Koti ja vauva

Keskustelua siitä, miten perheenlisäykseen tulisi varautua.

Olin Bo LKV:n podcastissa vieraana, puhumassa siitä, miten asuminen ja kodin tarpeet muuttuvat lapsen saamisen myötä. Jakson voi kuunnella tästä alta, tai suoraan Spotifystä tai iTunesista.

Oli tosi mielenkiintoinen keskustelu, jonka aikana huomasin, että meidän taktiikka mennä vauvan kanssa päivä kerrallaan ja maltillisesti hankintoja ja suunnitelmia tehden, on sopinut meille tosi hyvin. Jälleen kerran ajattelen, että tapoja olla vanhempi on yhtä monta kuin vanhempia – tai ehkä vieläkin tarkemmin: yhtä monta kuin lapsia, sillä juuri lapsi usein määrittelee vanhemmuuden tarpeidensa ja olemuksensa mukaan ja yksi vanhempi, voi olla kahdelle lapselle läsnä toisistaan eriävin tavoin.

Morris oli tätä podcast -jaksoa äänitettäessä 9 kuukauden ikäinen. Nyt hän täyttää kohta vuoden ja on hauskaa ajatella, että vauvavuosi – tai kuten ystäväni ja Hei Baby -juontajaparini Vivian niin osuvasti vuoden uudelleenbrändäsi: vauvan vuosi – lähenee loppuaan. Meiltä on Hei Babyä tehdessä usein kysytty, mikä vanhemmuudessa on tähän asti ollut yllättävintä ja vastaisin siihen nyt, että ensimmäinen vuosi ei ollut niin rankka, kuin alitajuisesti odotin sen olevan.

Odotin jotain vaikeampaa, sillä mediassa ja keskustelupalstoilla puhutaan niin paljon väsymyksestä ja unettomista öistä. Ja on niitä ollutkin! Mutta päälimmäisenä mielessä on kuitenkin, että meillä on ollut tosi hauskaa. On ollut ystävyyttä, olen saanut tukea läheisiltä ja työkavereilta. Aika harvoin normiarjessani ihmiset tarjoavat apuaan arkiaskareissa, koska silloin en tietenkään sitä samalla tavalla tarvitse, mutta silti ele lämmittää. On tuntunut siltä, että lähellä on auttavia käsiä ja rakastavia ihmisiä.

Lisäksi olen tajunnut, että vaikka vauvan kanssa on ajoittain rankkaa tavalla jota on vaikea kuvailla ja koko oma elämä muuttuu, niin toisaalta myös ennen vauvaa oli rankkaa, tosin eri syistä.

Myös lapsettomana olen kokenut väsymystä, unettomia öitä, stressiä, ahdistusta, masennusta ja tuntenut itseni riittämättömäksi. En tietenkään jatkuvasti, mutta ajoittain. Lapsettomien arjesta ei vain puhuta samalla tavalla, joten helposti ulkopuolisena ajattelee, että lapsettomana on helppoa; paljon vapauksia ja mahdollisuuksia, ja että vauvan kanssa ei ole omaa aikaa ja aina väsyttää. Ja vaikka jälkimmäinen on osittain totta (hahah), ei asia ole niin mustavalkoinen. Tuntuu, että minulla oli ennen lasta ihan yhtä paljon väsymystä ja oikeastaan käytin kaiken vapaa-aikani työn tekemiseen, joten mitään taianomaista vapaa-aikaa ei silloinkaan samalla tavalla ollut. Nämä ovat tietenkin valintoja jokaisen elämässä ja on kiinnostavaa nähdä, miten me yhdistetään työelämä ja perhe-elämä tulevaisuudessa.

Nyt mä kyllä vähän eksyin aiheesta, mutta siis, olipa kivaa olla podcast -vieraana, ohjelman tekemisen sijaan.

Bo LKV:n podcastin aikaisemmissa jaksoissa on myös tuttuja vieraita. Virpi Mikkonen on tässä jaksossa puhumassa asunnon myyntitilauksesta ja stailaamisesta, Nata Salmela osallistuu jaksoon jossa keskustellan asunnon remontoinnista ennen myyntiä ja tiedän, että idolini ja ystäväni, viisas ja ihana Julia Thuren tulee olemaan jossain tulevassa jaksossa mukana.

Bo on muuten kirjoittanut blogiinsa mielenkiintoisen listauksen asioista, joita kannattaa ajatella ja pitää mielessä lapsiperhekotia ostaessa tai etsiessä. Sen voi lukea täältä.

Kiitos Bo ja Peeta Peltola, kun sain tulla teidän vieraaksi!

More to read

Eroon sokerista: Ketogeeninen ruokavalio

Kirsikka Simberg

Aloitin uuden tavan syödä kaksi kuukautta sitten. Olo on kevyt ja energinen, vaikka syön paljon enemmän rasvaa kuin ennen.

Q&A: taiteilija, Teemu Keisteri

Enni Koistinen

Laskeuduimme Teemun työhuonetilaan, jossa pommitin Teemua kysymyksillä.

Tuplakääk: Osa 3

Musla

Tuplakääk-podcastin kolmas jakso on täällä!

Musla California Los Angeles

Calicali

Kirsikka Simberg

Terveisiä Losista!