lasiesineet

Mia Frilander

Esittelyssä Nanny Still, övereiden lasiesineiden mestari.

Suosituksia töllöttämiseen

Enni Koistinen

Suosituksia viimeaikaisista hyvistä sarjoista ja muista perustelujen kera.