Kesä­mö­kin väripaletti

Yksi tapa valita verhojen, kukkapenkin ja seinämaalien sävyt.

Seinämaalien ja kukkaistutuksien sävyt  kesämökillä ovat valikoituneet ilmansuunnan ja ikkunoista näkyvän maiseman mukaan. Maiseman ja valon tarkkailu on ollut meillä hyvä “starting point”, kun alussa vaihtoehtoja on niin paljon.

Kasvit puutarhassa: värikoodi valon mukaan

Kasvit pitää aina valita kasvutarpeiden mukaan, mutta myös sävymaailma ja valon suunta voivat määritellä mitä kasveja kannattaa istuttaa ja minne.

Meidän etupihalle paistaa ilta-aurinko ja takapihalle aamu- ja keskipäivän aurinko. Etupiha on muutenkin hieman varjoisampi. Siksi siellä illan hämärässä korostuvat valkoiset kukat, jotka hohtavat hämärässä. Lisäksi sinne sopivat viileät sävyt kuten violetit ja vaaleanpunaiset.

Takapiha taas on paahteinen ja kuuma, siksi sinne on valittu lämpimiä sävyjä: keltaisia, oransseja ja punaisia kukkia, sekä heinää. Siellä on myös keittiöpuutarha, sillä vihannekset tarvitsevat kypsyäkseen paljon valoa. (Ja siis älkää ymmärtäkö väärin, siellä on myös paljon rikkaruohoja ja kaikenlaista ei-valmista kaaosta!)

Jako ei ole ehdoton, mutta on antanut rakennetta suunnittelutyölle.

Ruokailutilan verhot ovat lähinnä kehystämässä ikkunoita. Pitkät verhot myös näyttävät kesällä ihanalta, kun tuuli heiluttelee niitä. Pöytä on Hakolan Woody.

Tekstiilit ja maalipinnat sisällä

Meidän mökin tyyliin sopii sellainen skandinaavinen, vähän merellinen, country-fiilis. (Öö, mitä se ikinä tarkoittaakaan.)

Seinämaaliksi alakerran ”tupaan” valittiin vaalea okra, koska ikkunat ovat itään ja etelään. Aamupäivän ja aamun aurinko paistaa sisälle keltaisena pitkään ja seinien väri korostaa sitä. Maali on Vintron himmeä seinämaali. Se on myrkytön ekomaali ja olen saanut sen Värisilmältä.

Ruokailuhuone-erkkerissä on Finarten Norm-matto sinapinkeltaisena. Se saa seinämaalin, joka valitessa tuntui rohkealta, näyttämään oikeastaan hyvin neutraalilta.

Meillä on keittiössä sama matto kuin erkkerissä, mutta vaalean beigenä. Norm-matto on mielestäni erinomainen “perusmatto”. Se on yksinkertainen, sen sileä pinta ei ole liian muhkean kesällä ja se on saatavilla käytännöllisissä, mutta kauniissa väreissä: valkoinen, tumman harmaa, vaalean harmaa, vaaleanpunainen, beige ja sinapinkeltainen. Norm on mattojen hyvin istuva valkoinen t-paita.

Finarte on kotimainen perheyritys, jonka yksi tärkeimmistä arvoista on kierrätys. He ovat juuri avanneet uuden kosneptimyymälän Fredrikinkadulle Helsinkiin.

Tämä matto on villaa, mutta Finartella on upea perinne myös kierrätysmaterialeista kudottujen puuvillaräsymattojen kutomisessa.
Tuolit on ostettu SPR:n Kontista, Pöytä Bukowskilta ja laverin Tuukka on rakentanut itse. Me pelätään, että se sortuu joku päivä.

Vinkki: Huomasin, että Finarte tarjoaa myös mattojen vuokrauspalvelua. Jos olet unelmoinut uudesta matosta, mutta ostopäätös jännittää, voi Finartelta vuokrata maton kuukaudeksi kerrallaan, ikäänkuin sovitukseen. Jos maton haluaa myöhemmin pitää, vähennetään vuokrauksen hinta alkuperäisestä summasta.

Vuokraaminen on tehty helpoksi: Finartelle laitetaan viestiä ja kerrotaan, mistä matosta on kiinnostunut, Finarte lähettää maton sinulle ja maton vuokra maksetaan kuukausittain, yksi kuukausi kerrallaan. Jos maton haluaa palauttaa, se viedään postiin, eikä sitä tarvitse erikseen pesettää tms.

Tämä oli minusta erinomainen palvelu ja myös vastuullinen, sillä juuri sellainen ostos, joka palvelee pitkään on aina vastuullisin.

Vaikka tämä juttu keskittyy siihen, miltä mökillä näyttää, niin kaikista ihaninta mökillä se, miltä kaikki tuntuu, tuoksuu ja maistuu.
Suojaan keittiön maton pellavaliinalla aina kun vauva syö, sillä se on pienempi vaiva, kuin stressata ohi suun lentävistä lusikallisista lasagnea.

Lattiamaalit ja matot on valittu myös vähän sen mukaan, että ne on joko helppo pitää puhtaina, tai ne on helppo puhdistaa. Mökkiä lämmitetään talvella puilla ja kesällä vietämme paljon aikaa ulkona. Polttopuiden mukana sisään tulee aina roskaa ja syksyllä ja kesällä ulkoa ajautuu aina milloin mitäkin.

Sinertävän harmaa lattia on valittu, koska ikkunasta näkee merelle. Harmaaseen taittava sininen on kuitenkin myös armollinen noelle ja muulle pienelle lialle. Vaikka lähtökohtaisesti kotia ja mökkiä pitää huoltaa ja siivota, eikä vaan toivoa, että lika ei näy, mutta pienestä armollisuudesta ei ole haittaa.

Tänä vuonna kasvatamme yrttien ja kesäkukkien lisäksi tomaatteja ja erilaisia papuja.

Lopuksi haluan sanoa, että mä vihaan sanaa sisustus. Se kuulostaa niin teeskentelevältä ja pinnalliselta. Tulee mieleen, että ostetaan vaan kaikkea

s i s u s t u s t a

ja sitten tulee valmista. Että sisustaminen on joku aktiviteetti, joka alkaa ja tulee valmiiksi ja että siihen sisältyy paljon ostamista. Haluaisin jonkun uuden sanan, joka kuvaisi sitä, miten paljon siihen liittyy ajatustyötä, suunnitelmia, rahan säästämistä, haaveilua, kompromisseja, elämää, muistiinpanoja siitä, millaista elämää elää ja haluaa elää, asioiden korjaamista ja kunnostamista.

En ole tarpeeksi taitava sanaseppä siihen.

 

More to read

Musla hotellilakanat Frette

Hotellilakanat

Kirsikka Simberg

Ihminen tarvitsee oikeastaan vain muutamat lakanat, ehkä kahdet.

Terveysruoka idut

Mia Frilander

Kaikille ituhipeille.

Unfasten Yourself -juttutuokio: Mia

Kirsikka Simberg

Mia paljastaa parhaat ominaisuutensa ja riskin joka kannatti.

Kesämökillä, ikuisesti!

Kirsikka Simberg

Harva ostaa mökin ja suunnittelee vaihtavansa sen myöhemmin toiseen.