Koti on kollaasi

Kaupallinen yhteistyö: Artek

Muistiinpanoja kodin valaisimien valinnasta.

Kun muutimme uuteen kotiin, neliömäärä kodissa kasvoi ja sen mukana uusien huonekalujen tarve, vaikka kaikki vanhat tavarat siirtyivät vanhasta mukanamme uuteen. Huoneiden lisääntyessä, myös valaisimien tarve lisääntyi.

Koska meidän edellisessä asunnossa oli korkeat huoneet, meillä oli entuudestaan paljon roikkuvia valaisimia. Uusi koti on kuitenkin huonekorkeudeltaan matalampi kuin vanha ja muutenkin ns. ”vaakalinjainen”, eivätkä roikkuvat kattovalaisimet käy kaikkiin huoneisiin.

Matalassa tilassa riippuvalaisimen voi laskea pöydän ylle, niin se ei osu ihmisten tielle.

Roikkuva valaisin tarvitsee roikkumiseen tilaa, ettei se kolahtele ihmisten päihin näiden liikkuessa asunnossa. Matalassa tilassa roikkuvan valaisimen voi asettaa vaikka sängyn, kahvi- tai ruokapöydän ylle, mutta jos sellaista kohtaa ei tilassa ole tarjolla, täytyy harkita plafondia, jalka- tai lattiavalaisinta.

Meidän kodin valaisimista suurin osa on ostettu joko käytettynä kirpputoreilta ja netistä, tai Helsingin Artekilta, jonka valikoimasta löytyy Artekin ja Vitran mallistojen lisäksi kuratoidusti myös muiden kansainvälisten valaisinvalmistajien tuotteita.

Valaisimilla on merkittävä rooli sisustuksessa jo siksi, että Suomessa puolet vuodesta on niin pimeää, ettei pelkkä luonnonvalo riitä edes keskellä päivää, vaikka kodissa olisi isot ikkunat.

Santa&Colen Cestita ikkunalaudalla.

Lisäksi valo luo kotiin kodikasta tunnelmaa ja eri huoneissa valaistuksen tarve vaihtelee: Työhuoneessa tarvitaan usein kohdennettua valoa työpöydän äärelle. Olohuoneessa rauhoitutaan ja ollaan yhdessä, joten valoa tarvitaan enemmän, mutta pelkästään yksi kirkas valonlähde ei yleensä luo erityisen tunnelmallista valaistusta, vaan valopisteitä on kiva olla useita. Näin valon määrää voi vaihdella myös sen mukaan, kuinka monta ihmistä huoneessa puuhastelee kulloinkin: jos lukee yksin kirjaa sohvalla, voi hämärä valaistus tuntua mukavalta, ja jos koko perhe viettää olohuoneessa aikaa yhdessä, valaistusta kaivataan todennäköisesti enemmän.

Myös valon sävyllä on väliä. Kun kävelee talvisena iltana ulkona ja katsoo kotien ikkunoita, huomaa, että ikkunasta ulos kajoava lämmin keltainen valo näyttää kutsuvammalta, kuin kylmä ja kirkas. Kirkasvalolamppu-hoito on asia erikseen.

Amerikkalais-japanilaisen Isamu Noguchin Akari-valaisimet ovat upeita ja humoristisia paperiveistoksia. Tämä malli on nimeltään UF3-Q.

Pitääkö kaikissa huoneissa olla kattovalo?

Meidän olohuoneessa oli aluksi kattovalaisin, jonka oli tarkoitus luoda tilaan yleisvalaistus. Sen valo tuntui kuitenkin lattealta, eikä yhtään kodikkaalta. On ihan hyvä, että tilassa on valoja ja varjoja.

Siksi kattovalo vaihdettiin lopulta jalkavalaisimeen. Italialaisen valaisinvalmistajan Flosin Toio heijastaa valon kattoon ja luo sen takia tilaan paljon valoa, vähintään yhtä paljon kun kattoon kiinnitettävä plafondi, mutta tunnelmallisemmin. Lisäksi siinä on himmennin, joten valon määrää voi esimerkiksi iltaa kohden vähentää, jos tekee mieli.

Flos:in Toio -lattiavalaisimessa on himmenin ja sen polttimo on inspiroitunut auton etuvalosta. Meillä se korvasi kattoon kiinnitettävän plafondin.
Valaisimilla on selvä funktio, mutta ne ovat kauniita esineitä myös silloin, kun valoja ei tarvitse pitää päällä.
Toio on tarvittaessa tehokas valonlähde, Akari-paperivalaisin enemmän tunnelmallinen.
Kodinhoitohuoneen pöytä on tehty vanerilevystä ja pukkijaloista. Sen ääressä on hyvä viikata ja lajitella pyykit. (Tunnelmavalaistuksessa!)

Santa & Colen Cesta-pöytävalaisin on Miguel Milán suunnittelema lyhtymäinen valaisin vuodelta 1962. Cestan puukehys on taivutettu muotoonsa perinteisellä höyrytysmenetelmällä.

Cesta on helppo kuljettaa tilasta toiseen ja se sopii hyvin sekä lattialle että pöydälle. Liikuteltavuus tekee siitä monipuolisen: valaisimen ei tarvitse olla aina samassa paikassa, vaan se voi kulkea tarpeen mukaan huoneesta toiseen.

Olen kerännyt koti-inspiraatio kuvia kotia varten ja huomannut, että kokoelmani on sekalainen: on japani-fiilistä, funkkishuonekaluja, englantilaisia maalaiskeittiöitä ja jotain isoja ihania tiloja, jotka näyttävät modernin taiteen gallerioilta.

Vaikka meidän kodista ei koskaan tule englantilaista maalaistaloa eikä modernin taiteen galleriaa, on ihan hyvä, että inspiraatiokuvat rönsyilevät. Niistä voi kehitellä omaan kotiin sopivan kollaasin yksityiskohtia, jotka tuntuvat omilta ja sopivat tämän aikakauden taloon.

Inspiraation ei tarvitse olla kirjaimellista, vaan englantilaisessa keittiössä saattaa olla joku ihana seinälaatta, josta voi pihistää sävyn omaan kylpyhuoneeseen, galleriakuvien minimalistisuus saattaa inspiroida miettimään, kuinka paljon tavaraa omassa kodissa oikeasti tarvitsee.

Cesta-valaisimessa on himmennin ja puuosat ovat kirsikkapuuta.
Akari-valaisimet valmistetaan mulperipuun kuidusta tehdystä washi-paperista. Tämän mallin nimi on N24, sarjaan kuuluu yli sata mallia.

Koti on alati muuttuva tila, joka ei koskaan ”ole valmis” ja joka toivottavasti mukautuu siellä asuvien ihmisten tarpeisiin. Toisaalta huonekalut ovat yleensä arvokkaita hankintoja, joiden toivoisi kestävän aikaa useimmiten ainakin yhden vuosikymmenen.

Näin on myös valaisimien kohdalla. Siksi harkinta on valttia, eikä päätöksiä kannata perustaa ohimeneviin trendeihin, vaan asioihin jotka aidosti tuntuvat omilta.

Koti saa olla sekoitus erilaisia tyylejä, kollaasi, joista syntyy raamit kivalle arjelle.

Kaikki jutun valaisimet löytyvät Artekin valikoimasta. Vinkki: Artekin inspiraatio-sivulla on kiva käydä inspiroitumassa!

More to read

Spaghetti alla carbonara vegetable!

Kirsikka Simberg

Onko terveyspasta joku olemassa oleva asia? Tää tuntuu siltä, mutta saattaa olla itsepetosta.

Ruusuinen skumppa

Kirsikka Simberg

Tein Novellen nettisivuille sarjan juomia, joista suosikkini oli tämä ruusuvedellä maustettu verigreippimimosa.

Kuuhupsu

Enni Koistinen

Kuu-uutisista päivää. Asiat, jotka pitää huomioida vappuna ja huonekasvien mullan vaihdossa.

Vierassängyt mökillä

Kirsikka Simberg

Vieraspatjoista saa päällekkäin kasaamalla kevyet hengailusängyt.